Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tko je dobio najviše novca za zapošljavanje? Pogledajte listu!

Na približno tristo stranica nalazi se oko 14 tisuća imena tvrtki, javnih institucija, lokalnih jedinica, nevladinih udruga i drugih organizacija kojima je država samo lani iz proračuna isplatila više od pola milijarde kuna jer su zaposlile ili sudjelovale u osposobljavanju oko 47 tisuća nezaposlenih...
11. studenoga 2014. u 22:20 47 komentara 28104 prikaza
tomislav debeljak
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Zavod za zapošljavanje objavio je na svojim internetskim stranicama (http://www.hzz.hr/default.aspx?id=19186) popis poslodavaca kojima su isplaćena državna sredstva za zapošljavanje u 2013. godini. Na približno tristo stranica nalazi se oko 14 tisuća imena tvrtki, javnih institucija, lokalnih jedinica, nevladinih udruga i drugih organizacija kojima je država samo lani iz proračuna isplatila više od pola milijarde kuna jer su zaposlile ili sudjelovale u osposobljavanju oko 47 tisuća nezaposlenih.

Lanjska godina bila je rekordna i po broju radnika uključenih u neku od mjera za poticanje zapošljavanja, ali i po svoti koju je državni proračun usmjerio prema nezaposlenima.

Lista poslodavaca objavljena je prvi put, a otkriva da tvrtke iz gospodarstva dominiraju na popisu, ali one su uglavnom zaposlile jednog radnika i za to im je država isplatila od 10-ak do 30 tisuća kuna, dok su najveći maheri u povlačenju sredstava javne institucije – škole, bolnice, vrtići, općine, gradovi, sudovi, županije, nevladine organizacije, udruge, humanitarne udruge, ljekarne, razne zdravstvene ustanove, domovi za starije pa i javni bilježnici.

Među tvrtkama, najviše sredstava za zapošljavanje 33 radnika povukao je Div, Tvornica vijaka iz Knina – oko 287 tisuća, dok je rekorder po isplatama općina Đurđenovac, kojoj je iz proračuna sjelo 3,1 milijun kuna jer su zaposlili 232 radnika. Općini Podgorac otišlo je 2,5 milijuna kuna za 176 radnika, Jagodnjaku i Erdutu po 1,4 milijuna, a toliko novca isplaćeno je i Gradskom društvu Crveni križ iz Slavonskog Broda jer su zaposlili 76 osoba.

Više od milijun kuna otišlo je i u Valpovo, Popovac, Satnicu Đakovačku, Sisak, Našice, Bjelovar (2,7 milijuna kuna), a na listi milijunaša našao se i Državni zavod za statistiku koji je povukao 1,4 milijuna kuna za sto radnika. Lokalne su jedinice uglavnom organizirale javne radove za dugotrajno nezaposlene.

Popis Poslodavaca Koji Su Koristili MAPZ 2013. Godine_NPPZ

 

Popis Poslodavaca Koji Su Koristili MAPZ 2013. Godine_ROMI

 

>>Mrsić: Asistente ćemo platiti kroz mjeru javnih radova

>>Država hitno pronašla dio novca za asistente u nastavi

Stiže 60 milijuna eura iz fondova Europske unije

Zavod za zapošljavanje pojasnio je danas da je za  korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini (zaključno s 31. prosincem 2013.) poslodavcima  isplaćeno 391.682.000,22 kn.  Kako za svaku mjeru aktivne politike zapošljavanja postoji propisani posebni kriteriji, poslodavci-korisnici mjera prate se prema vrsti mjere koju su koristili.

U 2013. godini prema popisu broj poslodavca je kako slijedi: potpore za zapošljavanje koristilo je ukupno 3.873 poslodavca, potpore za usavršavanje 9 poslodavaca, potpore za samozapošljavanje 4.409 poslodavaca, mjeru Stručno osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa koristilo je ukupno 4.677 poslodavaca, javne radove koristio je ukupno 1.341 poslodavac, mjeru stalni sezonac 3 poslodavca, a potpore za očuvanje radnih mjesta 8 poslodavaca. Obrazovanje nezaposlenih provodilo se u ukupno 46 ustanova za obrazovanje odraslih na temelju prethodno provedenog postupka javne nabave usluga strukovne izobrazbe nezaposlenih osoba.

Objavljeni popis strukturiran je na način da su poslodavci izlistani po vrsti mjere koju su koristili, a u 2013. godini u mjere aktivne politike zapošljavanja novouključeno je 42.827 nezaposlenih osoba.

 

Poticaje za zapošljavanje iskoristili su deseci nevladinih organizacija, humanitarnih i udruga koje se brinu o invalidnim osobama, a po svemu sudeći javni je sektor efikasniji u povlačenju poticaja od privatnog, koji je uglavnom dobivao novac za jednog radnika.

Bez posla je 309 tisuća radnika, za čije će zapošljavanje, osim iz proračuna, 2015. sjesti oko 60 milijuna eura EU fondova.

posjetio obitelj u hrvatskoj
Naš pjevač progovorio o životu u Americi: 'Sve je lažno, dinstam papriku, a ono sve zeleno po tavi'
NEVJEROJATAN OGLAS
FOTO Na Njuškalu za milijun kuna prodaje stan u zgradi Glavnog kolodvora u Zagrebu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Deleted user:

  Drzavni yavod za statistiku,pa naravno,poznato SDP ovo mjesto za uhljebljavanje svojih vojnika.

 • tony_montana:

  ne kužim ako tako transparentno vode poslove zašto ne implentiraju filtere pretraživanja? ovako sam dojma da nešto skrivaju!

 • Deleted user:

  uglavnom onaj koji je najmanje zasluzio...