Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERORIZAM U EUROPI

Je li Hrvatska moguća meta napada? Stručnjak za sigurnost analizirao napad u Beču

Zagreb: Predstavljene knjige Mirka Bilandžiæa i Danijele Luciæ
Goran Stanzl/PIXSELL
03.11.2020.
u 19:41

- Hrvatska je dio zapadnih alijansi. Nema nikakve dileme da su na prvoj listi meta, u globalnom sukobu islamista i Zapada, upravo takve države - kaže Bilandžić, dodajući da Hrvatska ima i veći problem od toga

Nakon više napada u Francuskoj te sada ovog u Beču jasno je da je terorizam došao u Europu. Kolika je to prijetnja za nas, odnosno je li Hrvatska moguća meta takvog napada otkrio je stručnjak za nacionalnu i međunarodnu sigurnost Mirko Bilandžić.

- Teorizam je naša svakodnevnica i to je problem koji je očito otporan na eradikaciju. Zadnjih godina imamo eskalaciju i Europa je sve više postala meta terorizma pogotovo ovog s islamističkim predznakom. Hrvatska je dio zapadnih alijansi. Nema nikakve dileme da su na prvoj listi meta, u globalnom sukobu islamista i Zapada, upravo takve države i naravno da ni Hrvatska nije izuzeta od jedne opće razine opasnosti u odnosu na terorizam. Ali to ne znači da postoji izravna prijetnja. U ovom trenutku ne postoje nikakvi razlozi, ali je pitanje koliko će takvi razlozi biti odsutni - rekao je Bilandžić gostujući u RTL Danas

- Ono što smo svjedočili i prije tri tjedna je da Hrvatska ima situaciju unutarnjeg terorizma za koji mi se čini da je čak i više opasan od ovog globaliziranog islamističkog terorizma - dodao je.

Na pitanje zašto se napad dogodio u Austriji objasnio je da je Austrija dugo vremena neutralna država.

>> VIDEO Napad u Beču imao islamistički motiv

- Austrijski teroritorij je dugi niz godina bio poprište različitih terorističkih sukoba. Uglavnom se radilo o izraelsko-palenstinskim, odnosno arapskim u odnosu na zapad, u određenoj mjeri tursko-armenskim ili rusko-čečenskim. Najpoznatiji napad je bio 1975. kada su palestinski teroristi oteli ptredstavnike zemalja OPEC-a na sastanku u Beču - kazao je i dodao da je zadnjih godina Austrija uglavnom poprište unutarnjeg desničarskog terorizma. 

Napominje da je nakon Belgije, Austrija imala najveći kontingent, u odnosu na broj stanovnika, svojih državljana, odnosno ljudi koji su živjeli u Austriji, u sirijskom sukobu.

- Ono što je moguća novina u svemu ovome zajedno je da su dosad mete bile uglavnom moćne države. Postavlja se pitanje je li islamisti u ovoj svojoj strategiji pravljenja divljaštva u okviru tog globalnog sukoba islamizma i Zapada, jesu li promijenili paradigmu da su i manje države postale meta terorizma - kazao je. 

 

Ključne riječi

Komentara 8

ZA
zadar1
19:59 03.11.2020.

a stručnjaka🤣🤣🤣

Avatar NiceGuy
NiceGuy
20:06 03.11.2020.

Stručnjak samoprozvani neki jazavac .. naravno da nema, nema nikakve poveznice niti nas briga za vaše vrijednosti "tolerancije" i "diversitija" .. ovo nije stručnjak.. ovo je govor laži ! šta bulazni pijano

OP
opančar
20:00 03.11.2020.

to samo ti misliš da smo mi nekakav faktor na planeti i da nas netko nešto pita, spusti se na zemlju pa ćeš vidjet, da nas nitko ne doživljava ni 5%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije