Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragedija

Krijumčari natjerali migrante da skoče u more, utopio se 51

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
09.08.2017.
u 23:57

Ubrzo nakon tragedije pronađeni su grobovi 29 migranata na plaži u Shabwi, tijekom rutinske kontrole

Najmanje 29 migranata izgubilo je život, a 22 se vode kao nestali u Arapskome moru pošto su krijumčari natjerali 120 putnika da skoče u more blizu Jemena, izvijestila je u srijedu Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

"Rano jutros krijumčar zadužen za ukrcaj natjerao je više od 120 somalijskih i etiopskih migranata da skoče u more dok su se približavali obali jemenske pokrajine Shabwe, u Arapskome moru", navodi IOM u priopćenju, prenoseći izjave preživjelih.

Ubrzo nakon tragedije pronađeni su grobovi 29 migranata na plaži u Shabwi, tijekom rutinske kontrole.

Organizacija navodi da su grobove iskopali preživjeli, njih 27 koje je zbrinulo medicinsko osoblje.

Istraga je pokrenuta u suradnji s Međunarodnim odborom Crvenog križa, navodi organizacija uz podatak da je prosječna dob putnika na brodu bila 16 godina.

"Preživjeli su rekli kolegama na plaži da ih je krijumčar natjerao u more kada je vidio na obali "predstavnike vlasti", rekao je Laurent de Boeck, voditelj misije za Jemen.

"Također su nam rekli da se krijumčar već vratio u Somaliju kako bi nastavio svoj posao prijevoza migranata u Jemen istim putem. To je šokantno i neljudski. Patnje migranata na toj ruti su goleme. Previše mladih ljudi plaća krijumčarima u nadi da ih čeka bolja budućnost", rekao je de Boeck.

Od siječnja 2017. do danas, oko 55.000 migranata isplovilo je s Roga Afrike za Jemen, uglavnom u nadi da će ući u neku od bogatih Zaljevskih zemalja .

Više od 30.000 od tih migranta mlađe je od 18 godina. Dolaze i Somalije i Etiopije i trećinu njih čine žene, navodi IOM.

Putovanje tom rutom posebno je opasno upravo sada kada je sezona vjetrova u Indijskom oceanu. Krijumčari djeluju u Crvenom moru i Adenskom zualjevu nudeći lažna obećanja ranjivim migrantima.

Komentara 1

ZI
zimerman
07:20 10.08.2017.

Muslimani rade sve ,cesto rizikuju I vlastite zivote da bi dosli do slobodnog zapadnog svijeta . Umijesto da se integriraju u zapadnu civilizaciju I budu zahvalni onima koji su ih primili , oni teroriziraju sve nemuslimane na koje nalete. U U Istocnom Londonu nemuslimanima bacaju kiselinu u oci I lice . U Parizu imaju svoje no go zone gdje niko osim muslimana ne smije uci,.U Australiji istijeruju krscane muskarce sa plaza da bi se njihove zene mole kupati. Svedska je radi njih postala zemlja broj jedan po silovanjima.itd. itd itd. A sve to se dogadja uz blagoslovom politicke ljevice koja uci nasu dijecu da su sve religije svijeta iste .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije