Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči sastanka

Jedno je sigurno: O smjeni ministra Matića ne može biti ni govora

klemm, matić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
01.06.2015.
u 07:17

Obje strane brusile su strategiju do kasno u noć, a na pregovore će manje od 10 branitelja

Nakon 225 dana prosvjeda u Savskoj, malo je nepoznanica: javnost je dobro upoznata sa svim prijeporima na relaciji branitelji – Vlada, pa i s imperativom današnjeg, dugo iščekivanog formalnog sastanka na Markovu trgu. Pa, ipak, obje strane u sporu, pokazalo se proteklih dana, ispod glasa govore da od susreta u Banskim dvorima ne treba očekivati čudo, stoga se ni nekoliko sati ranije nitko nije usudio prognozirati ishod, no svi se slažu u jednome: da razgovoru nema alternative.

Povratak iz socijale?

No, braniteljima je posve jasno da o političkim zahtjevima, poput onog o smjeni resornog ministra, ne može biti govora, no u krugovima bliskim Savskoj 66 otprije je poznato da taj zahtjev ionako postoji samo da bi se u ključnom trenutku mogao povući i proglasiti ustupkom. Stoga, izvjesni pomak mogao bi se očekivati tek u dijelu zahtjeva koji se tiče svakidašnje problematike ove populacije a, kako doznajemo, poprilično realan je i zahtjev za povratak svih korisnika iz ministarstva socijale pod okrilje resornog ministarstva.

Tijekom jučerašnjeg dana strategija se s obje strane brusila do kasno u noć, kao i lista govornika u ime branitelja. Ni kasno poslijepodne, uoči zaključenja ovog broja, nije bila konačna, tek doznajemo da neće brojiti 10-ak ljudi, kako je najavljeno. – Svi žele ići na sastanak, ali svest ćemo se na minimalni broj. Nema u Vladi ni vremena ni mjesta za nas deset, a mi ne želimo remetiti neki njihov red – kaže Josip Klemm. U Vladi, istodobno, sastav je brzo dogovoren: s braniteljima će razgovarati premijer Zoran Milanović te ministri Predrag Matić i Ante Kotromanović.

Sedam mjeseci odmaganja

– Očekujemo prije svega razgovor, potom ćemo vidjeti što ćemo i kako dalje. Premijer još uvijek ne zna što želimo, rekao je i u Okučanima da ne zna zašto smo ovdje, a mi ćemo iznijeti te razloge – kaže Đuro Glogoški. Ministar Matić očekuje razmjenu argumenata, o kojima će potom suditi javnost.

– Imam sve pripremljeno, vrlo sam opušten, pokazat ću što je Ministarstvo napravilo za mog mandata, kao i ono što se još moglo napraviti da nam nisu sedam mjeseci snažno odmagali. Jedino se bojim da ne napuste sastanak, oni su to već više puta napravili kada nisu bili zadovoljni onim što čuju. Želio bih da ostanu do kraja – kazao je Matić koji će, kako je rekao premijer, voditi glavnu riječ.

>>Da je HDZ-ov softver stajao iza bunta, branitelji bi odavno uspjeli

>>'Kad su se ugasile kamere, Klemm je rekao da će branitelji otići iz Savske čim HDZ dođe na vlast'

Komentara 20

PO
portugisac
07:55 01.06.2015.

Ako ne misle tražiti smijenu Peđe Matića i na tome ustrajati onda nisu ništa učinili i bolje da nigdje ne idu a ujedno će izgubiti moju podršku. Matić i Glavašević moraju otiči.

BL
Blizard
07:48 01.06.2015.

Sastanak s Milanovićem uglavnom ce voditi Predrag ...

LA
Lakyy
10:17 01.06.2015.

Jedno je sigurno: poslije parlamentarnih izbora SVI će te biti smijenjeni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije