Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
110 gradova i mjesta

'Noć muzeja postala je nezaobilazan kulturni događaj u Hrvatskoj i mjerilo dobre vibracije'

Muzej
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/21
27.01.2017.
u 22:50

Ove godine u manifestaciji sudjeluje više od 230 muzeja, arhiva, knjižnica, kulturnih i obrazovnih ustanova

Noć muzeja, kulturna manifestacija koja jednom godišnje tradicionalno privlači veliki broj građana u muzeje diljem Hrvatske, otvorena je u petak u Palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje održava se na temu "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo", kojoj će sa željom da se potakne osnivanje Muzeja glazbe biti posvećeni programi niza sudionika u više od 110 gradova i mjesta.

Noć muzeja prilika je da se većem broju ljudi, s posebnim programima u svečanoj atmosferi od 18 sati do jedan sat iza ponoći, na atraktivan način predstavi inače samozatajan rad i trud muzejske struke.

Ove godine u manifestaciji sudjeluje više od 230 muzeja, arhiva, knjižnica, kulturnih i obrazovnih ustanova, od kojih je većina svoje programe posvetila temi glazbe, odabranoj kako bi se istaknula važna ulogu muzeja u prikupljanju, očuvanju i prezentaciji materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ali i utjecaj koji su glazba i glazbenici imali kroz povijest.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvarajući Noć muzeja rekla je kako ta manifestacija daje mogućnost da se kultura i umjetnost približe građanima. Zato se treba raditi na tome da se takve svečanosti održavaju što češće, dodala.

Ministrica je istaknula kako se upravo zbog te energija koju publika osjeća za umjetnost i kulturu, mora pronaći način da se one podrže, održe i promiču i izvan takvih manifestacija.

"Ovo je posebna noć za muzealce koji marljivo cijelu godinu pripremaju večerašnji program, uključuju se tematskim izložbama, radionicama, igraonicama, glazbenim slušaonicama", rekla je Vlasta Krklec, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva, organizatora Noći muzeja.

Ocijenila je kako je Noć muzeja postala nezaobilazan kulturni događaj u Hrvatskoj i mjerilo dobre vibracije u muzejskim kućama, dokaz da su muzealci kreativni, dinamični i puni energije.

Dubravka Osrečki Jakelić, koja je uz Vesnu Jurić Bulatović inicijatorica i voditeljica manifestacije, smatra kako je ovogodišnja programska knjižica Noći muzeja ujedno i topografski pokazatelj tema i potencijal koji se može uzeti za polazišnu točku budućeg Muzeja glazbe.

"To je nešto što hrvatska javnost čeka dugo, ali i što je već prisutno u našoj sredini kao imaginarni muzej s mnogim zbirkama instrumenata i drugih predmeta vezanih uz glazbu", istaknula je. Hrvatska sigurno ima potencijal za jedan takav muzej jer hrvatski muzeji godinama njeguju vrijednost glazbe, dodala je.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Karlovac - Noć muzeja privukla je brojne gradjane u karlovačke muzeje. Aquatika - Slatkovodni akvarij.
Autor: Kristina Štedul Fabac

Vesna Jurić Bulatović drži kako domaća muzejska zajednica može biti zadovoljna dinamikom koja se osjeća u muzejskoj struci, među ostalim i zato što je Hrvatska posljednjih nekoliko godina postala bogatija za nekoliko muzeja.

"Noć muzeja je presedan u hrvatskom društvu, u vremenu estradizacije i spektala, relativizaciji vrednota i sustava vrijednosti, jedna je manifestacija uspjela afirmirati prave vrijednosti i objediniti kulturu", istaknuo je predsjednik HAZU Zvonko Kusić.

Izrazio je zadovoljstvo što HAZU sudjeluje u ovogodišnjoj temi, osobito zato što su dva istaknuta člana Akademije, Ivan pl. Zajc i Jakov Gotovac, stvorila djela trajne vrijednosti.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Ivo Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport rekao je da svojim programima u Noći muzeja, muzeji pokazuju da nisu samo čuvari kulturne baštine nego i poticatelji moderne kulture i suvremenog života.

Okupljene na svečanosti otvorenja pozdravili su predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić i izaslanica hrvatske predsjednice, Renata Margaretić Urlić, savjetnica za društvene djelatnosti i mlade.

Pedeset lokacija Noći muzeja samo u Zagrebu

Među dvjestotinjak lokacija diljem Hrvatske, samo u Zagrebu Noć muzeja održat će se na pedeset lokacija, od središta grada do Novog Zagreba, do kojeg se može doći i besplatnim prijevozom ZET-a.

Osim stalnih i vjernim posjetiteljima manifestacije već dobro poznatih stalnih postava, muzeji su pripremili niz događanja vezanih uz glazbu, koncerata, slušaonica, glazbenih radionica.

Muzej Mimara temi je posvetio dvije prigodne izložbe "Simfonija slika i nota" i "Orguljska baština Hrvatske, orgulje umjetničke radionice Heferer", dok je Moderna galerija poseban naglasak stavila na glazbene motive iz stalnog postava. Etnografski muzej uz izložbu "Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka" donosi ples s otoka Jave i koncert javanske glazbe te ugošćuje vokalnu etno grupu "Čipkice".

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Čakovec - 12. manifestacija Noć muzeja 2017. u Muzeju Međimurja Čakovec
Autor: Vjeran Žganec Rogulja

Uz uobičajeno bogatu ponudu i nekoliko paralelnih izložbi, među kojima su upravo i retrospektiva Dalibora Martinisa te "Salon de Fleurus" i "Sfinga velegrada", Muzej suvremene umjetnosti posebnu je pozornost posvetio glazbenom programu s nastupima, među ostalim, Le Zbora i zbora umirovljenika Druga mladost.

HAZU je pripremio program u svojih šest jedinica, a na svečanom otvorenju Noći muzeja u atriju Palače ugostio je violinista maestra Oresta Shourgota koji je, uz glasovirsku pratnju Domagoja Gušćića, svirao na Guarnerijevoj violini King koja je, kao donacija slavnog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića, u vlasništvu HAZU.

Arheološki muzej privukao je mnoštvo posjetitelja, među ostalim, i novim stalnim postavom srednjovjekovne zbirke i organizira radionicu tiskanja na Gutenbergovom tiskarskom stroju, Hrvatski državni arhiv nekoliko predavanja uz projekciju filma "Ciguli miguli", a Hrvatski prirodoslovni muzej izložbu "Zvukovi kukaca".

U Noći muzeja tradicionalno sudjeluju obrazovne institucije - dok će studenti Muzičke akademije svojim nastupima obogatiti niz programa, FER-ovci organizirao je slušaonicu glazbe iz starih računalnih igrica, a Akademija likovnih umjetnosti predavanje "Zvuk i slika".

Mnogim građanima Noć muzeja je prigoda da besplatno razgledaju aktualne izložbe - u Klovićevim dvorima tek otvorenu retrospektivu Dimitrija Popovića, izložbu "Orašar - najljepša božićna bajka" u Muzeju za umjetnost i obrt, te "Ravnoteža" Antona Franza Hoegera u u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika .

Muzej suvremene umjetnosti donosi niz izložbi, među kojima Salon de Fleurus i Sfinga velegrada te retrospektiva Dalibora Martinisa, a otvara i jednu novu - slovačkih umjetnika Rudolfa Sikora i Juliusa Kollera.

Predah od umjetnosti i zagrijavanje od niskih temperatura posjetitelji će dobiti s pomoću zimskih slastica, čajeva i kuhanog vinam, a Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju će u skladu sa svojim usmjerenjem ponuditi - pivo.

One više sportski orijentirane privući će Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, a one izumima i astronomiji Tehnički muzej "Nikola Tesla", uz ritam swinga.

U Noć muzeja tradicionalno su se uključile i obrazovne institucije, studenti Muzičke akademije sviraju na nekoliko lokacija, Fakultet elektrotehnike i računarstva pušta glazbu iz starih računalnih igara, a Akademija likovnih umjetnosti među ostalim organizira likovno-glazbene radionice.

Zagrebačka publika moći će pogledati i što se događa u drugim hrvatskim muzejima - uz pomoć Smart Guide vodiča i 3D naočala moći će ih razgledati u prolazu Oktogon.

Prošlogodišnju Noć muzeja posjetilo oko 340 tisuća ljudi, od čega u Zagrebu 145 tisuća, a rezultati s ovogodišnjeg izdanja znat će se idućih dana.

Bogata i raznolika Noć muzeja u Istri

Mnogim izložbama, koncertima i predavanjima u Istri se u nazočnosti mnoštva posjetitelja u petak navečer 12. put održava Noć muzeja s temom "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo".

Tako je u Puli u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca uz izložbu "Laibach Kunst Machine" održan koncert Kulturno-umjetničkog društva "Matko Brajša Rašan", a u galeriji C8, uz izložbu "Blago srednjeg vijeka - Arheološki nalazi iz Poljske", nastupili su ulični zabavljači "Trobadorz" sa srednjovjekovnom glazbom.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Rijeka - Javnost ponovno ima prigodu vidjeti veoma značajnu zbirku torpeda. Za najmlađu publiku osmišljene su edukativno-kreativne radionice.
Autor: Ivan Kovačić

Augustov hram bio je također u znaku glazbe. U sklopu programa muzejska savjetnica Kristina Mihovilić održala je predavanje s temom "Glazba i glazbala u željeznodobnoj Europi", a etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić prezentaciju replika glazbala željeznog doba. U podzemlju pulskog amfiteatra grupa "Pacific bullets" iz Zadra održala je rock-koncert.

U Povijesnome i pomorskom muzeju Istre otvorena je izložba "Lloydovi slikopisi". Posjetitelji su mogli razgledati i sve stalne postave, a koncertom u Spomen-sobi Antonia Smareglie i predavanjem Lade Duraković te izložbom "Svirci, kantaduri i…" i Sveučilišna knjižnica uključila u program Noći muzeja.

Buzetski Zavičajni muzej za ovogodišnju je Noć muzeja priredio zanimljive događaje. Tako je među ostalim svečano otvorena izložba "Konstrukcija sna" Sare Pećanić, a predstavljena je i monografija "111 godina Glazbenog društva Sokol Buzet".

Noć muzeja 2017. u pazinskom Etnografskom muzeju Istre počela je u Tvornici zvuka stvaranjem glazbe najmlađih posjetitelja te predstavljanjem on-line kataloga i otvorenjem izložbe "Osama(e) - Život naselja do tri stanovnika u Istri".

U Poreču je predstavljena muzejska vitrina posvećena Gašparu Lakoviću, istarskom izrađivaču i sviraču miha, a u Labinu je u Gradskoj galeriji otvorena samostalna izložba fotografija Armana Jeričevića "Loveći oblake (kako preživjeti transmoderni besmisao)" .

U Zavičajnome muzeju grada Rovinja Dora Kušan Špalj održala je predavanje "Restauracija tekstilnih predmeta iz Etnografske zbirke", a nakon toga održan je okrugli stol s temom "Mjesta, glazba i plesovi Rovinjaca različitih generacija".

Noć muzeja: U Splitu od izložaba i radionica do koncerata

Noć muzeja održava se u petak navečer u Splitu u 15 muzeja, galerija, atelijera i drugih prostora u kojima su otvorene mnoge izložbe i radionice, a najviše programa posvećeno je glazbi budući da je ovogodišnja tema "Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo".

U Arheološkome muzeju Splićani mogu pogledati izložbu "Tragovi zanatlija u Saloni", a u Etnografskom izložbu "OdraSTanje 60-ih & 70-ih".

U atelijeru Vaska Lipovca svira grupa Rokolomotiva, u Galeriji umjetnina, osim novog dijela stalnog postava izložbe "Od 60-ih do danas", otvara se izložba "Glazba" Momčila Goluba, a predstavljen je mural Tomislava Buntaka "Bez naziva".

U glazbenom programu u Galeriji "Meštrović" nastupaju učenici Glazbene škole Josipa Hatzea, a posjetitelji mogu uživati i u nesvakidašnjem razgledavanju stalnog postava uz Beethovene, Mozartove, Schubertove, Brahmsove, Sibeliusove i Chopinove skladbe koje je i Ivan Meštrović rado slušao.

Za najmlađe je u Salonu "Galić" pripremljena radionica "Ritam umjetnika", u Galeriji "Studio naranča" izloženi su grafički listovi Krzysztofa Tomalskiog, a u Hrvatskome pomorskom muzeju otvara se izložba fotografija "Tragom Petra Hektorovića".

Noć muzeja obilježava se i u Zvjezdanom selu Mosoru, a izložba o splitskom Lazaretu, bračkim kamenolomima, knezu Branimiru i arheološkim istraživanjima u Cisti Velikoj može se razgledati u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, gdje će se među ostalim prikazivati i izbor iz programa 4. međunarodnog festivala arheološkog filma.

U splitskome Gradskom muzeju akademik Luko Paljetak predstavit će "Pjesme za Anticu" Dujma Mikačića. Odabrane stihove recitirat će prvak drame splitskoga HNK Trpimir Jurkić.

U Galeriji "Vidović" praunuk Emanuela Vidovića Mladen Čulić utjelovit će lik svojeg pradjeda.

Za Noć muzeja u Rijeci izložba "Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija"

U povodu manifestacije Noć muzeja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u petak je otvorena izložba "Između tamo i tamo: anatomija privremenih migracija", nastala u interdisciplinarnoj antropološko-umjetničkoj suradnji kustosica Irene Bekić i Duge Mavrinac.

Projekt proučava osobne priče, društvene i kulturne procese koji se događaju zbog privremenih migracija različitih migrantskih skupina poput radnica u kućanstvima i njegovateljica, fizičkih i sezonskih radnika ili pak umjetnika na rezidencijama. Izložba se, prema ideji kustosica, fokusira na tri gledišta: napetosti boravka na dvije adrese, nevidljivosti u javnom prostoru i svakodnevnom životu te procesima i transformacijama u zemljama dolaska.

Izloženi radovi nastali su u razdoblju od 2000. godine do danas, a autori su Tomislav Brajnović, Danica Dakić, Larisa David, h.arta group, Silvia Hell, Nicoel Hewitt, Ana Hušman, Božena Končić Badurina, Andreja Kulunčić, Veda Popovici i Sandra Sterle.

Izložba je dio projekta Risk change - Riskiraj promjenu a ostaje otvorena do 19. ožujka.

U Galeriji Principij Fotokluba Rijeka u petak je u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu otvorena izložba fotografija Tonija Nicolinija "Krhka ljepota" koja dokumentira posljedice potresa u središnjoj Italiji na kulturno-povijesne spomenike i druge građevine.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja su predstavljene violine znamenitog riječkoga graditelja violina iz prve polovice 20. stoljeća Franje Kresnika te su učenici riječke glazbene škole "Ivana Matetića Ronjgova" svirali na njima.

Muzej grada Rijeke je omogućio razgledavanje svojih aktualnih izložba te postava torpeda i opreme za torpeda u privremenom izložbenom prostoru u bivšem skladištu na Žabici a Prirodoslovni muzej je brojnim posjetiteljima, među kojima je bilo mnogo djece, prikazivao načine komunikacije među životinjama te kako one proizvode zvukove i glazbu.

U 12. Noći muzeja u Rijeci su sudjelovale i druge galerije i ustanove u kulturi.

>> Pogledajte letačke akrobacije na noći otvorenih vrata HRZ-a i PZO

Komentara 3

Avatar krcedolac
krcedolac
12:07 28.01.2017.

Naravno samo Hrvatima muzeji su sumnjive institucije...još da tamo i odete možda bi vam njihov smisao postao jasniji...

MA
Marko1337
09:54 28.01.2017.

noć muzeja je alibi za cjelogodišnji nerad većine muzeja u Hrvatskoj i brojne uhljebe na proračunu.

GM
Gusta magla
10:20 28.01.2017.

Nov muzeja je samo pokazatelj koliko su hrvati gladni kulture,i da su ulaznice redovitim danima preskupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije