Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSKI ZAMAH NA BOJNOM POLJU

Još jedan ukrajinski grad pred padom: 'Situacija je vrlo teška, borbe se nastavljaju'

A Ukrainian serviceman walks near destroyed building in the frontline town of Chasiv Yar
Foto: OLEKSANDR RATUSHNIAK/REUTERS
1/2
05.04.2024.
u 13:53

Ruska novinska agencija RIA citirala je dužnosnika koji je rekao da su ruske trupe ušle u predgrađe Časiv Jara koje Moskva vidi kao važno uporište ukrajinskih snaga koje su dobro utvrđene. Andrij Zadubinij, glasnogovornik ukrajinskog istočnog zapovjedništva, rekao je da su ruski navodi neistiniti.

Ukrajinska vojska priopćila je u petak da se nalazi u "vrlo teškoj" situaciji na bojnom polju u blizini istočnog grada Časiv Jara, ali je zanijekala navode Moskve da su ruske snage stigle do predgrađa tog grada. Ruske snage polako napreduju na istoku nakon što su u veljači zauzele dugogodišnje ukrajinsko uporište na istoku Avdiivku. Ukrajina se pokušava ukopati, ali se suočava s nedostatkom topničkih projektila dok američki Kongres već mjesecima ne uspijeva odobriti vojnu pomoć.

Brzo zauzimanje Časiv Jara, grada s prijeratnom populacijom od 12.200 ljudi, smještenog zapadno od razrušenog okupiranog grada Bahmuta, predstavljalo bi sumorni neuspjeh za Kijev i ukazalo na rastući ruski zamah na bojnom polju. Ruska novinska agencija RIA citirala je dužnosnika koji je rekao da su ruske trupe ušle u predgrađe Časiv Jara koje Moskva vidi kao važno uporište ukrajinskih snaga koje su dobro utvrđene.

GALERIJA Rusija u 2024. osvojila područje manje od Zagreba, Kijev najavio rušenje Krimskog mosta

A Ukrainian serviceman walks near destroyed building in the frontline town of Chasiv Yar
1/14

Andrij Zadubinij, glasnogovornik ukrajinskog istočnog zapovjedništva, rekao je da su ruski navodi neistiniti. "Situacija je tamo vrlo teška. Borbe se nastavljaju, ali oni (ruski vojnici) nisu tamo", rekao je u telefonskom razgovoru. "Ne vjerujte ruskim izvješćima", dodao je.

Gradonačelnik Serhij Čaus u četvrtak je opisao situaciju u Časiv Jaru kao najtežu otkako je Rusija započela svoju invaziju punog opsega prije više od dvije godine. Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da Rusija možda planira izvesti novu ofenzivu protiv Ukrajine krajem svibnja ili u ljeto, ali da Kijev ima plan protiv toga.

VEZANI ČLANCI:

Rusija je posljednjih tjedana pojačala svoje dalekometne zračne udare na energetsku infrastrukturu, uzrokujući nestašice struje u pojedinim dijelovima zemlje. Nakon što su zauzele Avdiivku ruske snage pokušavaju napredovati koristeći priliku koju im pruža kašnjenje zapadne vojne pomoći Ukrajini.

FOTO Na Dolcu ostavljeni lampaši: Zapaljeni su na jednom od štandova

A Ukrainian serviceman walks near destroyed building in the frontline town of Chasiv Yar
1/7

Komentara 42

RM
ruski mordor
14:30 05.04.2024.

rusija koristi priliku što njegovi MAGA saveznici na čelu s trumpom i johnsonom već 6 mjeseci blokiraju isporuku vojne pomoći Ukrajini! da je pomoć bila odobrena na vrijeme, rusi ne bi osvojili baš ništa, a ovako je Ukrajina u problemima jer joj svega nedostaje, a sama EU ne može isporučiti potrebne količine

Avatar pendreck
pendreck
14:26 05.04.2024.

polako ali sigurno sankcije, izolacija i novo oruzje djeluje, rusiji nema vise spasa. kad se Dobrovoljci koj sad iz gradova krecu u rat ne budu vratili ... onda budushvatili u Moskvi, ili St Petersburgu da su u banani...

IO
ioniq
14:36 05.04.2024.

ajmo rusofili, koji je opravdan razlog po međ.pravu koji rusiji rusiji dozvoljava jednostrano kršenje Budimp.sporazuma, napad na Krim i Ukrajinu te okupaciju i anektiranje dijelova te zemlje, uz svakodnevna ubijanja civila i razaranja njihovih domova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije