Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAŽNJA U HRVATSKOJ

Jedan od 10 najtraženijih poslova nitko ne želi raditi: 'Svi misle da mogu, ali to nije tako'

Hvar: Turisti se zabavljali na after partyju u Carpe Diem Baru
Igor Soban/PIXSELL
30.03.2023.
u 11:56

Posao čistača tako je trenutno među 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. Za posao je prijavljeno 2.550 radnih mjesta, a u evidenciji trenutno stoji kako se 2680 nezaposlenih izjasnilo da žele raditi kao čistači

Oko 10 eura po satu brojnima nije dovoljno da bi ove turističke sezone čistili apartmane. Društvene mreže pune su oglasa, no često i komentara na satnicu koja se nudi.

''Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba, radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plaća 5000 do 6000 kuna u eurima'', jedan je od oglasa koje je istražio Dnevnik.hr, a na njega ubrzo je stigao i komentar: ''U Labinu i Rapcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu''.

- Kreće se od posteljine, pa smeće, ide se u kupaonu i kad imate puno posla, treba vam brzine i vremena. Uz to treba i truda, čovjek se uznoji - pojasnila je proceduru Jolanda Krmpotić, dugogodišnja sobarica u hotelu. - Bez sobarice, kuharice i konobara hotel ne može funkcionirati. Bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje - ugodnu plaću, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu", jasan je bio Domagoj Grgić, direktor hotela.

No, da se ne radi o lakom poslu i da je degradiran, smatra vlasnica obrta za čišćenje Ivana Klobučar. Navodi kako se radnici teško nalaze, a svi bi radili na crno. Zasad ima dvije zaposlenice koje čiste urede, zgrade i igraonice, no apartmane više ne. - Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se ukoštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš, koliko je meni ženskica reklo - ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca - govori Klobučar. Neki su se zato okrenuli i stranim radnicima. - Imamo i iz Nepala radnu snagu, pokazali su se vrlo marljivima, vrlo dobrom radnom snagom" objasnila je Federica Ukušić Rovina, direktorica jednog kampa.

Posao čistača tako je trenutno među 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj. "Prijavljeno je 2550 radnih mjesta za posao čistača, a trenutačno je u evidenciji 2680 nezaposlenih osoba koje su se izjasnile da žele raditi kao čistači", rekla je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja za Sektor za tržište rada i politike zapošljavanja, dok je od početka godine Sektor za tržište rada i politike izdao 1.100 pozitivnih mišljenja za zapošljavanje stranaca na tim poslovima.

>> VIDEO 'Za kuhara nudim plaću od 2000 eura, za konobara nešto više od 1000, ali nitko ne želi raditi'

Komentara 1

WT
WTF!
18:15 30.03.2023.

4 apartmana zglancati u 3-4h? Možda,pod uvjetom da gosti ostave prostor donekle u onom stanju u kojem ga i zatekli. Ak ostave rusvaj iza sebe,tu ni brzi Gonzales nemre ispunit normu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije