Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatski grad subvencionira stanove: 'Javilo nam se 40-ak liječnika'

Dosad imamo ukupno 40-ak zahtjeva, a najviše ih trenutačno traži subvencioniranje podstanarstva što je do dvije tisuće kuna mjesečno, kaže župan Damir Bajs
17. listopada 2018. u 06:36 1 komentara 3364 prikaza
Bolnica
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorska županija pokrenula je vlastite mjere za zadržavanje i privlačenje liječnika u njihov kraj, a s obzirom na to da smatraju da je upravo kvaliteta zdravstva jedan od faktora kvalitete života stanovnika, tamošnji župan Damir Bajs najavljuje i niz drugih investicija u zdravstveni resor.

Milan Kujundžić DR. SAŠA SRIĆA Hrvatsko zdravstvo je u velikom problemu a izlaz se ne nazire

Što je konkretno vaša županija ponudila liječnicima i koliko ih uopće nedostaje u ovom kraju?

Na ponuđenim mjerama radili smo sa strukovnim udrugama i komorama, i to na tri mjere; subvencioniranje kamate na stambene kredite, subvencioniranje troškova podstanarstva i subvencioniranje stručnog usavršavanja. Želimo dati ponudu zbog koje bi liječnici odabrali upravo ovaj kraj. Nama je bitno da naše ambulante opće medicine, bolnički odjeli, naše službe u sanitetu imaju liječnički kadar koji svima nedostaje, pa i u našoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Kada biraju, želimo da im to bude poticaj da dođu upravo k nama, a nedostaje nam 30-ak liječnika.

Kakav je odziv na te natječaje?

Dosad imamo ukupno 40-ak zahtjeva, a najviše ih trenutačno traži subvencioniranje podstanarstva što je do dvije tisuće kuna mjesečno. Ukupan iznos potpora može biti do gotovo jedne četvrtine plaće liječnika, jer moramo dati ozbiljnu financijsku ponudu da oni koji već rade u našoj županiji tu i ostanu, a oni liječnici koji razmišljaju o prvom poslu ili o njegovoj promjeni dođu upravo k nama. Nama je ključni element što je uvjet naših potpora jednostavan – da se radi na području županije, u našim zdravstvenim ustanovama. Ključno je da je to trajna mjera.

Milan Kujundžić LJUBICA GATARIĆ Rezanjem troškova, a ne novim porezom do boljeg zdravstva

Gradite i novu bolnicu, što još radite vezano za zdravstvo u ovoj županiji?

Županija ulaže puno u zdravstvo, ali nama ne treba nova bolnica ako tamo neće imati tko raditi. Niz je investicija u zdravstvu, kod nas se provodi nekoliko europskih projekata, obnavljaju se naši domovi zdravlja i očekujemo da će sve ambulante biti obnovljene, to se najvećim dijelom radi europskim novcem. Želimo da ambulante, bilo u ruralnom području bilo u gradovima, imaju istu kvalitetu, da prostor bude u izvrsnom stanju, da naše čekaonice imaju klima-uređaje, televizore, novi namještaj, a naši će liječnici dobiti novu opremu i tehniku. Imamo i projekt gradnje nove bolnice, naša je bolnica najstarija opća bolnica u Hrvatskoj, međutim rezultat te činjenice je da imamo objekte iz 18.,19. i 20. stoljeća. Ono što nam nedostaje su objekti iz 21. stoljeća. Ukupno je za gradnju osigurano 160 milijuna kuna. Ukupno izdvajanje za zdravstvo prijeći će 200 milijuna kuna.

Smatrate to i demografskim potezom, utjecajem na kvalitetnu života stanovnika županije? Odlaze li ljudi odavde?

Naša županija također bilježi odlazak građana, a mi smo pri dnu tablice po broju odlazaka kada govorimo o svim hrvatskim županijama. Na nama je da pokušamo zaustaviti ili promijeniti taj trend. Ako nemate zdravstvenu skrb za sebe, svoju djecu i bližnje, onda je upitno biste li tu htjeli živjeti.

medicina Petarda u sustavu Zbog medicine u Puli raskol u zdravstveno-obrazovnom sustavu

Hoće li vaši projekti utjecati i na vaše lokalno gospodarstvo?

Samo je Županija ugovorila 400 milijuna kuna projekata, bili smo prije pet godina zadnji po europskim projektima, ali sada to više sigurno nismo. I moram reći da Županija još uvijek, nažalost, nije tamo gdje bi trebala biti. Prema posljednjim podacima, prva smo županija u Hrvatskoj po rastu suficita u gospodarstvu, dakle više izvozimo nego što uvozimo i tu bilježimo rast od 93%. Na trećem smo mjestu u državi po padu nezaposlenosti, a četvrti po rastu investicija gdje bilježimo povećanje od 46%.

Što se odavde najviše izvozi?

Najveći izvoz bilježi prerađivačka industrija, odnosno drvo i drvne prerađevine, a naša županija je specifična jer se 20 posto BDP-a stvara u poljoprivredi, što je pet puta više od prosjeka države. Vodeći smo u stočarstvu, proizvodnji mlijeka, meda, gljiva i mnogih drugih proizvoda. Nažalost, kad je riječ o poljoprivredi, postoji pad, pa tako i u našoj županijskoj slici. Država mora osigurati da poljoprivreda ostane strateška djelatnost. Ključni je problem naše županije prometna izoliranost.

Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • doktorica:

    i u bivšoj je državi bilo stanova namjenjenih liječnicima dok rade ,osobito u manjim mjestima,tako da to i nije neka novina,ali budući da im se vani nudi bolja plaća i još važnije bolji uvjeti,teško ćeih se zaustaviti da ne odu.