Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka iz Slovenije

Javno praćenje rasprave granične arbitraže bilo bi u interesu obiju strana

Vesna Pusić,Karl Erjavec
Željko Lukunić/PIXSELL
29.01.2014.
u 15:24

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije kao jedinu mogućnost da se osigura transparentnost usmene rasprave vidi u promjeni jednog stavka arbitražnog sporazuma

Nakon izjava ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjavca oko pitanja transparentnosti arbitražnog postupka za rješavanje graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Slovenije oglasilo se priopćenjem koje prenosimo u cjelosti.

- Pitanje transparentnosti arbitražnog postupka bilo je postavljeno slovenskoj i hrvatskoj strani već prije određenog vremena. Hrvatski predstavnici tada su na radnoj razini izrazili načelnu spremnost kako bi postupak bio otvoren za javnost. Slovenska strana je tom prilikom podsjetila na odredbe arbitražnog sporazuma koje određuju da je postupak ispred arbitražnog tribunala povjerljiv. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije kao jedinu mogućnost da se osigura transparentnost usmene rasprave vidi u promjeni jednog stavka arbitražnog sporazuma (peti stavak članka 6). Ministarstvo je mišljenja kako bi mogućnost javnog praćenje usmene rasprave bila u interesu obiju strana. U tom duhu Slovenija će uobičajenim putem predložiti promjenu spomenute odredbe - navodi se u priopćenju.

>>Erjavec razmišlja o tužbi protiv Hrvatske zbog Ljubljanske banke

Komentara 3

KR
KroničarHr
16:06 29.01.2014.

Neobican i meni se cini neinteligentan naknadni prijedlog. Ako je uobicajeno da eksperti arbitriraju javno nije ni trebalo uvrstavati pojam povjerljiv u Sporazum. Zar strane danas mogu biti ozbiljne i sumnjati u svoj izbor?! Slovenija je odobrila arbitre a imala je pravo i birati, pa sad se jos pokusati stititi javnoscu, otvoreno je iskazivanje nepovjerenja ljudima koje je sama odobrila. Ocito je da je ovo sracunato na unutarnja slovenska pitanja i potrebe, pa je neprihvatljivo.

AF
afer
15:45 29.01.2014.

Glupi Janez, kao da su arbitri majmuni u izlogu.

Avatar kanonik
kanonik
17:56 29.01.2014.

To je izgleda prvi korak za prekid arbitraže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije