Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET BERLINU

Merkel je obećala da neće 'pametovati' Macronu

macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
15.05.2017.
u 17:02

Prije samog odlaska u Berlin Macron je dosadašnjeg konzervativnog gradonačelnika Le Havrea Eduarda Phillipea proglasio novim francuskim premijerom.

Još dok je bio u kampanji, novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako će njegov prvi posjet biti Njemačka ako pobjedi u izborima. Upravo je njemačka kancelarka Angela Merkel bila među prvim državnicima koji su Macronu čestitali na pobjedi.

Macron dolazi u posjet Berlinu, a njemačka kancelarka Angela Merkel odagnala je bojazni francuske strane kako će Berlin „s visoka" očitati Macronu lekciju kako njegovi planovi neće proći zbog otpora Berlina. Kancelarka je kratko uoči susreta objasnila kako ne želi ni pod koju cijenu djelovati kao netko tko sve zna i može bolje, piše Deutsche Welle.

- Mi zaista nismo u poziciji da Francuskoj objašnjavamo što joj je činiti. Ja imam puno povjerenje u predsjednika i uvjerena sam da on to zna i da ćemo zajednički govoriti o planovima naše  suradnje - rekla je Merkel uoči dolaska Macrona.

Najmlađi predsjednik kojeg je Francuska ikada imala preuzeo je predsjedničku funkciju jučer u Elizejskoj palači u Parizu. U prvom govoru koji je održao u novoj ulozi, Macron je istaknuo je da će Europska unija za vrijeme njegovog mandata biti "reformirana i obnovljena", ali i da će raditi na savladavanju podjela u francuskom društvu.

Prije samog odlaska u Berlin Macron je dosadašnjeg konzervativnog gradonačelnika Le Havrea Eduarda Phillipea proglasio novim francuskim premijerom.

Komentara 3

ST
Stipan
17:19 15.05.2017.

Macron hoće Europu ravnopravnih država gdje nijedna članica nesmije biti iznad ostalih što je i najiskrenije i jedino najbolje kako se Europa nebi raspala. Njemačka dominacija se treba završiti i da se ne upravlja iz Berlina nego iz Brisela.

PR
potrgani reißverschluss
13:38 16.05.2017.

Marin Le Pen je rekla prije izbora ~ "Gospodine Makron, u svakom slucaju Francuskom ce upravljati zena." I evo ti ga na. Osim sto pored toga sto je zena, Merkelica ipak ima vecu 'pišu' od njega. on samo moze rec ~ Oui Madame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije