Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori za pamćenje

Jedini pobjednik američkih međuizbora su – žene

Ilhan Omar
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
08.11.2018.
u 18:26

Izbori koji su donijeli mnogo pionira i pionirki srušili su nekoliko rekorda, a Zastupnički će dom Kongresa imati najviše žena dosad – 93 od 435 zastupnika

Prije dvije godine Hillary Clinton izgubila je izbore od Donalda Trumpa i neki su na američkoj političkoj sceni zaključili da nije slučajno da je ženu na izborima pobijedio kandidat kojem je vrijeđanje tog spola, pogotovo njihova izgleda, postalo sastavni dio vokabulara. A onda je tijekom predsjedničkog mandata dodao još nekoliko uvreda u svoj repertoar, poput “pseta”, kako je nazvao svoju bivšu savjetnicu Omarosu Manigault Newman, ili pak izrugivanje svjedočenju Christine Blasey Ford koja je optužila “njegova” suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha za seksualni napad. No, ove izbore, nasuprot tomu, karakterizira velik uspjeh žena.

Tako je broj žena u Zastupničkom domu u ovom sazivu narastao na nikad većih 93 (a kad se rezultati kompletiraju moglo bi ih biti i više), a dosadašnji je rekord bio 84. Osvojile su i 10 mjesta u Senatu (od 35) te će Amerikanci dobiti i devet novih guvernerki (od 36). Od 112 izabranih žena, 95 su demokratkinje, a 17 republikanke.

Val mladih optimista

– Ovo je doista svuda godina žena – rekao je Thomas Perez, predsjedajući Demokratskoga nacionalnog odbora.

No, neke se žene posebno ističu, pogotovo one koje su u nečemu prve. Tako su u Zastupnički dom izabrane prve dvije muslimanke: Ilhan Omar i Rashida Tlaib. Prva je 37-godišnja Somalijka koja zastupa ljeviji dio Demokratske stranke koji se bori za zdravstvenu zaštitu za sve, veću minimalnu plaću te čak i ukidanje agencije koja provodi deportacije, a druga Pakistanka Rashida Tlaib.

– Kada mi kažu da sam prva muslimanka koju su izabrali u Kongres, prva stvar koja mi padne na pamet je da proslavim taj trenutak. Mislim da smo promijenili smjer povijesti, i to baš u trenutku kada smo mislili da je to gotovo nemoguće – bila je entuzijastična nakon objave pobjede Tlaib.

U Zastupnički dom ušla je i demokratkinja Sharice Davids, lezbijka koja se bavila borilačkim vještinama i koja je postala prva američka Indijanka izabrana u to tijelo. Alexandria Ocasio-Cortez pak postala je najmlađa zastupnica u povijesti Kongresa. Ta 29-godišnjakinja postala je predvodnica mladog, optimističnog vala ljevice u Demokratskoj stranci koji je pokrenuo Bernie Sanders na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Tko će se usprotiviti Trumpu?

No, nisu samo demokratkinje jučer slavile. Pobjednice je imala i Republikanska stranka. Tako je Marsha Blackburn postala prva senatorica iz Tennesseeja. Ona je pripadnica onog dijela Republikanske stranke koji podržava predsjednika Trumpa te je porazila na izborima Phila Bredsena, kojeg je tijekom kampanje čak podržala i pjevačica Taylor Swift.

Svi su ti uspjesi potaknuli analitičare da žene proglase najvećim pobjednicima izbora. Zato se zakuhalo pitanje hoće li na predizborima u Demokratskoj stranci 2020. godine pobijediti upravo žena, koja bi pokušala ono što nije pošlo za rukom Hillary Clinton – pobijediti Trumpa.

Dosadašnja liderica manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi, iskusna političarka Demokratske stranke, osvojila je još jedan mandat pa će postati nova šefica većine u tom tijelu. Time je dokazala da i starija generacija žena ima što reći u američkoj političkoj areni. Već je najavila da namjerava ograničiti mogućnost Donaldu Trumpu i republikancima da neometano provode svoju agendu.
– Ključno je u zaustavljanju Republikanske stranke (i šefa većine u Senatu, nap. a.) zaustaviti Mitcha McConnella u napadima na programe Medicade i Medicare te na Akt o dostupnom zdravstvu i u zdravstvenoj zaštiti Amerikanaca – rekla je Pelosi nakon izbora na kojima je postala jedna od najmoćnijih političara u SAD-u.
Pelosi i ostale žene u Demokratskoj stranci pokušat će u sljedeće dvije godine ograničiti vlast republikanaca i stvoriti temelje koji bi im omogućili izborni napad na Bijelu kuću 2020. godine.

Ključne riječi

Komentara 7

BL
bla3108
18:45 08.11.2018.

Ilhan Omar - otvorena mrziteljica zidova koja je dosla u SAD i dobila drzavljanstvo tako sto se udala za vlastitog brata...ali bitno da su vagina i hidjab tu

TE
TEUTA
18:42 08.11.2018.

Najlosije zdravstveno osiguranje u povijesti SAD jeste "Obamacare" Sve sti nude Demokrati heste: impitch ceno Trampa, Cavanagha, dovest cemo vise mexicanaca, arapa . Glavno je ne jacati americku obitelj vec uvoz stranaca.

BI
bikica7
20:29 08.11.2018.

Što će one učiniti u predstavničkom domu, lajati na .Mjesec.UTrumpovim rukama je Senat a on jedini može smjeniti predsjednika.Demokrati (komunisti) će još puno godina biti u zapećku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije