Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATRAŽEN SASTANAK S DIVJAK

Jedan ispit i stječe se zvanje pogrebnika: 'Ako se za zidara i pedikera treba školovati...'

Prosvjed udruženja pogrebnika
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
27.09.2019.
u 08:33

Hrvatska je 2015. usvojila zakon o pogrebničkoj djelatnosti i uvela ispit.

Na adresu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak stiglo je pismo s jasnim zahtjevom – da zakonskim regulativama o obrazovanju regulira i edukaciju za zanimanje pogrebnika. Pismo su na adresu Donjih Svetica odaslali iz Udruženja pogrebničke djelatnosti Hrvatske gospodarske komore, koju čine sve tvrtke u Hrvatskoj koje se bave spomenutom djelatnošću kako u privatnom tako i u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Bez potrebe radnog iskustva

Oni su ministricu Divjak u pismu upozorili na veliki propust u stjecanju zvanja pogrebnika, moleći je pritom za termin sastanka kako bi, barem tako objašnjavaju, zajednički pronašli rješenje. Naime, zvanje KV pogrebnika može se steći, upozoravaju iz Hrvatske gospodarske komore, samo jednim jedinim ispitom, bez potrebnog prethodnog radnog iskustva, a takva praksa, kažu članovi udruga, znatno i sve više narušava pijetet obitelji koja je suočena s gubitkom.

– Ovakvim načinom stjecanja zvanja KV pogrebnika osjetno se narušava pijetet i usluga koju pogrebnici pružaju u teškim trenucima za obitelj koja je izgubila voljenog člana ili blisku osobu – poručili su iz Udruge pogrebničke djelatnosti Republike Hrvatske. Naime, 2015. Hrvatska je usvojila Zakon o pogrebničkoj djelatnosti koji je obvezao Hrvatsku obrtničku komoru da provede ispitivanje postojećih pogrebnika i dodijeli im diplomu za zvanje pogrebnika.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Za taj su posao u obrtničkoj komori imali rok od nekoliko mjeseci koji su ispoštovali, no baš nakon tog procesa stvari su se iskomplicirale i naljutile predstavnike udruženja koji su se obratili ministrici Divjak jer je Hrvatska obrtnička komora tim principom nastavila dodjeljivati diplome na temelju jednog jedinog ispita unatoč tome što se taj zakonski okvir trebao odnositi na one pogrebnike koji su prije usvajanja zakona već obavljali pogrebničku djelatnost.

– Tada postojeći pogrebnici nisu morali prolaziti nikakva osposobljavanja ni obrazovanje jer su oni postojali prije donošenja zakona i jedini su imali znanja obavljati posao koji zahtijeva pijetet. Taj zadatak Hrvatske obrtničke komore završen je u roku od nekoliko mjeseci, ali HOK i dalje dodjeljuje diplome i zvanje pogrebnika na temelju samo jednog jedinog ispita, i to osobama koje nisu nikad imale doticaja s poslovima pogrebnika ni s pogrebničkom djelatnošću. Sada je sve postavljeno tako da je potrebno samo imati završeno srednje strukovno obrazovanje i slobodni ste jednim izlaskom na ispit steći zvanje pogrebnika bez ijedne minute bilo kakvog obrazovanja za tu djelatnost – piše u pismu poslanom ministrici obrazovanja.

Na sastanku ipak zamjenik

Kako je jasno naznačeno iz HGK, ne traže posebno strukovno školovanje za pogrebnika, ali traže jasne zakonske regulative koje će morati proći svi oni koji se tim poslom žele baviti zahtjevnije nego do sada.

– Kako je moguće da se zanimanje može steći samo jednim jedinim ispitom ako nam je poznato kakvo se obrazovanje treba usavršiti i proći od nastave do praktičnog dijela da bi se steklo zvanje, primjerice, zidara, pedikera, frizera... što je sve potrebno i koliko godina trebate raditi u struci da biste zadovoljili uvjet pristupanja ispitu za neko zvanje ili kvalifikaciju? – ističu iz Udruženja pogrebničke djelatnosti Hrvatske gospodarske komore.

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu obrazovanja, pismo pogrebnika su zaprimili, no na zajedničkom sastanku neće sjediti ministrica obrazovanja, nego njezin pomoćnik Vlado Prskalo i inače zadužen za strukovno obrazovanje, koje prema najavama izmjenu može očekivati tek iduće godine.

Komentara 7

FI
fifmar
08:40 27.09.2019.

Po nekima za zvanje pogrebnika treba najmanje bachelor diploma, ljudi pretjeruju u svemu pa i u ovome slučaju.

IV
IvoDivo
08:38 27.09.2019.

Zna se da to najviše boli monopoliste koji deru narod u najtežim trenucima.

NE
Nepokolebljiv
11:47 27.09.2019.

Divna profesija! Zaposlenost zagarantirana! Nitko im nece umaci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije