Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niže cijene roaminga

Od danas jeftinije telefoniranje unutar EU

mobitel
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
30.04.2016.
u 08:45

Maksimalna cijena za jednu minutu poziva može biti 1,89 kuna, a SMS nitko ne smije naplatiti više od 0,57 lipa. Internet je i dalje skup

Snižavaju se cijene roaminga unutar Europske unije i već od subote stupaju na snagu. Prva je to faza do potpunog ukidanja roaminga koje će uslijediti od 15. lipnja iduće godine. U fazi prilagodbe cijene razgovora unutar zemalja Europske unije bit će tek nešto veće od cijena u domaćem prometu i to na način da se teleoperatorima dopušta naplata naknade za razgovore u roamingu.

Za dolazni poziv 10 lipa

Za odlazne pozive u roamingu se kao osnova za izračun koristi cijena poziva prema drugim nacionalnim mobilnim mrežama, prema cjeniku tarife koju je korisnik ugovorio, a na koju se dodaje naknada od najviše 0,47 kuna. Za dolazne pozive u roamingu, s obzirom na to da se u nacionalnom prometu ne naplaćuje dolazni poziv, cijena će biti uvećana samo za naknadu od najviše 0,10 kuna. Ostale roaming naknade, koju operatori mogu naplatiti uz redovnu cijenu, iznose do 0,19 kuna za SMS poruku te do 0,47 kuna za 1 MB podatkovnog prometa. Konačna cijena za potrošača, dakle, ovisi o tarifama i cijenama poziva, SMS-ova ili korištenja interneta koje su ugovorene s operatorima. Niže cijene vrijede za roaming u svim zemljama Europske unije, ali i u Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Bez obzira na domaće cijene usluga, ako operator naplaćuje roaming naknadu, najviša cijena usluge koju korisnik plaća ne smije biti viša od dosadašnjih 1,81 kuna za minutu poziva te 0,57 kuna za jednu SMS poruku te 1,90 kuna za jedan MB podatkovnog prometa. Iduće godine, kako smo napomenuli, očekuju nas još jeftiniji pozivi unutar Europske unije jer se od srpnja potpuno ukida dodatna naplata poziva.

Udarac domaćim operatorima

Ipak još uvijek nisu doneseni provedbeni akti nužni da se roaming zaista i ukine. I dok se građani mogu veseliti nižim računima, za operatore je ovo novi udar. Ukidanjem naknada za roaming hrvatski će operatori izgubiti dio prihoda s obzirom na veliki priljev turista koji su do sada bili vrijedni klijenti. Stoga HAKOM napominje da će u procesu donošenja odluka na europskoj razini braniti interese hrvatskog tržišta kako se ne bi dogodilo da hrvatski korisnici snose posljedice u smislu povećanja domaćih cijena ili smanjenja kakvoće usluge.

>> Telekomi u Hrvatskoj spremni za nova pravila o roamingu

>> Zadnje pojeftinjenje poziva prije ukidanja roaminga

Ključne riječi

Komentara 11

ST
Starotopoljanin
10:10 30.04.2016.

Hrvatski telekom,su prevaranti ilopovi,koje novce dizu hrvatskim gradanima,u evropi je internet i telefoniranje skoro duplo jeftinije.

HR
hrUsrcu
09:22 30.04.2016.

vrijeme pljacke operatora na EU razini je konacno vrijeme proslo - za nase domace pljackase me boli k...c. jer absurdno je da vise opcija u njemackoj placam manje nego u HR tel. i flatrate internet

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
10:02 30.04.2016.

u prijevodu sa jezika stranke opasnih namjera, možemo slobodno pobjeć u inozemstvo i pričat sa onima koji ostajuv- povoljno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije