Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
seljakanje parlamentaraca

Tko promijeni stranku nakon izbora plaća 100 tisuća eura

23.01.2018.
u 22:14

Ima stranka koja bi uspostavila Sveto Rimsko Katoličko Carstvo, zatim Pokret pjesnika akcije, Pokret mama u svijetu, W fizika, Free flights to Italy, Sms itd.

Zaključeno je primanje prijava stranaka i pokreta za parlamentarne izbore koji će se u Italiji održati 4. ožujka. Imena i simbole prijavilo je Ministarstvu unutarnjih poslova 98 stranaka i pokreta. Sada će komisija odrediti tko sve ima pravo sudjelovati na izborma.

Jače kontrole

Osim tradicionalnih stranaka kao što su Demokratska stranka (PD), pokret Naprijed Italija (FI), Pokret 5 zvijezda (M5s), Sjeverna liga itd., prijavile su se stranke čudnih imena i nakana. Ima stranka koja bi uspostavila Sveto Rimsko Katoličko Carstvo, zatim Pokret pjesnika akcije, Pokret mama u svijetu, W fizika, Free flights to Italy, Sms itd. Tih 98 prijava je manje nego za parlamentarne izbore 2013. kada se prijavilo 219 pokreta i stranaka, a rekord je bio 1994. kada se prijavilo 312 stranaka i pokreta raziličitih imena i simbola. Pad broja prijava nije zbog gubljenja mašte u izmišljanju imena i namjera, već zbog činjenice da se sada uz prijavu treba priložiti i izjava o transparentnosti koju treba ovjeriti bilježnik i koja se prilaže na CD-romu.

Raspušteni, inače 15. parlament Talijanske Republike, ulazi u povijest i po broju seljakanja parlamentaraca iz stranke u stranku. Ukupno su bila 524 preseljenja iz stranačke klupe u stranačku klupu, odnosno 203 zastupnika i 133 senatora promijenila su u pet godina mandata stranku, što znači da su se neki selili i više nego jednom. Dakle, ukupno je stranku promijenilo 336 parlamentaraca od 945 koliko ih ima (630 zastupnika i 315 senatora), što je 35,37 posto ukupnog broja. Praktički se 10 parlamentaraca svaki mjesec preselilo iz stranke u stranku. To je dvostruko više nego u prethodnom parlamentarnom sazivu. Neke stranke, kao Pokret 5 zvijezda (u ovom parlamentu iz pokreta je otišao 21 parlamentarac), žele spriječiti seljakanja i uvođenjem kazni od 100.000 eura, ali odbijanje discipline prema stranci zajamčeno je ustavom. Članak 67. Ustava kaže da svaki član parlamenta predstavlja naciju i obnaša svoju dužnost bez ograničenja mandata. Dakle, ako izađe iz stranke s kojom je ušao u parlament ne mora vratiti svoj mandat, već nastavlja obnašati svoju parlamentarnu dužnost. Članak na određeni način štiti parlamentarca od stranačke prisile i daje mu veću slobodu.

Novčani stimulans

Jer, ima parlamentaraca koji se pokoji put ne slažu sa stranačkim prijedlogom i ne samo što glasuju protiv nego mogu i napustiti stranku. No, seljakanja su pretvorena su u pravi transfer kakav postoji među nogometnim klubovima. Neke stranke nude bolje uvjete, veću perspektivu pa i upravljanje određenim fondovima (novcem) prijeđe li se u njihov klub. I parlamentarci za prelazak iz kluba u klub bivaju na neki način plaćeni kao nogometaši.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar PrskatorVlado
PrskatorVlado
22:41 23.01.2018.

Ja bi uveo kazne za one koji glasaju za Beru Satiričara i njegov leteći cirkus

MY
mycropht
22:27 23.01.2018.

Nema te love koja bi kod nas spriječila seljakanje zastupnika. Strankama na vlasti nijedna cijena nije previsoka kad ionako plaćaju iz tuđeg džepa.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
00:30 24.01.2018.

Bude li po Zeljki Markic i Hrvtska ce imati u saboru ovakav cirkus od stranaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije