Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne

europska zastava
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
26.06.2015.
u 07:12

U novom sustavu bit će dovoljna jedna prijava za zaštitu patenta u svim zemljama

Zaštita patenata u EU trebala bi se pojednostaviti uvođenjem unitarnog ili jedinstvenog patenta, novog sustava kojemu je zasad pristupilo 25 država, sve članice EU osim Hrvatske, Poljske i Španjolske.

U novom sustavu bit će dovoljna jedna prijava za zaštitu patenta u svim zemljama. Tih 25 država dogovorilo se prekjučer o visini godišnjih naknada za obnovu patenata, čime se cijena za desetogodišnje očuvanje patenta u Europi osjetno smanjuje: s oko 30.000 na oko 5000 eura.

"Ovo će smanjiti jaz između troška zaštite patenta u Europi i troška u SAD-u ili Japanu", kaže europska povjerenica Elzbieta Bienkowska.

Sukladno odredbama članaka 56. i 57. Zakona o medijima (Narodne novine 59/04, 84/11 i 81/13) Državni zavod za intelektualno vlasništvo zatražio je objavu odgovora na članak autora Tomislava Krasneca pod naslovom "Jedinstveni patent uvodi 25 država, RH, Poljska i Španjolska ne". Odgovor na objavljenu informaciju možete pročitati ovdje

>> Čaj 'malina-vanilija' koji nema ni maline ni vanilije krši zakon

>> Pojednostavljen postupak za naplatu u drugoj državi EU

Komentara 3

Avatar mirica19
mirica19
09:56 26.06.2015.

Eto, hrvatska vlast opet ne štiti svoje poduzetnike i izumitelje. Ništa novo.

Avatar Jorge
Jorge
11:07 26.06.2015.

Bilo bi dobro još jednom podsjetiti nas na priču o hrvatskom izumitelju britvica koji ratuje s patentnim zavodom jer mu je multikomapnija ukrala patent.

Avatar nekakav
nekakav
08:01 01.07.2015.

patent je prepreka razvoju tehnologije, i općenito prijetnja razvoju. zamislite da je netko zaštitio kotač, barut, tulipane, svilu, da je jedan tesla zaštitio el. motor kavezni na način kako bi ga danas 'izumitelji' zaštitili. ili da je neko glazbalo patentomom zaštićeno. dal bi bach svirao tako, ili malo drugačije... sva ta prava treba vremenski ograničiti, na manje od pet godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije