Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 godina od stradanja vukovarskog naselja Lužac

Jedan od najvećih zločina: 'Išli su od kuće do kuće i ubijali sve Hrvate. Boli nas i to što nitko nije osuđen'

Vukovar: Obilježavanje 30. godišnjice slamanja obrane naselja Lužac i stradanja njegovih mještana
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/7
02.11.2021.
u 14:41

Prema broju ubijenih to je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja danas je obilježena 30. obljetnica sloma obrane vukovarskog naselja Lužac, gdje je ubijeno 69 mještana. Prema broju ubijenih to je jedan od najvećih zločina u Domovinskom ratu.

– Većina njih ubijena je toga 2. studenoga nakon što su ušli u Lužac. Išli su od kuće do kuće i ubijali sve Hrvate na koje su naišli. Neke su ubijali u podrumima, a neke su strijeljali vani – kaže Antun Vidaković (77).

Ovome mještaninu Lušca tijekom Domovinskog rata ubijeno je ukupno 10 članova obitelji i to najviše upravo toga 2. studenoga.

– U šest kuća ubili su 9 članova moje obitelji. Neki ni danas nisu pronađeni te se i poslije 30 godina vode kao nestali. Boli nas i to što za ratni zločin na Lušcu nitko nije osuđen, a neki koji se dovode u vezu s njim u Srbiji primaju hrvatske mirovine – rekao je Vidaković.

Uz obitelji ubijenih i nestalih te 204. vukovarske brigade vijence su položili i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić, Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar...

– Kao i svake godine na današnji dan, prisjećamo se ubijenih 69 mještana Lušca. Većina njih ubijena je poslije sloma obrane ovoga dijela grada. Ubijali su nenaoružane civile, muško, žensko, staro, mlado... Nisu birali. Na nama je da čuvamo uspomene na te ljude – rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je i kako za ratni zločin na Lušcu nema osuđenih počinitelja te da je to grijeh svih pripadnika hrvatskog društva. – Svatko od nas treba se ponaosob upitati zašto je to tako i poduzeti sve da dođe do pravde do koje s ovakvim strukturama nikada neće doći – rekao je Penava.

S obzirom na sva događanja od prošloga tjedna i najave dolaska predsjednika Milanovića i ministra Banožića prije početka ceremonije polaganja vijenaca zabilježen je interesantan događaj. S obzirom na to da je riječ o mjestu na kojem se polažu vijenci i odaje počast ubijenim mještanima, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković poručio je gradskom protokolu da poruči predsjedniku RH da "pazi što govori i da nekim razgovorima i temama tu nije mjesto".

02.11.2021., Luzac, Vukovar - Povodom obiljezavanja 30. godisnjice slamanja obrane naselja Luzac i stradanja njegovih mjestana polozeni su vijenci kod Spomen obiljezja zrtvama Lusca. Predsjednik RH Zoran Milanovic, Branko Borkovic
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Kada mu je rečeno kako oni čine samo gradski protokol, Borković je rekao kako će on to iskomunicirati s predsjednikom. Kako poslije polaganja vijenaca ni Milanović ni Banožić nisu davali izjave, predsjednik je otišao s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom na kavu u jedan vukovarski kafić, a ministar Banožić otišao je na misu. Poslije su pak obojica dala više nego zapaljive izjave koje su njihov sukob ne samo dodatno zaoštrile nego i dovele do točke odakle nema povratka.

 

Ključne riječi

Komentara 11

OC
OCB
15:37 02.11.2021.

Taman počnem razmišljati da je vrijeme pomirbe, kad iskoči ovakav napis i promiješa mi krv... Eto, opet sam bijesan na njih. Sad će se oni opet uhvatiti za Jasenovac. J. im cijeli Jasenovac m.

IV
IVRI
15:31 02.11.2021.

Evo kako zlotvor jednostavno izjednačava zločine pravih zločinaca s odgovorom napadnute žrtve. Znamo te, odstupi!

LL
lijepa_li si
21:26 02.11.2021.

70ubijenih, nakon 30 g. nitko nije odgovarao. prioritet je kriminalizirati hos i njegove oznake, jelte?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije