Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
većina za izlazak iz UK-a

Johnson milijardama želi privoljeti Škote da ostanu u Britaniji

Nationalist demonstrators welcome Britain's Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak in Rothesay
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.08.2020.
u 14:00

Pobijede li nacionalisti na škotskim izborima 2021., rast će mogućnost održavanja novog referenduma

Škotima je sada izgleda svega dosta: prvi put ankete konzistentno pokazuju da je jasna većina njih za izlazak iz Velike Britanije. Britanski premijer Boris Johnson to je shvatio te je u Glasgow poslao svoga popularnog ministra s paketom pomoći za Škotsku kako bi je privolio na ostanak u UK-u. U Škotskoj je, prema rezultatima više anketa, prosječno 52 posto ispitanih za neovisnost što je obrnuti slučaj od referenduma provedenog 2014. kada je 55,3 posto Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji. Te su ankete u skladu s predviđanjima onih koji su tvrdili da će Brexit ojačati želju Škota da iziđu iz UK-a.

London izrazito zabrinut

Boris Johnson u Škotsku je poslao svojeg heroja, ministra financija Rishija Sunaka, najpopularnijeg člana svojeg kabineta.

On ide sa zadatkom da podsjeti Škote kako njihovih 65.000 tvrtki dobiva ukupno dvije milijarde funti iz državne blagajne kao pomoć u nadvladavanju ekonomskih teškoća izazvanih pandemijom.

– Pogledam li zadnjih nekolikio mjeseci, čini mi se da dajemo dobar primjer toga kako jedna unija treba funkcionirati. Također, ne bih rekao kako je sada vrijeme da se razgovara o ustavnim pitanjima – rekao je Sunak referirajući se na povike u korist nezavisnosti Škotske.

On je ukupno četvrti član Johnsonova kabineta koji je posjetio Škotsku u zadnjih mjesec dana, jedan je od tih gostiju bio i sam Boris Johnson. To je za sve jasan znak da je London, odnosno Downing Street 10 izuzetno zabrinut zbog tog pomaka koji su pokazale ankete u Škotskoj.

Kao jedan od razloga povećane želje Škota za izlazak iz EU navodi se i znatno efikasnija borba protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 u tom dijelu Velike Britanije u odnosu na ostale dijelove.

Potkraj lipnja čak se mislilo kako bi Škotska mogla biti bez korone jer u zadnjem vikendu lipnja nije bilo preminulih od COVID-19. Ipak, početkom sezone, odnosno odlascima na ljetovanje u Španjolsku taj se plan poremetio, jer sada Škotska bilježi porast broja zaraženih.

No, premijerka Škotske Nicola Sturgeon, heroina borbe protiv koronavirusa, reagirala je promptno i skinula Španjolsku s liste zemalja za koju se ne traži karantena, pa je sada i za one koji dolaze ili se vraćaju iz te zemlje u Škotsku potrebna dvotjedna samoizolacija.

“Olakšanje je vidjeti još jedan dan u Škotskoj bez preminulih od COVID-19. Nova četiri pozitivna slučaja, 0,2 posto od novotestiranih, podrobno će se istražiti te pratiti”, objavila je prekjučer na Twitteru Nicola Sturgeon.

Ne treba nikako zaključivati da je pandemija bila ključna za pomak u javnom mišljenju Škota. Bio je to prije svega Brexit protiv kojega su Škoti glasali velikom većinom.

Kako je taj “nacionalistički” sentiment rastao tijekom prošle godine, lako se može zaključiti da je mučan i traljav proces odlaska Velike Britanije iz Europske unije imao velikog utjecaja na rast simpatija Škota prema neovisnosti.

Ekonomska korist od UK-a

Pandemija, odnosno znatno efikasnija borba Škota u odnosu na ostalu Britaniju, samo je utvrdila razmišljanje da Škoti mogu sami, odnosno da se London ne može više adekvatno brinuti o svim interesnim aspektima sjeverne članice Ujedinjenog Kraljevstva. Zapravo, jedino od čega su Škoti imali koristi za pandemije upravo je Sunakov paket pomoći gospodarstvu.

Javno zdravstvo je, naime, u nadležnosti Škotske. Ima i onih koji sumnjaju u propagandu koja veliča škotski uspjeh u borbi protiv novog koronavirusa. Po statistikama ona je tek negdje u sredini popisa europskih zemalja, a činjenica je da je puno manja i rjeđe naseljena od Engleske.

Svejedno, iako nije najbolja u Europi, opet je daleko najbolja u zemlji. I to je sasvim dovoljno da Škotska nacionalna stranka (SNP) aspirira na veliki broj mandata na parlamentarnim izborima u samoj Škotskoj sljedećeg svibnja. Ako SNP ostvari uvjerljivu pobjedu, tada će Johnsonu biti jako teško odbiti još jedan eventualni zahtjev za referendum o škotskoj neovisnosti.

Sturgeon je prepoznala da je dobra politika poštovati želju većine, kako onih koji su bili za ostanak u Velikoj Britaniji, ali i onih koji nisu bili za odlazak iz EU. I sada ispada da je proeuropski sentiment prilično jači. Te da je Johnson jednostavno previše čekao.

Komentara 2

AF
afer
06:35 12.08.2020.

Na prošlom referendumu za neovisnost Škoti su imali sve useljenike u UK registrirane kod njih kojima su prišapnuli da kada se Škoti odcijepe da njih repatriraju. Ovaj put to im ne će upaliti.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
15:53 11.08.2020.

Sunce tudjeg neba ne grije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije