Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Jeste li se ikada upitali zašto divlje životinje susrećemo u srcu grada

Divlje životinje u gradu
Foto: Prijatelji životinja
1/3
28.03.2017.
u 12:37

Sve smo prilagodili svojim željama i potrebama ne pitajući se uzimamo li im prostor, a smetaju nam kad navrate da vide kako je tamo gdje su živjele

Raskrčili smo šume, porušili drveće, izgradili zgrade i trgovačke centre. Sve smo prilagodili svojim potrebama i željama, ne misleći pritom na životinje kojima smo uzimali životni prostor.

Pa moramo li im zato uzimati i jedino što im je još preostalo? Moramo li im uzimati živote, kao da ništa ne vrijede? Moramo li ih tjerati opravdavajući se strahom za vlastite živote, iako nas ničim ne ugrožavaju? Nerijetko se u gradovima mogu vidjeti lisice u potrazi za hranom, no stanovnici grada povremeno su i lasice, kune zlatice, ježevi i vjeverice. Žive tu i ptice, od golubova, vrabaca, svraka i vrana do divljih pataka i labudova. Svima smo promijenili obitavališta i natjerali ih da prilaze ljudima. U potrazi za hranom, u potrazi za sigurnim skloništem. Želeći upozoriti da i one imaju pravo na život, ali i da je suživot s divljim životinjama u gradu moguć i potreban, Sklonište za nezbrinute životinje grada Zagreba Dumovec i udruga Prijatelji životinja pokrenuli su veliku kampanju za njihovu zaštitu - „Divlji život grada – u suživotu s divljim životinjama“.

Ovom kampanjom, između ostalog, žele ukazati na činjenicu da lisica koja dolazi u naselje nije opasna za čovjeka i nije nužno bijesna. Pokretači kampanje objašnjavaju tako da lisice najčešće dolaze jer su znatiželjne ili gladne. S obzirom na to da su velike, ne mogu se tako dobro prikriti kao kune ili lasice. One mlade obično se i ne skrivaju previše od ljudi. U kampanji se ističe i da to što životinje dolaze u grad zbog hrane ne znači da ih treba i hraniti. Ne zaboravite, nakon izleta do grada one se vraćaju u divljinu. I stoga ih ne smijemo pripitomljivati, a hranjenjem upravo to činimo. Pokretači kampanje upozoravaju da je vrijeme parenja i podizanja mladih. I sve to divlje životinje same znaju i mogu, same će pronaći hranu za sebe i mlade, ne smijemo ih u tome ometati ni ugrožavati.
Pored predavanja i edukativnih radionica, u gradovima su postavljeni i plakati, na njima je i fotografija lisice novinara i književnika Pere Kvesića.

A pronađete li napušteno mladunče ili malu pticu koja je ispala iz gnijezda, obavijestite Centar za hitne slučajeve 112 ili Centar za zbrinjavanje divljih životinja. Oni će znati kako im pomoći.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije