Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.05.2017. u 14:41

Ne treba sumnjati da će maštovitim nastupima Petrova, Grmoje i društva čak i poraz biti pretvoren u veličanstvenu pobjedu. A ako alkar Miro Bulj nekim čudom umjesto u dva pogodi u sridu, ući će u legendu tik do Gospe Sinjske.

Ako je itko imao imalo dvojbe, rezultati prvog kruga lokalnih izbora već zorno pokazuju: oporba se nema čemu nadati na eventualnim prijevremenim izborima. Ne zato što bi netko mogao ustvrditi da je HDZ postigao neki impresivan uspjeh, već zato što je posve jasno da građani ne namjeravaju kazniti Andreja Plenkovića zbog smjene Mostovih ministara, a još manje nagraditi Bernardića, Vrdoljaka, Beljaka i društvo. Možda posve suprotno.

Da je Plenković odmah sazvao izbore, sad bi doista mogao slaviti. 
Kao u basni o žabi i volu, Bernardić se pred Plenkovićem raspuknuo kao lubenica. Ni tri dana nakon izbora nije u stanju smoći snage stati pred kamere! Dok Bernardić govori o debaklu HDZ-a u Zagrebu, posve je jasno da je SDP taj koji je doživio apsolutni potop u metropoli. Milanovićevci već oštre vilice i noževe. SDP je u rasulu, što je posve očito nakon što je u nizu gradova izgubio prvo ili drugo mjesto i pao na drugo, treće ili još i niže. Sasvim jasno da će klijentelističke stranke, unatoč svoj svojoj bučnoj retorici, sad iza političkih kulisa poduzeti sve što je moguće da do novih izbora nikako ne dođe. Čak i ako je izravno ne podrže, sasvim sigurno se neće pretjerano truditi srušiti Vladu na prvoj sljedećoj sjednici Sabora.


Koliku će cijenu platiti Most

Jedino je još prerano za konačnu procjenu koliku će krajnju cijenu platiti Most. Iako se čini da je njihova utvrda u Metkoviću već pala, ipak valja pričekati rezultate drugog kruga te pripetavanje za tri županije u kojima su ostvarili respektabilne rezultate.
U tim županijama povijesni je uspjeh Mosta već i ulazak u prividno tijesnu završnicu, tako da ne treba sumnjati da će maštovitim interpretacijama Petrova, Grmoje i društva čak i poraz biti pretvoren u veličanstvenu pobjedu. A ako alkar Miro Bulj nekim čudom umjesto u dva pogodi u sridu, ući će u legendu tik do Gospe Sinjske.

Tako Petrov i svoje sasvim izgledno metkovićko Kosovo već predstavlja kao uspjeh jer su, eto, navodno HDZ i Jambo pokazali svoje pravo lice.
 Metković je očito bio zadnji grad čiji su privremeni rezultati objavljeni. Tamo je mostovka djevojka u prekonoćnom prebrojavanju ipak izbila ispred HDZ-ova kandidata. No malo je vjerojatno da će tu prednost održati, barem ako je suditi prema stanju u skupštini u kojoj je svoju krišku izbornog kolača i ponovno “jambio” – Jambo. Njome može nekom donijeti prevagu. Kome? Zacijelo ne Mostu!
 Bez obzira na sve, čini se da Most i dalje u nizu hrvatskih sredina pleše malo iznad ili malo ispod desetpostotne podrške te da ga birači nipošto nisu napustili. Jedino oni i Živi zid nemaju pravog razloga bojati se izbora.

Dapače, Mostu trebaju izbori dok su još svjetla reflektora usmjerena prema njima. A to bez izbora neće biti još jako dugo. 
No ima još netko kome odgovaraju izbori. Uspjeh liste Brune Esih već je najavio stvaranje nove nacionalne platforme koja bi se kao nezaobilazan faktor mogla pojaviti na skorim izborima, naravno, ako tih izbora stvarno bude. A ako ih ne bude, mogli bi lako završiti kao i niz drugih neuspjelih pokušaja fokusiranja hrvatske desnice te se rasplinuti kao da ih nikad nije bilo.

Neuspjehom u Zagrebu Plenković nije poražen


Jasno je da neuspjehom u Zagrebu Plenković nipošto nije poražen. Dapače, oni koji su protiv njega očito sad sami odlaze. Uspije li Opara u Splitu ipak preskočiti Keruma, neuspjeh u Zagrebu bit će više nego kompenziran. Istina je, uspjeli su poniziti Prgometa, no vrlo je dvojben dugoročni smisao tog cilja. 
Oni koji su u toj akciji kao glineni golubovi sad izišli na vjetrometinu dalje moraju nastaviti potpuno sami, a to neće biti lako. Očito je da Hasanbegović nema namjeru otvarati neki svoj pravaški kišobran jer za njega je i pravaštvo odavna utopljeno u “moralnu kaljužu”, infiltrirano hadezeovim spavačima, izbušeno udbaškim krticama, kompromitirano napoleonskim ambicijama pojedinih kvazilidera.
 Ako neće sa (svima) njima, Hasanbegoviću ostaje ključno pitanje – a s kim će? Naravno, Hasanbegović i Esih unaprijed će biti žigosani kao ekstremna desnica.

Pa eto – čak i Milijan Brkić tvrdi da je HDZ desni centar, a ne ekstremna desnica te da glasači te liste nisu glasači HDZ-a.
Što sve još uvijek ne znači nužno da Esih i njeni mušketiri neće podržati Plenkovićevu Vladu u Saboru. Sasvim sigurno neće biti oni ti koji će je srušiti. A sasvim je moguće da će čak i podići ruku za nove ministre. Treba istaknuti, oni nisu rekli da neće podržati Vladu koju iz Sabora podržavaju Pupovac i Pusić, već da neće podržavati Vladu u kojoj će biti likovi iz takvih stranaka. Njihov je prvi cilj spriječiti takvu njima neprirodnu koaliciju, a uspiju li u tome, mogli bi podržati i manjinsku Vladu te stvaranje takve Vlade proglasiti – vlastitom pobjedom.  

   

Komentara 16

DU
Deleted user
14:54 25.05.2017.

Vrijeme ce pokazati jeli Plenkovic zalutao u HDZ-e i Hrvatsku ja mislim da jest.,njemu je blizi Pupovac i SDSS nego Hrvatske pravaske stranke,sto sve govori o njegovom svjetonazoru.

MO
morituriite
15:17 25.05.2017.

Hdz će s Plenkovićem na čelu završiti kao i Sanaderov i Jacin hdz. Lako za Plenkija, on će se moći vratiti šefovima u briselski ured posluživati kavice, no teško hdz-u jer više neće biti nikoga tko će moći stranku iz groba dići.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:53 26.05.2017.

Jedina nova nada za Hrvatsku i Hrvate je poštovana Bruna Esih i dr. Zlatko Hasanbegović. To je dvojac za kojeg če dati život svi pravi Hrvati i štovaoci Hrvatske. Nadam se da če ih podržati i svi oni koji slobodno žive i rade u našoj naj ljepšoj državi na svijetu. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije