Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministrovi dvostruki kriteriji

Jednom ravnatelju suglasnost, drugom ne, a pogreška u natječaju ista?

Željko Jovanović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
16.01.2014.
u 13:15

Ravnatelju škole u Ivancu Jovanović je dao suglasnost temeljem natječaja s pogrešnim veznikom zbog kojeg nije prošla Budimir

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nije uskratio suglasnost za imenovanje Damira Jagića na mjesto ravnatelja Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca iako je u tekstu natječaja preko kojeg je Jagić izabran za ravnatelja bila pogreška. A ta je pogreška vrlo slična pogrešci u natječaju preko kojeg je Marija Budimir izabrana za ravnateljicu vukovarske Osnovne škole Siniša Glavašević, a zbog koje joj je Jovanović uskratio suglasnost!

Pet godina iskustva

Naime, u tekstu natječaja preko kojeg je izabrana Budimir pisalo je da je potrebno pet godina iskustva u osnovnoj školi, a trebalo je pisati u osnovnoj ili srednjoj školi. U tekstu Jagićeva natječaja pak pisalo je da je potrebno pet godina iskustva u osnovnoj i srednjoj školi, a trebalo je pisati u osnovnoj ili srednjoj školi.

Različit Jovanovićev kriterij u dva gotovo podjednaka slučaja za mnoge je samo dodatni dokaz da se taj SDP-ov ministar Mariji Budimir osvetio zbog toga što je ona kao HDZ-ova vijećnica u vukovarskom gradskom vijeću tajno snimila svoj razgovor sa SDP-ovim gradonačelnikom Željkom Sabom u kojem joj on nudi mito da prijeđe na stranu SDP-a. Jovanović je ubrzo nakon što je u javnost izašla snimka tog razgovora u školu Marije Budimir poslao inspekciju koja je utvrdila da je u natječaju iz 2011. kojim je ona bila ponovno izabrana za ravnateljicu bila spomenuta pogreška. To je protumačeno teškom povredom zakona jer se na natječaj nisu mogli javiti oni s iskustvom iz srednje škole pa je zatraženo razrješenje M. Budimir i novi natječaj. Na novom natječaju krajem prošle godine ponovno je izabrana M. Budimir, no Jovanović joj je uskratio suglasnost pozivajući se na pogrešku iz natječaja iz 2011.

U slučaju škole iz Ivanca, zbog pogreške je bilo formalno onemogućeno sudjelovanje u natječaju onih koji imaju iskustvo samo u osnovnoj ili samo u srednjoj školi, jer je prema navedenoj formulaciji mogao biti izabran samo onaj tko ima iskustvo i u osnovnoj i u srednjoj školi. Jagić, primjerice, ima iskustvo samo u osnovnoj školi i formalno ne udovoljava uvjetu natječaja.

Tiskarska pogreška

No u Jovanovićevu ministarstvu pogrešku u Jagićevu natječaju nazivaju – tiskarskom pogreškom. Koja se ne može smatrati bitnom povredom zakona koja bi utjecala na to da prosvjetni inspektor poduzme radnje sukladno odredbama članka 28. Zakona o prosvjetnoj inspekciji – razrješenje osobe koja je imenovana u postupku u kojem je bitno povrijeđen zakon. – Naime, veznik “i” umjesto “ili” ne isključuje osobe koje su radile samo u osnovnoj odnosno samo u srednjoj školi, kao što ni zakonska odredba s veznikom “ili” ne isključuje osobe koje su radno iskustvo stekle i u osnovnoj i u srednjoj školi – tvrde u Ministarstvu.

>> Jovanović izmaknuo fotelju ravnateljice Mariji Budimir

>> HDZ: Jovanovićeva odluka je politička, nekorektna i nehumana

Komentara 17

KA
Karloho
13:58 16.01.2014.

Gdje su sad te silne razne udruge,zbog cega nitko ne reagira? Zar stvarno ljudi koji su trenutno na vlasti misle da je narod blesav?

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:54 16.01.2014.

Dvostruka mjerila, zašto se ne čudim? E Jovanoviću, Jovanoviću!

ER
EUGEN ROMMEL 2
14:29 16.01.2014.

do kada će nas jeb.t u zdrav mozak??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije