Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporne povlaštene informacije

Je li Vujčić nedopušteno trgovao dionicama? HNB: Sve je po zakonu

12.01.2022.
u 07:25

Sandra Švaljek od 2000. do 2013. bila je vanjska članica Savjeta HNB-a. U studenom 2012. kupila je korporativne obveznice Erste&Steiermärkische Banke. Obveznice je kupila sredstvima naslijeđenim nakon smrti oca

Guverner HNB-a Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek nisu prekršili nijednu zakonsku odredbu, tvrdi se u priopćenju Hrvatske narodne banke nakon što je portal Index objavio da je više zaposlenika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka koje HNB nadzire.

Index je objavio da je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, s više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Sandra Švaljek i Boris Vujčić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

- U skladu s propisima, članovi Savjeta, izvršni direktori i savjetnici guvernera dostavljaju HNB-u, u pravilu jednom godišnje, izjavu kojom, među ostalim, daju informacije u vezi vlasništva dionica i udjela u nadziranim i s njima povezanim pravnim osobama i revizorskim društvima. Ako bi iz sadržaja zaprimljene izjave proizlazilo da je neki zaposlenik imatelj dionica ili poslovnih udjela u navedenim pravnim osobama, HNB bi u izravnoj komunikaciji s njime jasno iznio svoje očekivanje da se odgovarajućim pravnim poslom takav zaposlenik mora bez odgađanja uskladiti s pozitivnim pravnim propisima - ističu u HNB-u.

Zakonske odredbe ne odnose se na ostale zaposlenike HNB-a, ali se i od njih očekuje da se suzdrže od trgovanja dionicama i vlasničkim udjelima banaka koje nadziru. Kažu da je Vujčić dionice Riječke banke i Zagrebačke banke kupio tijekom 90-godina prošlog stoljeća, kad još nije bio zamjenik guvernera ili član Savjeta HNB-a, ali i u vremenu kada Zakon o HNB-u nije zabranjivao ni guverneru HNB-a i članovima Savjeta da imaju u svom posjedu dionice banaka koje HNB nadzire. Vujčić je dionice prodao u ožujku 2001., mjesec dana prije stupanja na snagu odredbi Zakona o HNB-u.

11.01.2022., Zagreb - Kako doznaje i pise jedan medij, u posljenjih dvadeset godina vise od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke (HNB) trgovalo je vrijednosnim papirima banaka za ciji je nadzor zaduzen upravo HNB. Zabiljezeno je ukupno vise od 400 transakcija u vrijednosti vecoj od deset milijuna kuna. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Načelno mogu reći da ako postoji inside trading, odnosno trgovanje iznutra, naravno da je to nedozvoljeno. Ako zloupotrebe unutrašnjih informacija nije bilo, nitko ne može nikome zabraniti da u privatnoj sferi trguje s vrijednosnim papirima. No, ako postoje indicije da se radi o unutrašnjem saznavanju informacija koje bi mogle pogodovati oko odluke o kupovanju dionica, to je svuda kažnjivo – kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Obveznice su dužnički instrument, nešto kao dugoročna štednja, i nisu toliko podložne špekulativnim radnjama jer imaju fiksni prinos. S dionicama se, s druge strane, može špekulirati ako se imaju povlaštene informacije koje drugi ne znaju. Financijski analitičar Hrvoje Serdarušić kaže da, generalno, nije etički da netko tko se bavi supervizijom ima mogućnost utjecaja i trgovati za svoj račun.

>> Pogledajte i ovaj video - Najveća zapljena heroina u Hrvatskoj: U Luci Ploče otkrili čak 220 kilograma heroina

Komentara 12

JM
Jmjm
09:14 12.01.2022.

Evo jos jedne ekipe koja nista nezna i nista nije istina

Avatar Svirus
Svirus
08:45 12.01.2022.

Ja sam mislio da će iz HNB-a izjaviti da nije bilo po zakonu i izručiti guvernera na izdržavanje kazne robije 🤡

DU
Deleted user
08:41 12.01.2022.

ma ovo je vrh sante, pitajte sandru svaljek odakle joj stan u vmd zgradi u strojarskoj - i to je od oca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije