Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzvišeni ispraćaj
Povratak na članak

Je li s Oliverom umro posljednji Dalmatinac?

Epski narodni ispraćaj pjevačkog kralja sociologijski se mogu shvatiti kao uzvišeni sprovod Dalmacije XX. i ranijih stoljeća

Komentari 85

Avatar Jalnuški
Jalnuški
09:19 02.08.2018.

Bože, uzeo si krivog Olivera!

VL
OO
onako_ovlaš
07:07 02.08.2018.

letica nije u stanju napisati novinski esej o temi koju si postavi,o dalmaciji,još jedan promašaj

VL
SK
Skviki
08:24 02.08.2018.

Je li s Oliverom umro posljednji Dalmatinac? Jednostavno rečeno glup naslov, svi smo mi Dalmoši ak triba.

VL
DU
Deleted user
08:02 02.08.2018.

kakav bedak, pa ovaj se tu bori sam sa sobom, narodom koji ga je ismijao kad je pokusao biti predsjednik i opus mu se sveo na isto sto radi severina - kurvanje s imenom pokojnika.

VL
DU
Deleted user
08:52 02.08.2018.

I Čavoglave su Dalmacija

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:06 02.08.2018.

ma da, kao da će smrću kiće slabinca umrijeti i posljednji slavonac, kakva patetika. što znači danas dalmatinac, ne znaju ni oni sami, kao što ne znaju ni slavonci, zagorci, prigorci. kad pa su i znali.. jedino nakon čašice-dvije, kad se nekima razvežu jezici, krenu razgovori o tamo nekoj hrvatskoj, pravici i pravdi. a krčma je skoro pa uvredljivo mjesto za neke nacionalne teme. šteta olivera, ali život nikad nije stao nakon nečije smrti, pa neće ni sad. očito neki u dalmaciji imaju problema sa identifikacijom, pa imaju neku žestoku potrebu za obilježavanjem događaja koji baš i nemaju potrebu dizati ih u visinu. jel ste se zapitali dal je obitelji pokojnika baš tako jako drago biti u tolkom fokusu javnosti u ovim ipak intimnim trenucima, tuge i boli? ne vjerujem, ogromnoj većini je bilo prije svega najbitnije biti tamo i fotkati se, da bi se imalo temu i priču kako su eto i oni bili tamo, i da je to bilo nešto neponovljivo, i tako ćemo od jednog zbilja kvalitetnog pjevača, osobe, početi raditi nekog malog boga, a to je ono što pokojni oliver nije nikad htio, on je uvijek bio iza, u drugom planu, imao svoj ja i uzimao si vrijeme za sebe. a ova ekipa neradnika, besposličara i onih željnih senzacija i eskluzive, na nečijoj tuzi živi... sve što se sad radi je suprotno onome kako je oliver živio. jedno je odati 'poštu', sućut, a ovo što se sad radi je iživljavanje i pokušaj profitiranja na nečijoj smrti, svi sad daruju nešto, pjesmu, ovo, ono. umjesto da ako su već tamo, da šute.

VL
LO
Long
08:27 02.08.2018.

Srbin iz Benkovca, kaze da je Dalmatinac po nacionalnosti.

VL
Avatar prahrvat
prahrvat
07:10 02.08.2018.

Simbolično je Oliverovo odbijanje Srbije. Neka ljutnja iza toga koja seže u 1918. kad su dalmatinski politicari rekli zagrebackima: Ako vi nećete, mi idemo u novu državu. Samo da im sjaše Talijani. Ključni dio Letičina članka: "Postojanje hrvatske države okončaloalo je proces tisućljetnog povijesnog traganja Hrvata-Dalmatinaca za državnim i nacionalnim identitetom. Dalmatinci-Hrvati i Dalmacija kao svojevrsna kolijevka hrvatstva u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji pronašli su svoj IDENTITETSKI MIR i, nadam se, trajni politički i kulturni identitet. Iznimka od pravila je nevelika sljedba političkih apatrida jugobolnika koja raspad SFRJ još uvijek smatra osobnom i nacionalnom tragedijom."

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
08:08 02.08.2018.

Sam naslov clanka sugerira na pitanje treba li ovog osvjedocenog komunista uopce ozbiljno shvatiti

VL
JU
jurraa
12:01 02.08.2018.

i dotakao je letica "gorstake"...ta posprdnost, nadmenost i malogradjanstina kojom dalmatinci vrijedjaju "gorstake" se smatra normalnim...kad je moj otac "gorstak" iz dalmatinske zagore dosao u Zagreb, nikad mu nitko nije rekao nista posprdno i nadmeno s obzirom na njegovo "vlasko" podrijetlo..zato je Zagreb nadmocan, jer prihvaca sve i daje im šansu...u Zagrebu si zagrepcanin čim ti sam kazes da je to tako...a u Dalmaciji bi zauvijek bio "vlaj"...zato je Zagreb velik.

VL
MO
morska
09:16 02.08.2018.

Dobro je sve napisano, mozda su komentatori premladi da shvate razliku One i Ove Dalmacije. Ima i dobrih i losih strana u promjenama. Promijesat ce se geni, opet ce nesto ispast, ako smo optimisti. Vremena se mijenjaju, mijenjaju se i Slavonci i Primorci i svi pomalo. Oni vrijedni, dostojanstveni, tihi i casni Dalmatinci polako nestaju.

VL
JA
javno
08:14 02.08.2018.

ne sviđa mi se ta splitska megalomanija....i uvijek ta bakljada...svaka čast oliveru

VL
PI
pinkec
08:47 02.08.2018.

Je li s Oliverom umro posljednji Dalmatinac? Ne daj Bože! A zar ste već zaboravili veličanstvene dočeke Vatrenih? Sve mladi i to na tisuće!

VL
Avatar nisam_robot
nisam_robot
07:49 02.08.2018.

Pitam se zasto je Oliver morao umrijeti a Kekin i Frljic zive?

VL
DU
Deleted user
07:50 02.08.2018.

Nema potrebe za panikom! Oliver je još jedno "mjesto" na kojemu se klanjamo čovjeku, Dalmaciji i Dalmatincima (i Dalmatinkama, dakako!), Hrvatskoj, ljubavi, duši...sve to živi vječno u nama. To smo prepoznali u njemu, on je to, počesto bolje od nas samih, odlično prezentirao! Sijećam se jednog njegovog intrvjuao u jednim novinama kada su ga pitali je li ima još u Vela Luci takvih pjevača, a on reče da ima puno boljih od njega pjevača ali, eto, on je pjevač, on je onaj koji prezentira svih njih, a oni se bave nečim drugim u životu! Ne zaboravimo da je Oliver fenomenalno prezentirao dušu i stvaralaštvo mnogih koji su mu i napisali pjesme, a ni njih ne bi bilo da svi ti stvaraoci nisu upoznali i spoznali sve te radnike, ribare, težake, mame, ćaće, kalafate...Vjeliki Oliver je svojom uvjerljivom interpretacijom najbolje od svih ovjekovječio vrijednost svakog ribara i težaka, patnje i ljubavi, tuge i sriće...Dalmacije cijele!

VL
KR
krezubikrkan
09:42 02.08.2018.

čitam jučer krležin vučjak i sad ovaj tekst koji je isto težio dati onomatopeju vremenu, prostoru i čovjeku i nekako me stislo....ko da sam gledao barcelonu i real a sad me netko bacio u kaljužu nk rudara iz središća

VL
OL
OldybutGoldy
12:11 02.08.2018.

E moj Letica, da ti dam direktan odgovor. Jedan od najvećih Dalmatinaca je iša ća. Oli nije jedini. ima ih još par.... :-)

VL
Avatar Jaglun
Jaglun
06:56 02.08.2018.

E,pa nije,gos.Letica,dalmatinske krvi ima u izobilju.

VL
Avatar Ledeni
Ledeni
06:53 02.08.2018.

Ne, živi su još Mišo i Grdović.

VL
Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
08:42 02.08.2018.

Problem je u tome što je sprovod bio pregrandiozan, pa će sada svaki slijedeći pjevač koji umre ispast nitko i ništa.

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.