Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBILI ŠTO SU HTJELI

Turska otkrila što traži zauzvrat od Finske i Švedske nakon što im je otvorila put za ulazak u NATO

NATO summit in Madrid
Foto: SUSANA VERA/REUTERS
1/2
29.06.2022.
u 12:36

„U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i jedanaest članova PKK-a“, rekao je ministar

Turska će od Švedske i Finske zatražiti izručenje 33 pripadnika pokreta PKK i Feto koje smatra teroristima, objavio je u srijedu ministar pravosuđa Bekir Bozdag. 

Zahtjev dolazi dan nakon potpisivanja memoranduma između triju država koji otvara put Helsinkiju i Stockholmu prema članstvu u NATO savezu kojem se Ankara dotad protivila. 

„U sklopu novog dogovora od Finske ćemo tražiti izručenje šest članova PKK-a i šest članova Fetoa, a od Švedske deset članova Fetoa i jedanaest članova PKK-a“, rekao je ministar, a prenose turski mediji. 

Kurdistanska radnička partija (PKK) proglašena je terorističkom organizacijom u Turskoj, Europskoj uniji i SAD-u.

Feto je pokret propovjednika Fethullaha Gulena, nekadašnjeg saveznika, a danas protivnika predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kojeg on smatra krivcem za pokušaj vojnog puča u srpnju 2016. godine. 

Erdogan se u utorak, uoči otvaranja sastanka na vrhu NATO-a u Madridu, na nekoliko sati sastao s finskim kolegom Saulijem Niinistom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson. 

Turska je blokirala ulazak dviju država u NATO, optuživši ih da je sklonila militante dvaju pokreta. Na kraju skupa u Madridu predstavljen je memorandum triju država koji otvara put za proširenje Saveza. 

„Turska je dobila ono što je htjela“, priopćio je ured turskog predsjednika, govoreći pritom o „potpunoj suradnji“ država u borbi protiv terorizma. 

VIDEO Uoči NATO summita iznenadili se jelovnikom u restoranu. Pogledajte kakvu salatu su im ponudili.

Komentara 22

5S
505.scrtom
13:03 29.06.2022.

kurdi koji se uspješno bore i borili na strani zapada protiv radikalnih muslimana i islamske države su teroristi. ma bravo i to samo zato da bi oni koji se bez posebnog razloga ukakili od straha, finci i švedi ušli u natosavez i to samo da bi se erdoganu uvukli u znate što. to je sramota, farsa i pljuska za sve kurde. tako se kurde i dalje samo iskorištava.

ZA
zagabria8
13:49 29.06.2022.

Zanimljivo, napredne i humane Finska i Švedska će prodati ljude za ulazak u Nato. Razočaranje. A šta će dobiti naš predsjednik, njega nitko i ne spominje kao protivnika ulaska Finske. Izlgeda ništa po običaju, baš smo relevantan faktor

MM
Mirko_Motika
12:53 29.06.2022.

a što ćemo mi dobiti? hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije