Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon drakonske presude:

Jelavić se sklonio u Hrvatsku?!

06.10.2005.
u 19:12

MOSTAR - Sudska policija BiH jučer u poslijepodnevnim satima u obiteljskoj kući u mostarskom naselju Barama nije pronašla Antu Jelavića kojemu je Sud BiH odredio novi pritvor nakon nepravomoćne presue kojom je osuđen na desteogodišnju zatvorsku kaznu. Brojni novinari nisu uspjeli doznati ništa od Sudske policije niti od članova Jelavićeve obitelji.

Nekoliko sati novinarske ekipa uzalud su očekivali odgovore gdje se nalazi Ante Jelavić. Prema neslužbenim informacijama, koje nije bilo moguće provjeriti, Jelavić je sudsku presudu saznao u Republici Hrvatskoj gdje se sklonio strahujući od novoga linča kojemu je bio izložen od prošlogodišnjeg uhićenja i 17-mjesečnog držanja u pritvoru. Ante Jelavić je inače rođen u Podprologu u vrgoračkoj općini. Članovi Jelavićeve obitelji i nekoliko nepoznatih osoba vidjelo se u dvorištu njegove kuće u Barama. Također se kroz prozore moglo vidjeti da je u kući nazočno nekoliko drugih osoba. Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić je od trenutka nakon što je sam u sudnici BiH čuo presudu a zatim samo kratko prokomentirao nečuveno bio nedostupan.

Nekoliko prolaznika izrazilo je nazočnim novinarima ogorčenost presudom. Jedan od njih je čak bio ljutit na Jelavića što se nije ranije sklonio tvrdeći da ga je odavno upozoravao na epilog montiranog političkog procesa. Nakon što Jelavića policija nije pronašla u njegovoj obiteljskoj kući bit će raspisana tjeralica. Kako se neslužbeno tvrdi čak su za uhićenje Jelavića ponovno bili angažirani specijalci federalnoga MUP-a koji su ga uhitili u siječnju prošle godine. Tvrdi se i da je od Državne granične službe BiH zatraženo da pojačano motri na prijelaz granice. Ukoliko se pak Jelavić doista sklonio u Republiku Hrvatsku tada makar zasada može očekivati sigurnost od progona kojega je režirala međunarodna uprava u Bosni i Hercegovini te njihovi suci i tužitelji.

Naime RH prema Ustavu ne isporučuje svoje državljane drugim državama na procesuiranje izuzev u slučaju Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu. S obzirom da je u ovome pravosudnom postupku tužitelj John McNair zastupao Republiku Hrvatsku, koja to nije tražila od njega, jer je ovac pristizao iz Zagreba Hrvatima u BiH, onda je najpravednije da se sa sudskom presudom, optužnicom i cjelokupnim spisom Jelavić pojavi na sudištu u RH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije