Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPITNOST POSTUPKA

Jesu li Karamarko i Grabar-Kitarović nezakonito osuđeni

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
18.05.2019.
u 22:13

Upravni sud u Zagrebu poništio je osudu Milana Bandića i izazvao burne reakcije

Burne reakcije izazvala je odluka suca Upravnog suda u Zagrebu Bojana Bugarina koji je u povodu tužbe gradonačelnika Milana Bandića poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kojom je bilo utvrđeno da je povrijedio načela djelovanja dužnosnika jer je dvaput propustio gradskim tijelima naložiti da im dostave dokumentaciju potrebnu za drugi slučaj sukoba interesa.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković najavila je žalbu Visokom upravnom sudu. Bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković na svom Twitteru je komentirala: “Bolest pravosuđa u terminalnoj je fazi. Ovakvih se presuda sramim. Sramim se pokorenih sudaca čije misli i pravni zaključci vrijeđaju zdrav razum.”

Dosad se nitko nije tako žalio

Sudac Bugarin zapravo je usvojio teze Bandićeva odvjetnika Petra Barbarića. Njegov temeljni prigovor je da za povredu načela djelovanja dužnosnika nije predviđena mogućnost izricanja sankcija pa da se stoga povreda tog načela ne može smatrati bićem sukoba interesa.

Dosad nitko nije isticao takav prigovor pa je i Visoki upravni sud potvrdio odluku o povredi načela djelovanja u slučaju Tomislava Karamarka. Drugo je pitanje može li gradonačelnik odgovarati što nije poslušao Povjerenstvo i naložio gradskim tijelima da im dostave dokumentaciju.

Povjerenstvo tvrdi da je postupio neodgovorno i nesavjesno, propustivši očuvati vlastitu vjerodostojnost. Iako je tri dana nakon pokretanja postupka dokumentacija ipak dostavljena pa su barem trebali zaključiti kako više nema pretpostavki za vođenje postupka. Ali sudac Bugarin smatra da taj postupak uopće nisu imali pravo voditi.

Jer, u članku 39. stavku 5. ZSSI-ja navodi se da su nadležna tijela dužna Povjerenstvu “bez odgode” dostaviti zatražene obavijesti i dokaze. Ali za prekršitelje nema sankcije. Stoga, obrazlaže Bugarin, Povjerenstvo je trebalo nastaviti postupak protiv Bandića i donijeti meritornu odluku o sukobu interesa u slučaju 62 službena putovanja, valorizirajući i činjenicu nedostavljanja zatražene dokumentacije. Umjesto toga, oni su pozvali gradonačelnika da naredi gradskim tijelima dostavu tražene dokumentacije iako za to nemaju zakonske osnove.

Smisao utvrđenja bez sankcije

Sudac Bugarin obrazlaže da Povjerenstvo kao administrativno-upravno tijelo nije ovlašteno zadirati u rad demokratski i neposredno izabranog nositelja izvršne funkcije. Povjerenstvo je jedino bilo ovlašteno obavijestiti javnost da gradska tijela ne dostavljaju dokumentaciju.

Što da je dokumentacija tražena od nekog drugog tijela, bi li i tada bio vođen akcesorni postupak, retorički se pita sudac i zaključuje: “jasno da ne bi”. I što da dokumentacija nije dostavljena, koja je svrha i smisao utvrđivanja povrede načela djelovanja, bez mogućnosti izricanja sankcije.

Zakonska insuficijencija ne može biti opravdanje za utjecaj na subjektivna prava i pravne interese neposredno izabranih dužnosnika na temelju gole pravičnosti, zaključuje sudac. Potvrdi li se njegov stav, znači da su Karamarko, ali i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nezakonito osuđeni?

Milan Bandić održao konferenciju za medije na temu Akti gradonačelnika

Komentara 39

BR
Brandfackel2
22:48 18.05.2019.

Karamarka su politički ubili onoga dana kada je spomenuo riječ lustracija. A "pravosuđe" u RH samo je jedan od partijskih krakova. Svjedoci smo vremena u kojem su htjeli mjenjati Ustav kako bi zaštitili komunističke ubojice, nisu niti razmišljali procesuirati genocid nad hrvatskim narodom iako ubojice i dandanas pred kamerama izjavljuju kako su ubijali Hrvate... Čemu onda čuđenje ako nekog partijskog lupeža neki "hrvatski" sud oslobodi?

KL
klamerko
23:21 18.05.2019.

Pa čim sam u lipnju 2016. pročitao presudu drugarice Dalije (prethodno kadrovirane od Milanovića), sve mi je još onda bilo jasno. To je politička namještaljka od onih koji su prethodno bili progonili Crnoju kao divlju zvijer koji je prvi preko noći pokušao prijeći na lustraciju. Karamarko je mjesecima vukao za rukav MOST koji je ucjenom držao cijelo minustarstvo pravosuđa u rukama, da se nešto napravi protiv Dinka Cvitana, a MOST ne samo da je žestoko branio Cvitana, koji je poslije neslavno odlepršao na pokudu svih (dakle Karamarko je bio u pravu), nego je još izmišljeno pribio na križ Karamarka zbog nepostojeće, politički nametnute afere s INA-om, kada je jednom predložio Karamarko da Hrvatska izađe iz arbitraže, pri čemu je opet Karamarko bio u pravu, jer bolje da je Hrvatska izišla i tako izbjegla plaćanje silnih milijuna MOL-u na štetu nas poreznih obveznika. Još je novinar pitao ''nije li Karamrko bio u pravu?''. Nije čudo što je Hasanbegović svim silama branio Karamarka. Sve se sjećam što se zbilo te 2016. godine, ali mislim da 80 % Hrvata, više ne. oni misle da je Karamarko ''udbaš'', ''drugi Sanader'', itd. Tužno.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
00:43 19.05.2019.

Povjerenstvo je bila partijska filijala Zorana Milanovica, Ranka Ostojica , kasnije Mosta i SDPa ! Vrijeme je tome stati na kraj, zrtve rehabili tirati krivce osuditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije