Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
niz različitih objašnjenja

Je li ovo dokaz da su na Marsu živjeli vanzemaljci? Nasin rover otkrio nove tragove

FILE PHOTO: NASA's Mars rover Perseverance takes its first, short drive on the surface of the red planet
Foto: HANDOUT ./REUTERS
1/3
12.07.2023.
u 22:14

Sunanda Sharma, Ryan Roppel i njihovi kolege analizirali su opažanja dviju formacija na dnu kratera Jezero

Nasin rover Perseverance otkrio je raznoliku organsku tvar koja bi mogla biti dokaz života na Marsu. Nalazi sugeriraju da je na planetu mogao postojati složeniji sustav nego što se dosad smatralo. Istraživači predlažu niz različitih objašnjenja za podrijetlo organske tvari na crvenom planetu. To uključuje interakcije vode i stijena ili naslage međuplanetarne prašine ili meteora, iako se biotičko podrijetlo – izvedeno iz živih organizama – ne odbacuje.

Perseverance je u veljači 2021. sletio unutar kratera Jezero, mjesta s velikim potencijalom za život u prošlosti. Od tada znanstvenici istražuju geološki sastav dna kratera koristeći skup alata na roveru koji može slikati i analizirati stijene, piše Metro.

Sunanda Sharma, Ryan Roppel i njihovi kolege analizirali su opažanja dviju formacija na dnu kratera Jezero. Signali organskih molekula detektirani su na deset meta uočenih u dnu kratera. Podaci su pokazali raznoliku asocijaciju minerala i prostornu distribuciju koja može biti jedinstvena za svaku formaciju. Istraživači sugeriraju da bi raznolikost među tim opažanjima mogla dati uvid u različite načine na koje je organska tvar mogla nastati - potencijalno taloženjem vodom ili u kombinaciji s vulkanskim materijalima.

VEZANI ČLANCI:

"Naša otkrića upućuju na to da na površini Marsa prevladavaju različite aromatske molekule, a ti materijali opstaju unatoč izloženosti površinskim uvjetima", poručili su autori studije. 

"Ove potencijalne organske molekule uglavnom se nalaze unutar minerala povezanih s vodenim procesima, što ukazuje da su ti procesi možda imali ključnu ulogu u organskoj sintezi, transportu ili očuvanju", dodaje se. 

Ovo nije prvi put da je organska tvar pronađena na Marsu. Prošle je godine Nasin rover Curiosity pronašao kamenje koje je sadržavalo organski ugljik.

VIDEO Preporuke HZZJZ-a za javnost: Kako se zaštititi od velikih vrućina

Ključne riječi

Komentara 9

ZA
!zagreb!
23:22 12.07.2023.

To nije novost. Na Marsu su prije milijune godina živjeli srbi. A kad je planet bio pred uništenjem srbi su došli na planet Zemlju. Od njih smo svi dalje nastali.

FR
FranjoTT
07:51 13.07.2023.

Kakav Mars, nema Marsa, ravna ploča i amen!

PO
poluprovokator
01:53 13.07.2023.

Strukture sa fotki mogu nastati djelovanjem vode ili vjetra koji nosi abrazivnu prasinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije