Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I. svjetski rat
Povratak na članak

'Još jedna glupost na Balkanu'

Akademik Davorin Rudolf, predsjednik Znanstvenog vijeća za mir i ljudska prava HAZU, održao je 21. svibnja 2014. predavanje u povodu stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, koje Obzor prenosi u cijelosti

Komentari 52

VE
Vercingetorix
19:08 31.05.2014.

Balkan nije bio barutana Europe nego "fitilj". Ako se želi rat najlakše je naći povod. U knjizi Williama Engdahla "Stoljeće rata" jako je lijepo objašnjeno zašto je Britanija (tj. britanska elita) htjela rat i kako je za to iskoristila Srbiju (koja nije kriva za početak rata) i velikosrpske teroriste poput Gavrila Principa, koji je neposredno prije atentana išao u London po upute. Riječ je o Bagdaskoj željeznici koju je gradila Njemačka preko Austro-Ugarske, Bugarske i Otomanskog Carstva, a cilj je bio doći do Perzijskog zaljeva gdje je nafta! Samo je Srbija stajala na putu željeznici pa su je Britanci iskoristili za početak rata (slično su napravili s pučem generala Simovića '41. kako bi se Hitler pozabavio njemu nebitnim prostorom. Tada je bilo mudrije za Kraljevinu Jugoslaviju da ostane u Trojnom paktu, jer je Njemačka bila prejaka. No, Britanci su - uz svestranu pomoć velikosrpskih krugova koji su se protivili daljnoj federalizaciji zemlje (Banovina Hrvatska) - zakuhali i taj puč , a posljedica su stotine tisuća mrtvih). Naravno, nije korektno apsolutizirati krivnju samo jedne strane - Britanije (sve su strane podjednako krive za početak Velikog rata i za njegove strahote).

VL
Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
18:03 31.05.2014.

Premalo je ovakvog pisanja u medijima.

VL
Avatar airbizz
airbizz
17:54 31.05.2014.

oružani sukobi su odnos ponude i potražnje.vražji novac je isključivo jedini krivac za sukobe.primjer:za vrijeme cijelog drugog svjetskog rata firma standard oil(rockefellerovo vlasništvo) je prodavala maziva njemačkoj za njihove tenkove.i zato mi nitko ne može reći kako nije bilo šverca nafte i lijekova za vrijeme domovinskog rata.novac ne poznaje narode i granice.na samom čovjeku je da li će kleknuti pred njim ili ne.

VL
HO
homofob
21:51 31.05.2014.

Ako usporedujemo Kosovo i Krim onda moramo biti svjesni da su Kosovari p r i r o d n a manjina na Kosovu nastala prirodnim putem a Rusi na Krimu su proizvod zlocina! Rusi su silom oruzja totalno ocistili Krimrim i naselili ga Rusima (slicno kao sto su Srbi od 1945 pa do 1990 naselili Istru, Split i okolinu i Zagreb i okolinu penzioniranim vojnim i policijskim oficirima). Znaci jedna manjina je nastala polodnoscu naroda a druga ZLOCINOM (kao recimo u sjeverozapadnoj Bosni i u bosanskoj Posavini).

VL
Avatar Proleter
Proleter
20:32 31.05.2014.

Proguglajte malo IG FARBEN. Radi se o njemačkom konglomeratu koji je proizvodio ciklon b, a bio je u suvlasništvu Rockefellerovog Standar Oil-a. Ne zna se s koje je strane fronta dinastija Rockefeller bolje zarađivala.

VL
TO
tolitol
22:43 31.05.2014.

Izvrstan osvrt akademika Rudolfa iz kojeg se izvrsno može iščitati perifernost koju je jugoistok Europe oduvijek imao na europska događanja. Sušta suprotnost bivšoj jugoslavenskoj historiografiji čije tragove još uvijek nalazimo i u današnjoj hrvatskoj, a prema kojoj su tobože događanja na Balkanu u dramatičnim razmjerima određivali tijek svjetske povijesti. Najobičnije bulažnjenje koje Rudolf raskrinkava.

VL
HO
homofob
22:11 31.05.2014.

Glupost, neznanje i zloca ne pozna granica i iskrivljavanja istine. Recimo IG Farben i Standard Oil rafinerije na podrucju Njemacke u doba nacizma. Nisu mogli uskratiti nacistima svoje proizvode jer niti nisu bili u kontroli pogona. Kao recimo obitelj Bata nije bila u kontroli gumarskih pogona tzv. "Borovo" za vrijeme komunizma ili vlasnici tvornice cokolade, bombona i keksa Union u zagrebu poslije drugog rata pa se ta oteta imovina i danas naziva po teroristu Koncaru i originalni vlasnici niti danas nemaju kontrolu nad pogonima.

VL
Avatar vh1
vh1
19:32 31.05.2014.

Nakon 1. sv. rata Hrvati su pod vodstvom Stjepana Radića i HSS odlepršali Srbima i Kralju Aleksandru u zagrljaj. Tako je stvorena Kraljevina Jugoslavija. Tada nije bilo nikakvih komunista. Kralje je obećao Hrvatsima seljacima bezzemljašima agrarnu reformu. Razvlastio je Hrvatske plemiće, prešao Drinu i stvorio Veliku Srbiju. Hrvati su mu to dopustili zbog tuđih hektara zemljišta, a onda im je odrezao porez i tako smo se svadili sa Srbima. Hrvati su htjeli ovce i novce. Srbi su jednim udarcem ubili 3 muhe. Hrvati su uvijek znali jedino pljačkati sami sebe.

VL
DU
Deleted user
11:32 01.06.2014.

Pisac teksta kaže da je sarajevski atentat bio perifernog i lokalnog karaktera! Prvi svjetski rat je počeo samo mjesec dana poslije tog atentata a glavni uzrok je baš bio atentat na princa Ferdinanda i njegovu trudnu ženu kao posljedica velikosrbskog nacionalizma. Austrija je htjela vojno kazniti Srbiju zbog toga kao sto bi to učinila i Velika Britanija naprimjer danas kada bi netko danas izvršio atentat na princa Vilijama i njegovu trudnu ženu i kad bi se saznalo da iza toga stoji jedna država. Jasno je da nije bilo tog atentata nebi bilo ni rata. U Jugoslaviji je sarajevski atentat bio tabu tema zbog Srba a Gavrilo Princip je bio junak. Danas to više nije i možemo otvoreno reći da je G.Princip terorista i da je Srbija još i tada vodila velikosrpsku politiku.

VL
Avatar bok
bok
22:13 31.05.2014.

Jako dobro napisna clanak. Usput receno, pojam "Balkan" j enegativno konotiran, i cudim eda da danas velik dio poltickih elit au Hrvatskoj ocito to ne zna i prihvaca Hrvatsku u kontextu Balkana. Zapravo je taj pojam svojedobno forcirao Jovan Cviljic iz poltickih razloga....

VL
Avatar fotograf
fotograf
22:20 31.05.2014.

Svaki rat je shranje.Netko je davno napisao. "Svaki rat je zlo,ratove započinju stari,bolesni dok za njih u tom ratu ginu mladi,ubijaju se dok se ti poslje potpisuju predaje,pobjede ili zaključuju ratove".

VL
Avatar MENSA
MENSA
09:15 01.06.2014.

Jednostavno izvanredan tekst u kojem je , svima razumljivim rječnikom i formulacijama, zaista rečeno...sve! I zaista, na kraju samo ostaju dvojbe i pitanja na koja (barem za sada) nema nikakvih "pouzdanih" odgovora. Možda je zaista jedini "izlaz" u tom globaliziranom "Novom svjetskom poretku" koji će dokinuti i države i "nacije" ???!!! Ne znam?! Ali što drugo ljudskoj vrsti uopće i preostaje?!

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
11:33 01.06.2014.

Tako da je i za WW2 isto kriva rimska kurija . Mnogima se to ne sviđa i zato se uporno skrivaju te činjenice . Hitler je došao na vlast 30. januara 1933… Nemački politički katolicizam, umesto da postane hrišćansko-demokratski, naemokratski, na kraju je preneo svu vlast na Hitlera, 26. marta 1933… Da bi se izglasao prenos celokupne vlas ti, bila je potrebna dvotrećinska većina i glasovi ‘Centrum-a’ su bili nužni da bi se ona postigla. U prepisci i izjavama crkvenih velikodostojnika, uvek će se naći da iza nacističkog režima stoji svesrdna podrška biskupa. Ta podrška je lako objašnjiva kada pročitamo sledeće od Fon Papena: “Opšti uslovi Konkordata su bili povoljniji od ostalih sličnih sporazuma koje je Vatikan potpisao”, i “Kancelar Hitler je zatražio od mene da uverim papskog državnog sekretara (kardinala Pačelija) da će on smesta ućutkati antiklerikalni klan”. Ovo nije bilo prazno obećanje. Već tokom 1933. godine, pored pokolja Jevreja i ubistava počinjenih od strane nacista, postojalo je 45 koncentracionih logora u Nemačkoj, sa 40.000 zarobljenika različitih političkih ubeđenja, ali uglavnom liberala.

VL
Avatar pf
pf
08:05 01.06.2014.

E, da je Gavrilo Princip prpmašio, ne bi bilo 1. Jugoslavije, Tuđman ne bi ukinuo Dalmaciju, domorodne hrvatine bi ostali na brdovitim pašnjacima, gdje im je stanište i bavili bi se stočarstvom, a ne pljačkom i sve bi bilo na svom mjestu.

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
11:41 01.06.2014.

repan52. . . očito da neznaš ili ne želiš da znaš. Da je to bilo četvrti habsurgška atenta . . . . 1. Godine 1853. mađarski nacionalista Janoš Libenji (Janoš Libenyi), pokušava da izvede atentat na austrougarskog cara Franca Jozefa,ranca Jozefa, . . . .2. Godine 1863. rođeni brat cara Franca Jozefa Maksimilijan Jozef prihvata se carske krune Meksika,, ali već 1867. godine ga zarobljavaju pobunjenici i po kratakom postupku je streljani. . . . . 3. Godine 1879. italijanski nacionalista Donato Ragoza (inače apotekar iz Istre) izveo je atentat na onog istog Franca Jozefa za vreme njegove posete Udinama, i to bacanjem dve bombe na njega.. . . . 4. Godine 1882. izveden je atentat na Franca Jozefa i njegovu ženu Elizabetu, dok su bili na ceremoniji proslave 500 godina priključenja grada Trsta Austriji. To je kod italijanskih nacionalista shvaćeno kao velika provokacija. Đulelmo Oberdan, Italijan slovenačkog porekla (majka slovenka iz Gorice), bio je pripadnik tajne nacionalističke organizacije koja se borila za povratak i priključenje Trsta matičnoj Italiji

VL
FL
florenz769
12:00 01.06.2014.

Ruku na srce - vojna industrija ne može se riješiti zaliha, dijelom već zastarjelog oružja, pa treba "žrtvu" koja će ih otkupiti. Lokalni nacionalisti, nezadovoljnici, vjerski fanatici, "oslobodioci - ocjenama, otmicama, drogom dolaze do novca za oružje.

VL
AP
apolon
09:15 02.06.2014.

Što se događalo u austrijskom dvorcu Mayerling možda nećemo nikada doznati no za nas taj događaj i nije toliko bitan ako govorimo o kompleksnim uzrocima početka WW1 ... epilog tog rata prelamao se i na "ovim prostorima" a neupitna povijesna na "ovim prostorima" a neupitna povijesna činjenica govori da smo ( Hrvati i Srbi) ostali veliki dužnici Austrijskom feld-maršalu Svetozaru Borojeviću ,kao što naš narod kaže... bio bi red da mu se barem posthumno odužimo!!!

VL
Avatar patkovic
patkovic
11:48 02.06.2014.

a čečeni idu u donbas kao rusi

VL
Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:35 02.06.2014.

1. svjetski rat je kako su britanski gusari i njihovi jataci uništili pravnu državu Austro-Ugarsku i zamjenili je plemenskim državicama.

VL
Avatar Dolar=0
Dolar=0
11:46 01.06.2014.

repan52. . . . . .. Godine 1889. prestolonaslednik cara Franca Jozefa, njegov jedini sin Rudolf Jozef nađen je mrtav, zajedno sa svojom ljubavnicom Marijom Večerom. Zvanična istraga tvrdila je da je Rudolf ubio Mariju, a potom sebe. Sto godina kasnije, zvanični organi države Austrije izvršili su ekshumaciju i ponovnu obdukciju ostataka tela Marije Večere, čiji su nalazi potvrdili postojeće vekovne sumnje da je ona bila ubijena udarcima u glavu, a ne iz pištolja, kako je glasila dotadašnja zvanična verzija, dok je Rudolf ubijen sa šest hitaca iz puške, a dotadašnja verzija je bila da se radilo o samoubistvu. Prestolonaslednik je bio protivnik zajednice Austrije i Ugarske, ali i protivnik okupacije Bosne i Hercegovine. Nije isključeno i da je u zaveri i njegovom ubistvu učestvovao i sam Franc Ferdinand, odnosno vojnička struja čiji je predvodnik bio sam sledeći prestolonaslednik, nakon Rudolfove eliminacije, tim pre što je Rudolf bio vrlo omiljen u visokim oficirskim i vojnim krugovima Austrougarske carevine.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.