Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAYYIP ERDOGAN

'Još nismo zatvorili knjigu EU-a, no postoje brojne druge alternative'

erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
29.11.2016.
u 15:08

Erdogan je nedavno spomenuo opciju referenduma o nastavku procesa pristupa EU, i moguće zbližavanje s Rusijom i Kinom kroz Šangajsku organizaciju za suradnju (SCO).

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak da Turska još nije odustala od ambicije da postane članica EU-a, ali je naglasio da Ankara "raspolaže brojnim drugim alternativama" ako pristupni proces ode u slijepu ulicu, dok su odnosi s Bruxellesom jako napeti.

"Još nismo zatvorili knjigu EU-a, ali sadašnja slika nam ne omogućuje optimistična očekivanja", rekao je Erdogan tijekom govora u Istanbulu, te dodao da za "Tursku postoje brojne druge alternative".

Erdoganove izjave stižu nakon više tjedana oštrih tonova između Ankare i Bruxellesa, koji optužuje turske vlasti da progone oporbu nakon neuspjelog državnog udara u srpnju.

Ta diplomatska oluja ugrožava sporazum iz ožujka između turske vlade i EU-a, koji je omogućio smanjenje priljeva migranata u Europu preko grčkih otoka u Egejskom moru.

Prošlog tjedna je turski predsjednik zaprijetio EU-u otvaranjem granica i propuštanjem ilegalnih migranata koji žele otići u Europu, dan nakon što je Europski parlament usvojio neobvezujuću rezoluciju kojom se poziva na zaleđivanje turskih pristupnih pregovora.

Eurozastupnici su opravdali svoju odluku "nerazmjernim represivnim mjerama koje poduzima turska vlada nakon propalog puča u srpnju". Taj neuspjeli državni udar turske vlasti pripisuju kleriku Fethullahu Gulenu koji živi u SAD-u. Nakon puča su uhitile više od 100.000 profesora, vojnika i sudaca, koji su smijenjeni ili suspendirani.

Erdogan je nedavno spomenuo opciju referenduma o nastavku procesa pristupa EU, i moguće zbližavanje s Rusijom i Kinom kroz Šangajsku organizaciju za suradnju (SCO).

>> Turska sve dalje od Zapada, ide u blok koji zovu NATO Istoka

>> Erdoğan prijeti: Poplavit ćemo Europu migrantima!

Komentara 2

ST
Stipan
16:08 29.11.2016.

Neka Turci idu gdje god hoće , samo u Europu nemoraju ... a i neće !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije