Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvote za šećer

Je li vas ministar Jakovina namjerno oštetio? 'Mi imamo takve informacije'

Luka Burilović
Goran Ferbežar/PIXSELL
04.03.2014.
u 12:32

- Nismo bili zadovoljni Sladorana i Viro su podnijeli tužbu - kazao je Burilović.

Novi predsjednik HGK i predsjednik Uprave županjske Sladorane Luka Burilović u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog komentirao je odluku Upravnog suda da se poništi rješenje Ministarstva poljoprivrede iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od tržišne 2013./2014. godine.

- Do ulaska u EU smo imali izvozne kvote koje su bile podijeljene u tri djela. 180 tisuća tona na sve tri šećerane, a nakon ulaska u EU smo dobili proizvodne kvote koje su bile raspoređene na način koji nije baš u skladu sa uobičajenim pravilima koje vrijede u EU. Smatrali smo da smo zakinuti jer smo dobili manji dio u odnosu na Osijek. Vira je jedna tvornica, Sladorana druga, a Osijek treća - rekao je Burilović i objasnio da su te tri tvornice dio hrvatske industrije šećera.

Je li vas Jakovina namjerno želi oštetiti?

- Nismo bili zadovoljni Sladorana i Viro su podnijeli tužbu - kazao je Burilović. Na pitanje misli li da ih ministar poljoprivrede namjerno želi oštetiti jer je navodno i povjerenstvo koje je za to osnovano sugeriralo drugačije, Burilović je odgovorio: Pa mi imamo takve informacije i to smo jasno i glasno rekli.  

Neslužbeni izvori su Večernjem listu rekli kako ova odluka suda znači da bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tužitelje, odnosno tvrtke Sladoranu i Viro Željka Zadre, sada trebao obeštetiti s najmanje 97,5 milijuna kuna, koliko je dvije šećerane dosad stajala njegova odluka. Jakovina ju je, navodno, donio i mimo odluke povjerenstva kojega je sam imenovao. Povećavši kvotu Tvornici šećera Osijek Marka Pipunića sa 58,9 na 67,5 tisuća tona, Viro i Sladoranu zakinuo je za čak 380 milijuna kuna u sedmogodišnjem razdoblju.

>>Jakovina virovitičku šećeranu oštetio za 97,5 milijuna kuna?

>>Maras o izborima u HGK: Da se pojavio Vidošević, opet bi ga izabrali

Komentara 3

Avatar Neron
Neron
12:49 04.03.2014.

Što se dogodi kad nesposobni upravitelj poljoprivredne apoteke postane ministar poljoprivrede? Šteta od gotovo 100 milijuna kuna! Bio bio ovo samo vic da te novce nećemo plaćati svi mi. Ali ima Linić rješenje: PDV je samo na 25%! Ili možda da se uvede trošarina na slatko? Hmm...

CH
chemica
12:54 04.03.2014.

Ha, ha, ha. Kao da će platiti Jakovina iz svog džepa. Platit ćemo mi svi skupa, sanjali mi ili ne Hrvatsku kojom će vladati mediokriteti.

AP
akk.petar.klepac
13:31 04.03.2014.

Što radi taj ministar, dosta je pogledati javni poziv Hrvatskih šuma pa čete vidjeti kako se dijeli sirovina, samo dva primjera: 1. taljanskoj firmi FANTONI dodijeljeno 46.000 m3 ogrjeva i DDP 2. špediterskoj firmi KOKOTIĆ 22.431 m3 A pilana MUHVICMUHVIC kao 30 godišnji proizvođač dobiva 2.803 m3, iako samo Pilana MUHVIĆ ima instalirani kapacitet za preko 20.000 m3 za rad od 8 sati dnevno. Tražio sam pomoć od svih institucija države, čak i od državnog odvjetništva, nisam je dobio, sada je jasno da i neću...jer pljačka se nastavlja, gosp.Jakovina ostaje. JOSIP MUHVIĆ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije