Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jedino što je biračima bitno jest da političari ostvare svoje prioritete

macron, merkel
Reuters/PIXSELL
16.05.2017. u 22:00

Narendra Modi Indijcima je obećao izgradnju 60 milijuna zahoda. Obećano ostvaruje. I nama bi bio dobrodošao jedan Modi

Vrlo često čujemo političare kako govore o svojim političkim prioritetima. Ti prioriteti najvažnije su točke političkih programa nekog pojedinca ili stranke, to je nešto na čemu se dobivaju ili gube izbori. Oni su odraz mnogih promišljanja o dubinskim, vitalnim problemima koji muče neko društvo, o tome što bi trebalo učiniti da se osigura budućnost zemlje, da se riješi ono što intenzivno muči većinu stanovništva... Ti prioriteti mogu biti dubokoumni i pomalo apstraktni, ali mogu biti prizemni i konkretni. U prvu kategoriju svakako spada apsolutni politički prioritet novoga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je nakon prisege kazao kako Francuskoj slijedi renesansa. Kada bolje promislimo, taj Macronov prioritet vrlo je apstraktan. Iza te izjave stoji vrlo široka ideja, vizija neke drugačije zemlje koja će se otvoriti budućnosti i konačno prilagoditi onome što donosi novo vrijeme. Macron je vizionar, no tek će pokazati hoće li tu viziju ostvariti.

Na polu prizemnih i bolno konkretnih političkih prioriteta stoji onaj s kojime je u izbornu utrku išao sadašnji indijski premijer Narendra Modi. On je zacrtao da do 2019. godine izgradi 60 milijuna zahoda kako bi svaki dom i škola imali siguran i čist toalet. Iako vam se iz naše perspektive ovo može činiti kao politička sprdačina, za Indijce je ovaj prioritet bio jako bitan, a ankete su pokazale da čak 71 posto stanovništva smatra da vrijedi glasati za onoga tko obeća da će takvo što ispuniti. Zahodi su za Indijce bili veći prioritet od smanjivanja nezaposlenosti, borbe protiv terorizma ili pomoći siromašnima. Modi je pobijedio i ozbiljno shvatio posao. Angažirao je dizajnere i znanstvenike i samo u prvoj godini (2015.) svoga mandata izgradio oko 6 milijuna zahoda. Možete reći da je jedno imati viziju izgradnje zahoda, a nešto sasvim drugo imati viziju potpunog preporoda zemlje ili oporavka gospodarstva. No u osnovi riječ je o gotovo identičnim stvarima, a za birača puno znači kada dobije nešto što nikad prije nije imao, pa bio to zahod, dobro plaćeno radno mjesto, idealna zdravstvena zaštita ili savršen sustav školovanja. Kada se sve svede na zajednički nazivnik, za birače jedino što je doista važno jest da ono što je zacrtano kao politički prioritet bude ostvareno.

Naša trenutačna Vlada kao jedan od političkih prioriteta zacrtala je demografsku obnovu. No u nedjelju navečer, gledajući zgodnu humanitarnu priredbu na HTV-u kojom se prikuplja novac za kupnju nečega za dječju bolnicu, shvatila sam da nećemo imati sreće kao Indijci. Ako je demografska obnova prioritet, onda su prioritet i djeca. Ako su prioritet djeca, onda je već davno trebalo izgraditi novu najmoderniju središnju nacionalnu dječju bolnicu sa svom potrebnom aparaturom. I reformirati školstvo, i graditi škole i vrtiće i još mnogo toga drugog... No dubinska je istina da Vlada ne daje za svoj politički prioritet ni 720 tisuća kuna, koliko košta spomenuti aparat potreban za liječenje malignih bolesti u djece. Voljela bih da imamo nekog velikog vizionara poput Macrona, ali u osnovi nama bi puno više trebao neki prizemni Modi.     

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije