Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Johnson ukinuo COVID-potvrde, postaju li one u Hrvatskoj dozvole za širenje virusa

Na GP Bregana demonstriran prelazak granice s EU digitalnom COVID potvrdom
Josip Regovic/PIXSELL
20.01.2022. u 08:19

Podaci o masovnom širenju virusa diljem Europe pokazuju da omikron ne prepoznaje COVID-potvrde kao prepreku

Pandemijski pokajnik, britanski premijer Boris Johnson, opet likuje, doduše baš kad mu politička omča visi za vratom zbog domjenka u vrijeme lockdowna. Nakon što je britanska vlada distribuirala 36 milijuna booster doza, koje je primilo 90 posto starijih od 60, te više od pola ukupnog stanovništva, ohrabren povoljnim epidemiološkim podacima, jučer je njegov kabinet odlučio ukinuti COVID-potvrde te će se liberalizirati i niz drugih mjera, neće se inzistirati na radu od kuće, pa od danas se maske u školama neće morati nositi, a obveza će ostati jedino u zatvorenim prostorima ili gdje se okuplja puno ljudi koji nisu u čestom kontaktu.

Taj "luksuz" oni si mogu priuštiti jer od 6. siječnja opada broj novozaraženih, a i prijemi u bolnice i na intenzivne odjele su u padu te britanski znanstvenici smatraju da je UK prošla vrhunac vala s omikronom. Premda i Johnson upozorava da to nije kraj pandemije i poziva na oprez kad je riječ o rizičnim skupinama, pri čemu ističe podatak NHS-a da 90 posto pacijenata na intenzivnoj skrbi nije primilo booster dozu. I u Irskoj su odustali dodatnim mjerama, osim klasičnim, voditi bitke s omikronom.

I u izraelskoj vladi ovih dana raspravljaju o smislu COVID-potvrda. Pandemijski rekordi dnevnog broja zaraženih i u ovom tjednu nižu se u visokocijepljenim zemljama. U većini su u porastu i teški oblici bolesti koji zahtijevaju bolničku i intenzivnu skrb, ponegdje je i smrtnost u porastu, ali ni blizu u razmjerima prije godinu dana, s obzirom na drastičan porast novozaraženih. I sve te zapadnoeuropske zemlje u protekla dva tjedna imaju smrtnost od COVID-19 znatno nižu, uglavnom do 50 na milijun stanovnika, za razliku od slabo procijepljenih istočnoeuropskih zemalja, gdje je u pravilu znatno veća, pa i iznad 100. Među njima je i Hrvatska.

Mi se ovih dana iz sasvim drugačijih razloga trebamo pitati čak i o smislu testiranja, s odmakom i od osam dana, te uz maskiranje stvarnog stanja antigenskim testovima, pa i smislu COVID-potvrda koje omikron varijanta virusa, pokazuju to podaci diljem Europe, ne prepoznaje kao prepreku za širenje, osobito kad se temelje samo na dvostrukom cjepivu. Zapravo se tada pretvaraju u dozvole za širenje virusa. K tomu, izgubile su i posredni učinak kad su služile i kao mjera kojom se poticalo cijepljenje.

 

Komentara 34

AA
Aartur
08:28 20.01.2022.

G. Jurasić, posao novinara je da propituje vladajuće i njihovu politiku PRIJE nego što naprave štetu, a ne nakon što je ta šteta već poprimila katastrofalne razmjere. Vama i vašim novinama više nitko ne vjeruje.

KP
Kafanski_političar
08:30 20.01.2022.

Tko je sada populist i antivakser? Most ili Večernji?

MP
marinko.przolica
08:32 20.01.2022.

Covid potvrde su imale smisla prvih 5 mjeseci od početka korištenja cjepiva jer se mislilo da cjepivo dugoročno spriječava zarazu i širenje virusa... Nakon toga njihova jedina svrha je prisila na cijepljenje te u demokratskim društvima to njihovi zagovaratelji danas masovno priznaju... I kao takav alat potvrda je promašena jer cilja na mlade i aktivne koji i onako imaju vrlo mali rizik od hospitalizacije i smrti... U našem društvu u kojem je najvažnija bespogovorna poslušnost nadređenom ili vlasti još uvijek je na snazi glupi narativ... Čeka se da vođa stranke, direktor ili tko već dekretom promijeni narativ pa će i stručnjaci i znanostvenici promijeniti svoje stručno/znanstveno mišljenje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije