Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijske kolege o Radoslavu Katičiću

Jedan od najvećih hrvatskih jezikoslovaca: Čuvar jezika velikim Hrvatima rekao 'ne'

28.07.2022.
u 16:13

'To što je tvrdio da Hrvati i Srbi govore različitim jezicima, ne znači da je omalovažavao srpski jezik. Ako ja mislim da nisam ti, to ne znači da te ne volim. Katičić je volio sve jezike, što ne znači da su svi jezici na svijetu jedan jezik'

Komentara 21

TO
tolitol
17:03 28.07.2022.

U Skandinaviji službena su četiri jezika, a zapravo se radi o tzv. dijalektalnom kontinuumu. Ipak, nijednom Švedu ne pada na pamet tvrditi da Norvežani govore inačicom švedskog jer ih posve razumije. Isto i za Dance i Norvežane gdje je pisani jezik gotovo isti. Zna se zbog čega skandinavske uvjete ne možemo preslikati ovdje. Isključivo zbog jedne zemlje i jednog naroda kojima je jezik jedan od instrumenata agresivnog svojatanja teritorija i prisvajanja kulturnog naslijeđa susjeda. Dok se taj narod ne europeizira, gubit ćemo vrijeme na ovakve teme.

Avatar Payback
Payback
16:56 28.07.2022.

Nametnuti Ježićni unitarizam je propa zajedno s bivšom državom...

DU
Deleted user
16:49 28.07.2022.

Hrvatski velikan! Što li bi rekao na činjenicu da se u hrvatsku akademiju izabiru suradnici, potpisnici Deklaracije o zajedničkom jeziku??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?