Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar ljutit

Je li Ostojić Liniću 'uzeo' tri milijarde kuna

slavko linic,veljko ostojic,portal
Patrik Macek/PIXSELL
23.08.2013.
u 09:00

Nije pogreška, kune koje potroše strani turisti treba oporezivati na isti način kao i kune koje se zarade u izvozu

Vele da sam debil. Očito jesam! Ako sam tri milijarde kuna samo tako bacio, pa to samo debili mogu raditi! – u svom je stilu jučer grmio ministar financija Slavko Linić nakon što su ga napali da je smanjenjem PDV-a u turizmu teško pogriješio jer je proračun izgubio najmanje tri milijarde kuna.

Ništa od odustajanja

Kritičari kažu da je olako popustio bivšem ministru turizma Veljku Ostojiću, čime je proračun ostao bez novca, a turizam dobio znatnu financijsku injekciju zbog koje će ispaštati drugi porezni obveznici. Bivša ministrica financija Martina Dalić objasnila je Poslovnom dnevniku da su prijašnje vlade odbijale smanjiti PDV na ugostiteljske usluge i cijelu turističku djelatnost jer ako svi drugi u lancu plaćaju 25 posto – država dobije samo 10 posto poreza, a razliku kroz povrat vraća ugostiteljima. Neimenovani Vladi bliski izvori najavljuju čak povrat na staro – no sam Linić jučer nije tako zvučao, već je kritičare nazvao “kvazianalitičarima koji lupaju neistine i koriste medije da straše građane”. No, ministar ima razloga za nervozu jer se budžet puni bitno slabije od plana, posebno na stavci PDV-a.

Jednog od kritičara, ekonomista Gustu Santinija, nije impresionirao Linićev odgovor.

– Možda ja jesam idiot, ali neka mi ministar odgovori zašto je proračun ostao bez 6 milijardi kuna? Ako je točno da su godišnji prihodi od turizma 7 milijardi eura, a kažu da jesu, lani je jednu petinu toga činio PDV, što znači da je 1,4 milijarde eura završilo u proračunu. Smanjenjem stope na 10 posto, prihod od PDV-a se smanjio 840 milijuna eura i toliko je novca ostalo u turizmu. S kojim pravom je država takvom selektivnom mjerom jednoj branši ostavila novce, a drugima nije? To je čista privatizacija nacionalnog bogatstva, jer je turizam nacionalno bogatstvo – kaže Santini.

Tko je prevaren

Poznavatelj stanja u domaćem i svjetskom turizmu, konzultant Miroslav Dragičević odgovara da je turizam jedini sektor koji se poslovno realizira unutar zemlje, a suštinski je izvoz jer je oko 90 % prometa inozemna potrošnja.

– Taj je izvozni status prvi put priznat smanjenjem PDV-a jer ako konkurirate sa zemljama koje imaju 10 % PDV, a još su jače i konkurentnije od vas, zašto ne omogućiti i vlastitim igračima uvjete koji im omogućavaju da se bolje nose s internacionalnom konkurencijom. Ako izvoznici ne plaćaju PDV, zašto bi ga turizam uopće plaćao budući da je riječ o izvozu – tvrdi Dragičević.

Santini uzvraća da bi bilo bolje da je država povećala neoporezivi dio dohotka i tako pomogla tekstilnoj ili drvnoj industriji, budući da je turizam monokultura i opasno ga je poticati selektivnim mjerama.

– Tek sada je turizam stekao uvjete koje naši konkurenti na Mediteranu imaju. Zadovoljan sam i rezultatima. Država će ostvariti veće prihode od naplate poreza u turizmu, a veće su i investicije. Naša anketa pokazuje da će ove godine privatne tvrtke investirati 124 % više u odnosu na 2012., a 234 % više u odnosu na 2011. Usto, broj novozaposlenih veći je 17,4 % – kaže ministar turizma Darko Lorencin.

>>Slavko Linić: Vele da sam debil. Očito jesam!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije