Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jedine u Hrvatskoj proizvode – vino od breze

Teren bez metala i pesticida sa 200 stabala, iz kojih na proljeće crpe sok, kupili su u Vurotu
22. siječnja 2013. u 08:51 0 komentara 2156 prikaza
'08.01.2013., Sisak - Mirjana Malogorski i njezina kcerka Helena, vlasnice tvrtke GEN od soka breze rade razne ljekovite preparate i brezovo vino. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

Brezino vino jedina u Hrvatskoj proizvodi Mirjana Malogorski iz Siska u svojoj firmi Gen, preko koje i inače redovito lansira inovativne proizvode. Teren s dvjestotinjak stabala, u Vurotama kraj Siska, kupila je prije četiri godine te bogatoj paleti proizvoda dodala još jedan.

Dodaje i aroniju

– Uz breze posadili smo i stotinjak aronija. Da bi taj teren ušao u sustav eko terena bilo je potrebno tri godine. Napravili smo analizu tla i u njemu nema teških metala, a ni pesticidi se na tom području nisu koristili - ističe Mirjana. Važno joj je da su proizvodi koje nudi ekološki i djelotvorni, a svi su bazirani na ljekovitom bilju. Nešto sama uzgaja, a nešto nabavlja od domaćih uzgajivača. U brezino vino miješa aroniju koja je bogata flavonoidima, za koje znanstvena istraživanja pokazuju da su djelotvorni u liječenju brojnih oboljenja.

– Na proljeće crpimo sok i moramo paziti na uvjete u kojima to činimo. Dnevno tako možemo iz jednog stabla uzeti i deset litara soka, pa u sezoni iz jedne breze dobijemo stotinjak litara. Sok je dobar za detoksikaciju organizma, a možemo ga ostaviti i da fermentira u vino - pojašnjava Mirjana. Sok, a kasnije vino, sadrži obilje minerala koje stablo crpi iz tla, a u najvećoj mjeri ima betulina koji je dobar kod kožnih oboljenja ili pak čišćenja mokraćnih putova. Inovatorica ističe kako u njenom proizvodu nema sumpora, koji je dodatak svih kupovnih vina.

– Strogo kontroliramo čitav postupak, od crpljenja soka, preko fermentacije koja se odvija u Rimskom podrumu, kojega smo kupili samo za tu svrhu. Kada popijete vino, dobijete energiju iz prirode - poručuje Mirjana.

Problem su im carine

Iako je proizvodnja brezinog vina popularna u skandinavskim zemljama, Njemačkoj te u Japanu, u Hrvatskoj, smatra Mirjana, kaskamo za svime. Primjerice, vino od breze nije registrirano pri Zavodu za vinogradarstvo RH, jer ta institucija ne poznaje vina od ljekovitog bilja.

– Nama to ipak ne radi probleme jer svoje proizvode analiziramo na Ministarstvu zdravlja, ali zašto je problem proširiti registar? Pa u Francuskoj proizvode vino od lišća hrasta - kaže Mirjana. Svoje proizvode plasira putem internetske prodaje te u ljekarnama, a proizvodnju planira i proširiti. Gen je kupio zemljište u Industrijskoj zoni, a čeka samo da Grad Sisak riješi infrastrukturu. Tamo će sušiti i prerađivati ljekovito bilje koje dolazi isključivo iz ekološkog uzgoja. Mirjani Malogorski u svemu pomaže i kćer Helena.

– Potražnja za našim proizvodima je velika, a većinu prodamo u Hrvatskoj, iako smo izvozno orijentirani. Sada nam problem predstavljaju carinske barijere što se nadamo da će se riješiti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju - zaključuje Helena.

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.