Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Suda EU

'Javni bilježnici i dalje mogu provoditi HRT-ove ovrhe jer Sud EU nije nadležan'

Računi za mjesečnu pristojbu HRT-a
Foto: Igor Šoban/Pixsell
1/3
25.04.2019.
u 07:55

Sudac Kolakušić javno se pohvalio da je “nepokolebljivo na strani građana i Ustava RH” jer je unatoč “pritiscima ovršno-medijskog imperija i njemu naklonjenog dijela pravosuđa”, ukinuo 160 ovršnih rješenja javnih bilježnika i prekinuo nelegalne postupke naplate

Javnobilježnička rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave koja se odnose na domaće fizičke ili pravne osobe ne tiču se Suda Europske unije jer nemaju nikakvu poveznicu s pravom Unije. Sud EU se u predmetu C 657/18, u kojem je HRT radi ovrhe neplaćene RTV pristojbe protiv ovršenika, hrvatskog državljanina s prebivalištem u Zagrebu, a koji je inicirao Općinski sud u Novom Zagrebu, oglasio nenadležnim za tumačenje usklađenosti Ovršnog zakona s Ugovorom o funkcioniranju EU. Dakle, javnobilježnički predmeti koji nemaju međunarodnog odnosno EU obilježja mogu ići dalje.

Iako je ranije u predmetima Pula parking i Zulfikarpašić iz ožujka 2017. Sud EU izrazio stajalište: “Uredbu br. 1215/2012 treba tumačiti tako da javni bilježnici u Hrvatskoj, kada postupaju u okviru ovlasti koje su im povjerene nacionalnim pravom u ovršnim postupcima na temelju “vjerodostojne isprave”, nisu obuhvaćeni pojmom “sud” u smislu te uredbe”. Zbog tog stajališta Suda EU sudovi su različito tumačili doseg te odluke kad je riječ o domaćim fizičkim i pravnim osobama, a Općinski sud u Novom Zagrebu prekinuo je stotinjak javnobilježničkih ovrha, kako je priopćio Vrhovni sud u obavijesti o odluci Suda EU.

Tomu valja pridodati i da se sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, kandidat na euroizborima, javno pohvalio da je “nepokolebljivo na strani građana i Ustava RH” jer je unatoč “pritiscima ovršno-medijskog imperija i njemu naklonjenog dijela pravosuđa”, ukinuo 160 ovršnih rješenja javnih bilježnika i prekinuo nelegalne postupke naplate. I on je tada uputio zahtjev Sudu EU kojim traži osiguranje jedinstvene primjene prava EU neovisno o državljanstvu ili mjestu osnivanja tvrtke prema svim građanima i pravnim osobama u EU.

“Ukinuta su ovršna rješenja bilježnika koje su zahtijevali Hanžeković s partnerima, HRT, tzv. “utjerivači dugova” EOS Matrix i drugi”, stajalo je na stranici Antikorupcija, uz argument da se ovršna rješenja hrvatskih javnih bilježnika ne priznaju nigdje u EU osim u Hrvatskoj, te da hrvatski građani u svojoj domovini nemaju jednaki standard pravne zaštite kao građani drugih zemalja. Slično je, premda manje ostrašćeno, bilo i tumačenje Općinskog suda u Novom Zagrebu, ali je Sud EU ocijenio da je riječ o unutarnjoj pravnoj situaciji bez poveznica s pravom EU.

Pogledajte video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Komentara 15

MA
marijaqwer
09:32 25.04.2019.

RTV pretplatu treba ukinuti i cijeli problem će nestati. Televizija ima prihode od reklama. Cijeli program je reklama i cijele emisije su pozornica za političke stavove i kampanje, uz to HTV je leglo uhljeba, a sve na račun pretplatnika . Neka svoje programe stave na tržište , pa će vidjeti koliko vrijede - sigurno ne više od 4-5 kn mjesečno, a ne 83 koliko uzimaju

DU
Deleted user
08:10 25.04.2019.

Samo jako Mislave, imaš veliku podršku građanstva u Hrvatskoj, a to ćeš vidjeti sada na izborima za EP, iduće godine na predsjedničkim izborima, a 2020. i na parlamentarnim izborima! Napokon netko za koga se može glasati, izađimo na izbore i dajmo im priliku da promijene ovo što imamo sada! Izgubit ne možemo ništa jer znamo što imamo, možemo samo DOBITI!

ST
steve
08:54 25.04.2019.

Ukinuti pretplatu pa neka zive od reklama kao sto je to u mnogim drzavama svijeta. Tada ce oni sami vidjeti koliko ima viska radne snage u toj televiziji koju ne mogu vise placati, a sada placa narod . Boriti ce se za opstanak na drugi nacin kao i svaki drugi poduzetnik. Posluje li dobro opstat ce ili suprotno propast ce. Bojkotirati RTV i onako nije nasa, odjavom pretplate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije