Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U TIJEKU JE PROVJERA

HZJZ: Utvrđena je sumnja na omikron kod jednog pacijenta u Zagrebu

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
03.12.2021.
u 21:01

Još uvijek se čeka potvrda, a stručnjaci su uvjereni da se kod pacijenta iz Zagreba radi o novom soju koronavirusa

Trenutno se provjerava pacijent iz Zagreba koji bi mogao ukazivati na pojavu prvog slučaja omikrona u Hrvatskoj, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

A da je postavljena sumnja na prisutstvo nove varijante Omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta, potvrdili su nam i u Ministarstvu zdravstva.

- U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo po primitku rezultata obavijestiti javnost - kaže ministar Vili Beroš.

Imunolog Zlatko Trobonjača misli da se vjerojatno zaista i radi o omikronu. 

- Očigledno je da će se proširiti, samo je bilo pitanje dana kada će to biti. Ja vjerujem da bi to mogao biti omikron, ako ih je zasad 26 otkriveno u Europi, onda ih sigurno ima puno više. Podosta je prenosivija varijanta i ako izbjegava imunost, možemo to očekivati - kazao nam je te objasnio na temelju čega su epidemiolozi posumnjali. 

- Moguće da je osoba bila u kontaktu s osobom koja ima omikrom. Inače se dokazuje s PCR testom koji je prilagođen omikronu i tamo amplificiranjem jednog dijela genoma možete vidjeti odgovara li omikron varijanti. Drugi način je sekvencioniranje i vjerujem da to stručnjaci upravo rade - dodao je. 

Radi se o soju otkrivenom u južnoj Africi krajem studenog. Zasad je poznato da je do 1.4 puta zarazniji, no znanstvenici još istražuju kakve posljedice ima na ljudsko zdravlje. Već se pojavio u 11 članica EU, kao i Švicarskoj i Velikoj Britaniji.  

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Mentat
Mentat
20:27 03.12.2021.

Po napetosti koja se osjeti u slovu članka, građenju suspenzije, očekivanju trilera, i duhu napetosti koja vlada naslovom i tekstom, nounari "ko zapete puške" čekaju da bude bar jedan Omikronac! Kladim se da mole Boga modernog novinarstva-Goebbelsa, "daj nam daj bar jednog Omikronca, po mogućnosti mlađeg i u teškom stanju... i ako ikako može Gobby, nek umre u mukama, heil!"

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
21:49 03.12.2021.

Utvrđena je sumnja? Što je pisac htio reći?

ZN
znase
00:40 04.12.2021.

Utvrđena je sumnja. Znači sigurni su da sumnjaju. Ma bravo…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije