Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITUACIJA U HONG KONGU

Jiang Yu novi rok da isplati Kumrovec 31. prosinca

Jiang Yu
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
15.11.2019.
u 21:15

Vlada prihvatila zahtjev za produljenje roka plaćanja 14 milijuna kuna za zgradu bivše političke škole

Kineska poduzetnica Jiang Yu dobila je novu odgodu plaćanja 14 milijuna kuna za zgradu bivše političke škole u Kumrovcu odnosno hotela “Zagorje”. Vlada je, naime, na sjednici donijela odluku da se tvrtki Zhongya nekretnine, čija je gospođa Yu suvlasnica, rok za plaćanje kupoprodajne cijene za zgradu u Kumrovcu produlji do 31. prosinca ove godine.

U Vladi su tako usvojili obrazloženje kineske poduzetnice da je zbog nepovoljne političke situacije između Posebne upravne regije Hong Kong i Republike Kine otežan transfer novca iz Hong Koga te da ima ozbiljnu namjeru za investiranje u RH, a što uključuje i zgradu u Kumrovcu. Ovo je već drugi put da je gospođa Yu zatražila produljenje roka plaćanja za hotel “Zagorje”.

Građevinsko zemljište

Ugovorom o kupoprodaji navedeno je da je rok plaćanja 30 dana od dana stupanja na snagu ugovora, a u rujnu je zbog istog razloga, političke situacije u Hong Kongu, gospođa Yu zatražila produljenje tog roka za 60 dana, a istekao je 14. studenoga. Jedan od argumenata Zhongya nekretnina Ministarstvu državne imovnine, s kojim je ta tvrtka sklopila kupoprodajni ugovor za hotel “Zagorje”, bilo je i čvrsto obećanje da će ispuniti svoje obveze i iz drugog ugovora koji su sklopili, a koji se odnosi na kupnju zemljišta pokraj zgrade bivše političke škole u Kumrovcu.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Radi se o gotovo 27.000 četvornih metara građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu, za koje su Zhongya nekretnine potkraj listopada poslale potpisani ugovor Ministarstvu državne imovine. Ta tvrtka obećala je da će 1,1 milijun kuna za to zemljište uplatiti čim primi potpisani primjerak ugovora od Ministarstva državne imovine te da će time dokazati da su njezine namjere u realizaciji projekata destinacijskog zdravstvenog turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji ozbiljne.

Iz Zhongya nekretnina su, doznajemo, Ministarstvu poručili i da imaju osiguranih 14 milijuna kuna za zgradu bivše političke škole i da će svoju obvezu uplate tog novca ispuniti čim novac bude prenesen iz Kine.

Kineske investicije u RH

Kao argument u uvjeravanju Ministarstva da će preuzete obveze ispuniti, u Zhongya nekretninama su naveli da u projektu u Krapinsko-zagorskoj županiji sudjeluju u partnerstvu s Kineskom jugoistočnom europskom poslovnom asocijacijom (CSEBA), koja je dosad realizirala niz kineskih investicija u Hrvatskoj poput povećanja temeljnog kapitala Luke Zadar i kupoprodaje hotela “Toplice” u Krapinskim Toplicama.

Gospođa Yu je pak nedavno za Večernji list kazala da će platiti 14 milijuna kuna za hotel “Zagorje” i da će osobno sudjelovati u čišćenju tog sada zapuštenog i devastiranog objekta. Navela je i da u Kumrovcu planira sagraditi hotelski kompleks s kongresnim sadržajima i uložiti više od 20 milijuna eura.

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
21:30 15.11.2019.

Jasno je da od toga nema nista . A bravara i juge vise nema na horizontu. Neprocijenjivo.

HA
hazo
22:41 15.11.2019.

Obečanje, ludom radovanje.

ZA
zagi101
01:39 16.11.2019.

pušing moj rođo kak bi rekao pokojni spajić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije