Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJETLJIVO PITANJE

Johnson se ispričao za ubojstva civila u Belfastu 1971. koje je ubila britanska vojska

Britain's Prime Minister Boris Johnson leaves Downing Street in London
Foto: John Sibley/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.05.2021.
u 20:32

Vlada planira "omogućiti Sjevernoj Irskoj put naprijed koji se temelji na pomirenju, donosi pravdu žrtvama Nevolja ("Troubles", britanski naziv za sjevernoirski sukob) i okončava začarani krug istraga", rekao je Johnson, prenosi glasnogovornik.

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu se "bezrezevno" u ime britanske vlade ispričao zbog smrti desetero civila 1971. u Belfastu, koje je ubila britanska vojska.

"Premijer se bezrezervno ispričao u ime britanske vlade zbog događaja u Ballymurphyju i ogromne tjeskobe koju je dugotrajna potraga za istinom uzrokovala kod obitelji ubijenih", kazao je Johnsonov glasnogovornik, nakon razgovora britanskog premijera s prvom ministricom Sjeverne Irske i njezinom zamjenicom.

Vlada planira "omogućiti Sjevernoj Irskoj put naprijed koji se temelji na pomirenju, donosi pravdu žrtvama Nevolja ("Troubles", britanski naziv za sjevernoirski sukob) i okončava začarani krug istraga", rekao je Johnson, prenosi glasnogovornik.

Sjevernoirsko pravosuđe u utorak je osudilo prekomjernu uporabu sile britanske vojske u pucnjavama u kojima je ubijeno desetero "potpuno nedužnih" ljudi u Belfastu.

U vrijeme napetosti u toj britanskoj pokrajini pojačane zbog brexita i teških rasprava o tome kako prosuditi nejasnu prošlost, istražiteljica Siobhan Keegan održala je niz saslušanja ne bi li utvrdila okolnosti - ne osuđujući eventualne krivce - za "pokolj u Ballymurphyju", na zapadu Belfasta, u kolovozu 1971.

"Svi ubijeni (...)  bili su potpuno nedužni", rekla je u zaključku koji su obitelji žrtava dočekale pljeskom.

Ovi zaključci su "veliko olakšanje (...) za obitelji koje su desetljećima tvrdile da su njihovi najmiliji bili nedužni, a njihovo ubojstvo neopravdano", reagiralo je u priopćenju sjevernoirsko ministarstvo vanjskih poslova.

Istragom je bilo obuhvaćeno pet izgreda koji su se dogodili u razmaku od tri dana, od 9. do 11. kolovoza u Ballymurphyju, nakon uvođenja mjere koja je omogućila da se osumnjičene za članstvo u paravojnim organizacijama uhićuje i pritvara bez suđenja.

Među deset žrtava ubijenih u Ballymurphyju su katolički svećenik Hugh Mullan koji je ubijen dok je pomagao ranjenoj osobi i majka osmero djece Joan Connolly.

Uloga vojske - odgovorne za tristotinjak mrtvih u operacijama koje su se službeno završile 2007., po Suttonovu indeksu koji je ustanovilo Sjevernoirsko sveučilište - i danas je iznimno osjetljivo pitanje u Velikoj Britaniji.

VIDEO: Sukobi između Izraela i Hamasa

Komentara 4

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
20:56 12.05.2021.

Slobodni ste napisati i tko je tada bio ključni zapovjednik Kraljevske vojske u Belfastu. Stanoviti Paddy Ashdown, autor priče o Tuđmanovoj salveti, visoki povjerenik za BiH. Zašto se čekalo da isti umre prije nego što je ova istraga privedena kraju?

DA
DarthVader
19:45 13.05.2021.

Hocemo konacno ujedinjenu Irsku.

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
17:43 19.05.2021.

Jel? A za Argentiinske, Indijske, Pakistanske?...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije