Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Jeziva kolekcija: Maske stare 9.000 godina bit će izložene u Izraelu

Izložba 'Licem u Lice: Najstarije Maske na svijetu' bit će otvorena prije židovskog blagdana Purima, a izloženo će biti 12 kultnih maski iz doba neolitika koje su izrađen od vapnenca te koje nikada prije nisu bile zajedno izložene
07. ožujka 2014. u 16:50 3 komentara 1915 prikaza
maske
Foto: The Israel Museum, Jerusalem
Pogledajte galeriju 1/2

Jeziva kolekcija maski iz doba neolitika bit će izložena u Izraelu. Naime, u Muzeju Izraela u Jeruzalemu idući tjedan po prvi puta će se izložiti 9.000 godina stare maske koje su pronađene u Judejskoj pustinji i brdima, javlja The Times of Israel.

Izložba 'Licem u Lice: Najstarije Maske na svijetu' bit će otvorena prije židovskog blagdana Purima koji se tradicionalno slavi maškaranjem, a izloženo će biti 12 kultnih maski izrađenih od vapnenca iz neolitskog doba koje nikada prije nisu bile zajedno izložene.

Ljudi koji su izradili ove maske bili su među prvim ljudima koji su napustili nomadski život i osnovali trajne nastambe. Ne postoje zapisi o uporabi maski jer su oko 3.500 godina starije od početka uporabe pisma, a na temelju analize njihovih svojstava i ikonografije, dr. Debby Hershman kuratorica u muzeju Izraela vjeruje da su maske izrađene od vapnenca upotrebljavane kao dio kulta predaka te da su ih šamani i plemenske poglavice nosili tijekom ritualnog maskenbala u čast pokojnika.

>> Nigdi na svijetu ni fašnika kao u Samoboru

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”