Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinulo premijera

Je li Sinčić prepadom s lubenicama ugrozio sigurnost Vlade

Zagreb: Kaos pred Vladom, Sinčić istovario hrpu lubenica na Markovom trgu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
10.09.2020.
u 19:26

Sinčić je kombijem iz Ćirilometodske ulice brzo ušao na Markov trg i istovario lubenice pred ulaz u Banske dvore

Na neravnopravan položaj hrvatskih voćara u odnosu na uvoznike upozorio je danas europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić, koji je pred Banske dvore u vrijeme zasjedanja Vlade istovario lubenice. Na Markov trg lubenice je doveo kombijem, pri čemu je, izgleda, počinio neke prometne prekršaje, a po ocjeni premijera Andreja Plenkovića i ugrozio sigurnost novinara koji su bili pred Vladom.

Sinčić je, kako svjedoče novinari koji su bili na licu mjesta, kombijem iz Ćirilometodske ulice ušao na Markov trg prilično brzo, istovario lubenice pred ulaz u Banske dvore i objasnio kako one predstavljaju “sto tisuća drugih lubenica i drugog voća i povrća koje će ove godine biti uništeno jer su uvozni proizvodi, često niže kvalitete, preplavili hrvatsko tržište i sistematski uništavaju domaću proizvodnju”.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ovaj je potez protumačila kao glumu političara, no Plenkovića je zabrinulo to što se Sinčić uspio dovesti u kombiju u kojem je umjesto lubenica “moglo biti nešto drugo”. Od ministra Davora Božinovića zato je zatražio da izradi plan sigurnosti Markova trga. Da se radi o “nečem što se može ocijeniti kao potencijalna sigurnosna ugroza”, slaže se i Božinović, koji najavljuje da će o tome svoj sud dati nadležne službe, ali i procjenjuje kako Markov trg nije nesigurna lokacija.

VIDEO Ivan Vilibor Sinčić ispred zgrade Vlade na Markovom trgu istovario hrpu lubenica!

Upućeni kažu kako su Banski dvori štićena zgrada za koju postoji plan sigurnosti, ali i upozoravaju kako probleme oko osiguranja zgrada na Markovu trgu generira činjenica da se radi o povijesnoj jezgri koju pohode mnogi turisti. Oni, kao i Sinčić, pred Banske dvore mogu donijeti štošta, a u prošlosti su se na ovom prostoru mogli vidjeti i drugi performansi, poput nošenja križa ili gađanja zgrade Sabora izmetom, kao i prosvjedi tijekom kojih su premijeri znali dobiti jogurt ili jaja u lice, a svima je još svježe sjećanje na sukobe branitelja i policije u vrijeme Milanovićeve Vlade. Jedan od dramatičnijih događaja zabilježen je 2008., kada se rastrojeni branitelj autom zabio u saborska vrata. Pokušaji politike da zabrani ili ograniči prosvjede na Markovu trgu su završavali neuspjehom jer ih je rušio Ustavni sud.

Protiv iznenadnih upada sigurnjaci na Markovu trgu zato se mogu boriti tek tehničkim izmjenama sigurnosnog plana, preprekama ili većom vidljivošću osiguranja i policije, a hoće li to i učiniti, nije poznato jer se radi o tajnom dokumentu.

Komentara 70

AD
admzaq
19:38 10.09.2020.

Ugrozio je moj da ne pišem što, a ne sigurnost. Doduše, nemam neko lijepo mišljenje o Sinčiću, ali da je ugrozio sigurnost Vlade je glupost na 100tu potenciju.

AT
atlantisind
20:00 10.09.2020.

Kako ih nije sramota ,unistili su nasu poljoprivredu.Uvoze lubenice a nas seljak ih mora bacati.Tako ti je to kad nemas muda da se odupres Briselu i gledas samo svoj interes.

Avatar gunner12345
gunner12345
19:56 10.09.2020.

uvoznički lobi je siguran, a plenki bulazni o sigurnosti vlade, i dalje će padati poljoprivredna proizvodnja u hrvatskoj a ljudi iseljavati to jedino sigurno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije