Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

‘‘Jedan ispit ti je 1500, a sa 3000 eura možeš riješiti cijeli fakultet’’

Na optuženičkoj su klupi profesori Fakulteta prometnih znanosti Velimir Kolar i Jerko Radoš, posrednik Ivan Silić te student Anis Mohamed Omar
10. studenoga 2010. u 19:42 22 komentara 546 prikaza
kolar
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

– Na ispit kod Jerka Radoša izlazio sam sedam-osam puta i nisam ga mogao proći. Za mene je taj čovjek rasist jer je na predavanjima gledajući u mene i deset puta ponovio da on neće biti crnac u vlastitoj državi. Kada se to ponovilo još nekoliko puta, kolege su me zamolili da ne dolazim na predavanja. Od jedne poznanice čuo sam da se Ivan Silić bavi prodajom ispita, pa sam preko njega odlučio riješiti Radoša.

Ispiti kao roba u trgovini
Kazao mi je kako nema smisla da za jedan ispit dajem 1500 eura, kada za 3000 eura mogu riješiti cijeli fakultet. Znate, to vam je kao kada u trgovini birate više proizvoda koji vam ne trebaju. Stoga sam odlučio dati novac da se odjednom riješi pet ispita – kazao je, među ostalim, Anis Mohamed Omar (32), jedan od optuženika u Indeksu 4 na zagrebačkom Županijskom sudu.

Njega USKOK tereti da je posredniku Ivanu Siliću (39) u dva navrata dao ukupno 2600 eura, a za uzvrat mu je u indeks Fakulteta prometnih znanosti bez polaganja trebalo biti upisano pet ispita. Silić je od dobivenog novca 300 eura zadržao za sebe, dok je ostatak, prema optužnici, dao Velimiru Kolaru (45) koji je trebao posredovati kod profesora Jerka Radoša (55). Kolar i Radoš, koji su već nepravomoćno zbog sličnih optužbi u Indeksu 2 osuđeni na šest i 10 mjeseci zatvora, jučer su nijekali krivnju.

Ne trpi profesora Radoša
Za razliku od njih dvojice, posrednik Silić i student Omar priznali su krivnju.

Omar, koji je kazao i kako Radoša ne trpi, sve je prijavio policiji nakon što je shvatio da mu u indeks nije upisana ocjena iz Radoševa predmeta te nakon što je tražio povrat novca. U tim traženjima i verbalno se sukobio s Kolarom, dolazio je do njegove kuće noću, slao mu pisama, dok je Kolar njemu navodno prijetio pištoljem.

\"Moja je mama prodala dionice Ine kako

\"Moja je mama prodala dionice Ine kako bi mi pribavila novac\"

Omar je kazao kako novca za ispite nije imao, pa je njegova majka prodala paket dionica Ine kako bi skupili potreban novac. O svemu što mu se događalo on je pisao i blog, a kada ga je Kolar upitao je li na internetu napisao i da je u dugovima, predsjednica vijeća Gordana Mihaela Grahovac to je pitanje zabranila.

Silić je pak ostao kod iskaza koje je prije dao.

– Iskreno mi je žao, ništa ne poričem, sve je bilo tako kako piše u optužnici. Da sam znao da će tako završiti, sigurno ništa slično ne bih napravio – ustvrdio je Silić.

Inače, Kolar još radi na Prometu, dok je Radoš nakon Indeksa 2 otišao u mirovinu.

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • 21Century:

    Pravo, ekonomija, promet...istina je da se ispiti najvise kupuju na najlaksim fakultetima! Omogucavaju sticanje kakve takve diplome i uhljebljenje u strukture vlasti...

  • -obrisani-:

    Nije jedini fakultet ,dodite malo na druge.Profesori su kao doktori

  • amato:

    Za nemoral profesora i nastavnika trebaju biti najstrože kazne. Ali u jednoj banana državi kao što smo mi ništa nije kako treba.