Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Je li ovo Macanova poruka o Vidović Krišto?

Riječ je o ulomku u kojemu majka pokušava sina upozoriti da mu je žena guja, ali sin ni nakon što je isplazila zmijski jezik ne želi prihvatiti istinu.
21. srpnja 2020. u 17:50 17 komentara 8826 prikaza
Je li ovo Macanova poruka o Vidović Krišto?
Pogledajte galeriju 1/3

Rasprava između Krešimira Macana i Karoline Vidović Krišto nastavila se na društvenim mrežama. Naime, Krešimir Macan je na Facebook profilu objavio ulomak iz knjige 'Šuma Striborova' Ivane Brlić Mažuranić.

SUKOB U EMISIJI UŽIVO Macan: Nemam namjeru ispričati se Vidović Krišto zato što sam je nazvao spodobom

Riječ je o ulomku u kojemu majka pokušava sina upozoriti da mu je žena guja, ali sin ni nakon što je isplazila zmijski jezik ne želi prihvatiti istinu.

Objavu prenosimo u cijelosti: 

Kad je baka svršila pripovijedanje, viknu jedan od Domaćih, po imenu Malik Tintilinić: »Ja ću ti pomoći! Idem u sunčanu zemlju i donijet ću ti svračjih jaja. Podmetnut ćemo ih pod kokoš, pa kad se izlegu svračići, prevarit će se snaha: polakomit će se kao svaka šumska guja za svračićima i isplazit će jezik.«

Došlo vrijeme, izlegli se svračići. Javi baka snasi, da su pilići izašli, a snaha pozove selo. Došle kume i susjede, malo i veliko, a bio tamo i sin bakin. Snaha zapovjedi baki, da donese gnijezdo u trijem. Donese baka gnijezdo, podigoše kokoš, a ono u gnijezdu nešto zakriješti: iskočiše goli svračići, pa skok! skok! po trijemu.

Kad je snaha-guja opazila ovako iznenada svračiće, prevari se, polakomi se u njoj zmijina ćud, poletje snaha po trijemu za svračićima i isplazi za njima svoj tanki i šiljasti jezik kao u šumi. Vrisnuše i prekrstiše se kume i susjede, te povedoše svoju djecu kući, jer upoznaše, da je ono zaista šumska guja.

Majka pak radosno pođe do sina govoreći: »Otpremi je, sine, otkud si je doveo, sad si na svoje oči vidio, koga u kući hraniš.« I mati htjede da ogrli sinka.

Ali sin je bio baš posve budalast čovjek, pa se još više usprkosio i suprot sela i suprot majke i suprot istih svojih očiju. Neće da sudi ženi-guji nego još vikne na majku:

»Otkud tebi svračići u to doba, vještice stara? Nosi mi se iz kuće!«

Ivana Brlić Mažuranić - Šuma Striborova

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • zgzg1234:

  Vrlo napredan i liberalan covjek buducnosti.

 • Avatar GeniKameni
  GeniKameni:

  Vise je nego ocito da taj Macan nema nikakvih argumenata u sukobu sa neistomisljenicima, ili barem ne u sukobu sa Karolinom Vidovic Kristo. Imao je priliku na TV-u suprotstaviti se Vidovic Kristo snagom svog intelekta i karaktera, ali on nazalost ... prikaži još! nema ni jedno ni drugo... Kukavicki je podvio rep i k'o uvrijedjeno deriste napustio studio. Sad nesto iz prikrajka, sa sigurne udaljenosti citira price za djecu! To i jeste otprilike njegova intelektualna razina.

 • Deleted user:

  Nisam gledala tu emisiju, ali danas je s njih dvoje sve zatrpano tako da se pitam, kakav je to komunikacijski stručnjak Macan ako ne zna komunicirati pa u kakvoj god prilici se našao. I još piše da je tu ženu ... prikaži još! nazvao spodoba. Valjda si misli, ako nije po njegovom - neće biti nikako.