Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa Angele Merkel

Još nema dogovora o izbjeglicama

Foto: Reuters
1/2
27.08.2016.
u 23:41

Kancelarka lobira po Europi – želi da EU dogovori zajedničku politiku prema migrantima. Orešković će, kaže, ‘debrifirati’ predsjednicu o razgovorima u Berlinu

Preletjela je tisuće kilometara po istočnoj Europi, satima sjedila u zrakoplovu, ali kući se vratila praznih ruku, svi su joj okrenuli leđa, nitko ne želi izbjeglice, komentira njemački Bild turneju njemačke kancelarke Angele Merkel koja je obišla niz zemalja, a jučer se u Berlinu sastala i s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem, slovenskim Mirom Cerarom, austrijskim Christianom Kernom i bugarskim Bojkom Borisovom u dvorcu Mesebergu.

Ključan sporazum EU-Turska

Kancelarka Merkel čini sve kako bi što bolje pripremila summit EU u Bratislavi 16. rujna, na kojem bi se 27 zemalja trebalo dogovoriti o zajedničkoj politici prema izbjeglicama. No, čini se da u tome nema uspjeha, lideri u Tallinnu, Pragu i Varšavi ne žele da se izbjeglice dodjeljuju zemljama po kvotama koje odredi Europska unija. Poljska ultradesna premijerka Beata Szydlo ponudila je umjesto primanja izbjeglica veću humanitarnu pomoć ratom pogođenim krajevima.

U Pragu je njemačka kancelarka Angela Merkel od češkog premijera Bohuslava Sobotke mogla čuti kako društva koja nisu naviknuta na pridošlice pokazuju prije svega kulturne i religiozne razlike. Neprijateljstvu prema useljenicima opet se pridružio i mađarski premijer Viktor Orban, najavljujući gradnju ograde na granici prema Srbiji.

Opozvani premijer Tihomir Orešković jučer nakon povratka sa sastanka u Berlinu rekao je kako su se o pitanju migranata i izbjeglica svi sudionici sastanka usuglasili.

– Dosta smo raspravljali o sporazumu Europske unije i Turske i složili se da je on ključ za stabilnost. Rekli smo da nam je svima u interesu da se uvjeti sporazuma ispune. Današnji sastanak bila je priprema za sastanak članica zemalja EU u Bratislavi. Drugi tjedan ću se čuti s Donaldom Tuskom i pripremiti za taj sastanak – rekao je Orešković. Postoji li mogućnost ponovnog otvaranja “balkanske rute”, pitali su novinari.

Predsjednica i sama može inicirati sjednicu VNS-a, zasad se nije odlučila na taj korak

– Uvijek postoji rizik... U ovom trenutku nismo zabrinuti. Kad gledam naše granice, ništa se nije strašno promijenilo, situacija je stabilna, ali ćemo ju pratiti i po potrebi mijenjati stvari – rekao je Orešković.

Premijer u odlasku Tihomir Orešković zabrinuo je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović jer je bez konzultacija otišao na sastanak u Berlin, gdje se traži stav RH o izbjegličkoj krizi dok prijeti opasnost da Turska u listopadu opet otvori “balkansku rutu”.

Kako nije konzultirana prije Oreškovićeva odlaska, predsjednica je odlučila putem HTV-a poslati poruku da se “trebao prije odlaska u Njemačku konzultirati s političkim čimbenicima u zemlji jer je pitanje migracija preozbiljno i nije dovoljna konzultacija sa savjetnicima”. 

Smatra da je to “pitanje oko kojeg je potrebno postići nacionalni konsenzus” te bi, na mjestu Oreškovića, sazvala sve, “i Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali i predstavnike oporbenih stranaka”. Predsjednica može i sama inicirati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, no to još nije učinila, prvo je upozorila Oreškovića.

– Dosta se govorilo o konzultacijama pa da iskoristim priliku – ove diskusije danas su bile neformalne. Stajališta i pozicije nisu nove. Naći ću se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović drugi tjedan i imat ću je priliku “debrifirati” o čemu smo pričali. Ona zna koje su naše pozicije. Mislim će, kad se nađemo, situacija će biti puno jasnija – rekao je jučer nakon sastanka u Njemačkoj Tihomir Orešković.

Na Pantovčaku sad čekaju da Orešković podijeli s predsjednicom sadržaj s Merkel. Ne bude li ni tu suradnje, predsjednica će morati iskoristiti svoje ustavne ovlasti, jer riječ je o ozbiljnim stvarima i za poziciju RH u potencijalno opasnoj sigurnosnoj situaciji. U svojoj izjavi Grabar-Kitarović naglasila je kako je summit u Bratislavi ključan, a može se očekivati pogoršanje stanja.
Politika “zatvorenih vrata”

Kancelarka Angela Merkel traži potporu za svoju politiku “otvorenih vrata” za izbjeglice. Premda ni u Njemačkoj za nju više nema potporu, a unutar EU stvari su se promijenile i mnoge države će se suprotstaviti tome. Kako su naša predsjednica, a očito i HDZ, možda i dio oporbe, izgledno skloniji politici “zatvorenih vrata”, iza kakve sada stoje i dva glavna Europejca, Jean-Claude Junkers (Europska komisija) i Donald Tusk (Europsko vijeće), boje se da bi Orešković u startu mogao stvoriti problem Hrvatskoj. 

>> Policajci vraćeni s Jadrana zbog priprema za val migranata?

Komentara 11

OK
okus
01:19 28.08.2016.

Ti teroristi nek uzmu oruzje u ruke i stvore mir u svojom domovinama. Nama ne trebaju. Ni oni ni njihovi teroristicki napadi ni njihov serijat ni njihova kultura. Pinklec na leda i kuci.

AP
apolon
08:07 28.08.2016.

Angie vise nema podrsku ni nijemaca za svoju iracionalnu politiku prema izbjeglicama sto je vidljivo na svakom koraku u Njemackoj.Problem kojeg je sama kreirala neka sama i rijesi a nas veliki vodja Zoki neka joj u tome pomogne.

PL
@ploto@
08:20 28.08.2016.

Mađarski premijer Viktor Orban je potpuno ignorirao Merkel i njen poziv.Tako odgovaraju odgovorni i neovisni političari na prijedloge petokolonaša i veleizdajnika EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije