Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u zapadnoj Australiji

Jedan grad zabilježio je 50,7 Celzija. Liječnik: Toplinski valovi su tihi ubojica, uzrokuju više smrtnih slučajeva

vrućina
Pixabay/Ilustracija
14.01.2022.
u 13:25

Zemlja je posljednji put zabilježila temperaturu od 50,7 C 2. siječnja 1960. u južnoaustralskoj zračnoj luci Oodnadatta, navodi se na web stranici zavoda.

Zabačeni grad u zapadnoj Australiji izjednačio se s najtoplijim danom u zemlji u povijesti, izvještavajući o vrućih 50,7 stupnjeva Celzija, objavio je meteorološki zavod. Takve temperature mogle bi postati uobičajene u Australiji zbog globalnog zatopljenja, upozorilo je Vijeće za klimu te zemlje. Obalni grad Onslow u četvrtak poslijepodne dosegao je rekord.

"NOVI rekord maksimalne temperature Zapadne Australije i izjednačen nacionalni temperaturni rekord!", objavio je Državni zavod za meteorologiju na Twitteru.

"Onslow je dosegao neviđenih - 50,7C što je rekord Zapadne Australije i jednak je najtoplijem danu u Australiji prije 62 godine u Oodnadatti SA."

Zemlja je posljednji put zabilježila temperaturu od 50,7 C 2. siječnja 1960. u južnoaustralskoj zračnoj luci Oodnadatta, navodi se na web stranici zavoda.

Direktor istraživanja Climate Council dr. Martin Rice rekao je da je rekord "dio dugoročnog trenda zatopljenja potaknutog sagorijevanjem ugljena, nafte i plina". Rekao je da ekstremne temperature već imaju "smrtonosne katastrofalne posljedice" u Australiji. "Toplinski valovi su tihi ubojica u Australiji, uzrokuju više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi ekstremni vremenski događaj", rekao je.

Australija je doživjela ljeto s požarima na zapadu zemlje i smrtonosnim poplavama na istočnoj obali. Rice je rekao da bi, bez smanjenja emisije stakleničkih plinova, takve rekordne temperature mogle postati uobičajene u Australiji.

"U Sydneyu i Melbourneu ćemo vidjeti ljetne dane od 50 stupnjeva do 2030.", rekao je.

Ključne riječi

Komentara 1

PR
prokurator
00:42 16.01.2022.

ma kaki, nijesu to klimacke promjene. eno pričala mi baba, kad je bila mlada normalno je bilo 50 stupnjeva celzija :)))))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije