Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Granica sa Slovenijom

Jedinstveni: Izlazimo iz postupka arbitraže

arbitraža
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.07.2015.
u 23:30

Bio je ovo prvi sastanak na kojem su sudjelovali Milanović i Karamarko, ali i sve parlamentarne stranke, na kojem je vladalo suglasje

Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom, objavio je danas premijer Zoran Milanović nakon sastanka sa 12 predstavnika klubova zastupnika koji je trajao sat i 20 minuta. Sastanak je održan uoči izvanredne sjednice Sabora u srijedu na kojoj bi zastupnici trebali i službeno donijeti odluku o napuštanju arbitraže te obvezati Vladu da to i provede.

Jednoglasna podrška

Bio je ovo prvi sastanak na kojem su zajedno sudjelovali Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ali i sve ostale parlamentarne stranke koje su bile složne da ovo nije situacija za politiziranje. I tako je i bilo, svi su se složili, a premijer kasnije i objavio – postupak arbitraže je kontaminiran pa Hrvatska više ne može ostati u njemu.

– Svi su imali jedinstven stav, ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutačno ga suspendirati. I to će biti molba Vlade prema Saboru, da nas Sabor obveže da postupamo na taj način. Očekujem veliku podršku, neću reći jednoglasnu, ali nadam se – jednoglasnu – kazao je Milanović naglasivši kako je to što se dogodilo neodrživo, pa Hrvatska iz ugovora izlazi po “relativno preciznim pravilima međunarodnog prava koja ćemo poštovati”.

– Riječ je o proceduri koju vode Vlada i MVP, a od Sabora očekujemo unisonu podršku da ratificiramo raskid ugovora i da, što se Hrvatske tiče, proglasimo trenutačnu suspenziju i povlačenje arbitra kojeg je Hrvatska imenovala u arbitražno vijeće – najavio je premijer te potvrdio da bi taj cijeli postupak, s obzirom na propisane vremenske okvire, mogao trajati i do godinu i pol dana. Bez obzira na takve rokove, Hrvatska će, naglašava, smatrati ugovor suspendiranim. Problem je što je ovakav slučaj u arbitražnom sudovanju presedan, budući da se nikada dosad u njegovoj povijesti nije dogodila ovakva situacija u sporu između suverenih država oko granica.

– Stoga ni nema kolektivne memorije i znanja kako će i što će dalje biti – upozorio je Milanović koji nije želio odgovarati na komentare slovenske strane o hrvatskom špijuniranju niti na pitanje je li kontaktirao sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom. Ipak se osvrnuo na Cerarovu izjavu da Hrvatska ne može jednostrani izaći iz arbitražnog postupka.

Hrvatska može i hoće jednostrano izaći – zaključio je Milanović.

Očekivano jedinstvo

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić tvrdi pak da Hrvatska nije jednostrano raskinula sporazum.

– U ovom trenutku slovenska je strana prekršila sporazum – jasna je Pusić koja podsjeća da je Vlada Arbitražnom sudu i Europskoj komisiji poslala pisma o cijeloj priči i sada čeka njihov stav.

– Odgovor je već stigao u tom smislu da je Slovenija dobila rok da se očituje o tome – naglašava Pusić.

Nakon sastanka svi su predstavnici klubova izrazili zadovoljstvo postignutim konsenzusom što je, ocijenio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, i očekivana reakcija na “ovakvu ugrozu nacionalne sigurnosti”.

– Sabor je jedinstven u tome da se izađe iz tog ugovora o arbitraži jer je ona očito krenula u krivom smjeru, u pokušaju prevare Hrvatske, što je neprihvatljivo. Atmosfera na sastanku bila je konstruktivna, otvoreno se razgovaralo o mogućim posljedicama, proceduri, jer ne znamo što će druga strana napraviti – zaključio je Karamarko.

>> Cerar pisao Milanoviću, Arbitražni sud traži objašnjenja od Slovenije. Erjavec: Ostajem ministar!

>> Sud: Čim Ljubljana da novog arbitra, nastavljamo kao da ništa nije bilo

>> Vlada i oporba složne: Hrvatska izlazi iz arbitražnog sporazuma!

>> Ustrajemo da se bezuvjetno i trenutno stavi izvan snage Sporazum o arbitraži!

>> 'Hrvatska nije jednostrano raskinula sporazum, Slovenija ga je prekršila'

Komentara 29

DU
Deleted user
02:39 28.07.2015.

Države su subjekti međunarodnog prava odnosno nitko ne može prisiliti državu da uđe u neki arbitražni sporazum, a bila je ucijenjena - zato postoji Bečka konvencija i RH je mogla odmah po ulasku u EU odbaciti arbitražu pozivajući se da je bila "neslobodna" pri sklapanju tog i takvog međudrž. ugovora. Bez te nove situacije da Erjavec javno "lupeta" o ishodu arb. sporazuma (fasovao i službenu opomenu suda) i da se vrši široko org. akcija dojave i kako "obrlatiti" suce iz smjera Slovenija. Uostalom, država može ignorirati čak i presudu ICJ u Den Haagu, što je bilo u slučaju brane HE Gabčikovo koja je dugod. predmet spora Slovačke i Mađarske, koji doduše datira još iz epohe Varšavskog pakta jer su zajedno investirale Čehoslovačka i Mađarska. Zaključno, ako doc. Vasilka Sancin, kao jedan od bitnih članova arbitražnog procesa uime Slovenije, javno izjavila u mikrofone slov. medija da je prekršena arbitraža od strane Slovenije - nema se što tome dodati nego je na Hrvatskoj da povuče konzekvence i istupi iz arbitraže.

DU
Deleted user
06:44 28.07.2015.

Hvala bogu, bar malo ujedinjenja Hrvata! Joj kako smo jaki, kada nas ne posvađaju!!!!

ST
strpljenspasen
04:48 28.07.2015.

Od ove arbitraze nema ni A .....ovo je lopovluk i cirkus .Sramotno je da smo se uopce dovelu u situaciju da pregovaramo o necemu sto slovenci nisu nikada ni imali.Da bi usli u nekakvu EU piramidu ,koja nece opstati i koja je osudena na propast .Ne samo da treba izaci .nego da imamo prave ljude vratiti dio Hrvatskog teritoja koji su im komunisti i tito dao za kompenzaciju ,nakon gubitka njihovog teritorija od Talijana.Neka traze Talijane da im vrate obalu ,sve mi se ovo gadi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije