Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajne pokojnika

Je li ovo najotkačenije groblje na svijetu?

Foto: profimedia
1/5
06.06.2020.
u 18:02

Spomenik je uvijek plav, a na njemu je obično slika pokojnika i neka aktivnost koju je radio te ispod toga stihovi koji otkrivaju najmračnije tajne iz života pokojnika ali pisani na humorističan način

Ovo groblje u Rumunjskoj posebno je po smiješnim citatima i stihovima iz života pokojnika na nebeskoplavim spomenicima. Ovo seosko groblje nalazi se u mjestu Sapanta i postalo je prava turistička atrakcija.

Prvi spomenik na ovom ekstravagantnom groblju postavljen je 1935. godine kada je stolar Joan Petras, izradio prvi šareni spomenik. On je sudjelovao na pogrebnim običajima gdje su se pričale razne anegdote, te je sve to pretočio u stihove i počeo pisati po spomenicima. Njegovi sugrađani prihvatili su tu njegovu ideju, te su počeli da izrađuju spomenike kod njega.

Video: Udario nogom u znak pa ga sustigla karma

Nastavio je to sve do svoje smrti 1977., a onda je ovu tradiciju nastavio njegov šegrt Dumitru Pop Tincu. Kada je netko preminuo, obitelj pokojnika odlazila je kod Tincua i tražila da napravi spomenik. Spomenik je uvijek plav, a na njemu je obično slika pokojnika i neka aktivnost koju je radio te ispod toga stihovi koji otkrivaju najmračnije tajne iz života pokojnika ali pisani na humorističan način. 

"Ispod ovog teškog križa leži moja svekrva ... Pokušaj da je ne probuditi, jer ako se vrati kući, odgrist će mi glavu", neki su od smiješnih stihova na spomenicima.

Stihovi govore ponekad i o stvarima koje su se dogodile poslije smrti dotične osobe, ili čak i na pogrebu, ili opisuju kako je došlo do smrti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije