Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pao u more prije 80 godina

Jedini primjerak starog američkog bombardera nađen na 85 metara dubine

Bombarder Martin Baltimore
Capo Murro Diving Center
04.07.2022.
u 22:45

Jedan član posade je poginuo, a ostalu trojicu spasili su lokalni ribari

Srušio se u Sredozemno more u lipnju 1942. godine, oko pola kilometra od talijanskog otoka Linosa. Olupina je otkrivena 2016., a sad je utvrđeno da je zrakoplov koji se srušio prije 80 godina, tijekom Drugog svjetskog rata, rijedak primjerak bombardera RAF-a.

Bombarder Martin Baltimore, proizveden u SAD-u, pao je s četiri člana posade – dvojicom pripadnika RAF-a i po jednim pilotom Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva (RAAF) i Kanadskog kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RCAF). Olupina na 85 metara dubine, kažu znanstvenici, izuzetno je očuvana i ima veliku povijesnu i simboličku vrijednosti jer nije ostao sačuvan nijedan primjerak tog tipa bombardera u tako dobrom stanju. Pronađen je djelomično uronjen u pijesak, s time da su krila i rep stršali iznad morskog dna. Od pomoći je bio i očevidac, mještanin koji je vidio kako zrakoplov pada tijekom izviđačke misije.

Uprava za kulturnu i ekološku baštinu mora na Siciliji potvrdila je da je bombarder poletio 15. lipnja u 12.45 sati iz zračne luke Luqa na Malti kako bi promatrao pomorski promet u području oko otoka Pantelleria, da bi se kod talijanskog otoka Linosa srušio, vjerojatno nakon što je pogođen ili su mu otkazali motori. Ima manja oštećenja poput pukotine na trupu i nedostaje mu dio lijevog krila. Prvi je put snimljen u sklopu projekta kartiranja morskog dna i praćenja staništa s pomoću daljinski upravljanog vozila, a ronioci iz centra Capo Murro u Sirakuzi tek su se ove godine vratili na tu lokaciju kako bi dodatno istražili olupinu.

– Suradnja između lokalnog stanovništva, ribara, ronilaca i stručnjaka za pomorsku baštinu dovela je do otkrića iznimne olupine – izjavio je za Telegraph Alberto Samona, zadužen za kulturnu baštinu na Siciliji.

Poznat je i identitet članova posade – narednik Francis William Baum, narednik Alick Greaves, zračni topnik narednik William Edward Fincham i zračni topnik narednik Robert Tettrell Purslow. Greaves je poginuo pri udaru u more i pokopan je na ratnom groblju Medjez El-Bab u Tunisu, a ostalu trojicu spasili su lokalni ribari koji su pohitali do mjesta nesreće. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije