Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE ZBIVA S NACRTOM

Jezik izvan zakona: U zakonu neće biti penalizacije

29.04.2023.
u 17:49

Plenković je rekao da je Matičin nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, koji ona uporno skriva, 'dobra polazna osnova'. A od premijera sve počinje i završava. Predsjedništvo Matice je izričito napisalo da tekst nacrta sada dorađuju pravnici nakon čega će s radnom skupinom usuglasiti njegov konačan tekst kada će biti otvoreno javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, a dorađena verzija nacrta zakona bit će dostupna svim građanima

Komentara 5

Avatar Cohen
Cohen
16:06 01.05.2023.

Oštro protiv sinhronizacie stranih filmova. Ne treba se povoditi za primjerom zemalja koje sinhroniziraju strane filmove iz čistog larpurlartizma, nego, radije usporediti u kojoj mjeri stanovništvo tih zemalja u odnosu na naše zna strane jezike. Kod nas je stanje po tom pitanju izvrsno, posebno kod mlade generacije i to strani turisti ističu kao naš forte. Pogledati rezultate državne mature koji pokazuju da naši srednjoškolci nemaju problema s engleskim. Naprotiv, ostvarili su visoku ocjenu. Mali narodi čiji jezici ne spadaju u svjetske "osuđeni" su na multilingvalnost da bi uspjeli na tržištu rada, u znanosti posebno. Filmska umjetnost i glazbena produkcija dragocjeni su, svima dostupni učitelji u tom pogledu (nemaju svi hrvatski građani sredstava da šalju djecu u inozemstvo na tečajeve i babysitiranje). Što se prijedloga nacrta Zakona tiče, u toj sveopćoj konspiraciji moglo se barem prezentirati CILJEVE Zakona tj. probleme koje su predlagatelji uočili i namjeravaju njime riješiti.

BR
Brankko
22:08 29.04.2023.

Sinkronizacija je skup postupak, a prijevodni titlovi ipak, pa makar malo, pomažu da naš prosječan čovjek ponešto i čita. :-)

BR
Brankko
22:07 29.04.2023.

Bilo bi zanimljivo kako bi se "sinkronizirao" film Trinaesti ratnik (1999), u kojemu se govori više jezika. Ili, sinkronizirati film Apocalypto (2006), u kojemu čujemo neki od majanskih jezika. Ili, sinkronizirati film Pasija (2004), s latinskim, hebrejskim i aramejskim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije