Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Još ne možemo biti zadovoljni učinjenim reformama

mesic-txt.jpg
import
25.06.2008.
u 14:36

U prigodi Dana državnosti na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića upriličeno je svečano postrojavanje Hrvatske vojske i policije kojemu je nazočio državni vrh.

Ispred predsjednika Republike, Sabora i Vlade te mnogobrojnih uzvanika svečano su se pod ravnanjem kontraadmirala Ante Urlića postrojili ešaloni hrvatskih ratnih zastava, Kopnene vojske, Ratnog zrakoplovstva i Mornarice, policije, Zapovjedništva za potporu, Hrvatskoga vojnog učilišta te Bojne za specijalna djelovanja.

Nakon pregleda postroja, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s govornice je poručio da je 25. lipnja 1991., kad je Hrvatski sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti budući da je odredio hrvatsku demokratsku budućnost.

Podsjetio je da je tada Hrvatska već bila izložena velikosrpskoj agresiji te je zahvalio svima koji su tada i tijekom Domovinskog rata stali u njezinu obranu i sudjelovali u uspostavi njezine demokracije, a posebice onima koji su u obrani slobode dali svoj život.

Također je podsjetio da je Hrvatska od uspostave samostalnosti, obrane i razvoja demokracije prešla težak put, ističući da svoj razvojni put nastavlja u procesu pristupanja EU i NATO-savezu.

Ulazak u EU strateški je cilj hrvatske politike budući da je, rekao je predsjednik Mesić, hrvatski narod u punoj mjeri dio Europe. EU je izraz prirodne težnje za jedinstvom kojega Hrvatska mora biti dio te omogućava Hrvatskoj da svoj razvoj uskladi s europskim razvojnim standardima, dodao je.

Istaknuo je kako vjeruje da se problemi vezeni uz prihvaćanje Lisabonskog ugovora neće negativno odraziti na hrvatske pregovore i što skorije članstvo u EU.

Predsjednik je napomenuo da je pozivnica za članstvo u NATO-savezu velik korak za Hrvatsku jer pridonosi njezinoj afirmaciji kao bitnom čimbeniku osiguranja mira i sigurnosti.

Iako je Hrvatska nastavila proces demokratizacije društva i pokrenula mnoge reforme, rekao je, još ne može potpuno biti zadovoljna učinjenim te treba nastaviti reforme i zakonodavnu aktivnost, ali tako da se zakoni primjenjuju te pridonose gospodarskom razvoju i smanjenju nezaposlenosti.

"Trebamo ostvariti više stope rasta, koje će potaknuti veće zapošljavanje i izvoz, te sačuvati Hrvatsku kao socijalnu državu iako to u uvjetima globalizacije neće biti lako", poručio je predsjednik Mesić te hrvatskim građanima čestitao Dan državnosti.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije