Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPNJA ISPITA

'Ugled akademske zajednice narušili ste nedopustivim ponašanjem...'

Zlatko Kelović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
19.05.2015.
u 20:47

Tužiteljica je dala ostavku jer je njezin suprug kupio ispit sinu

- To što su optuženicima izrečene uvjetne kazne, ne znači da nema kazne. Njihovo je ponašanje bilo nedopustivo i njime je narušen ugled akademske zajednice. No sud je smatrao de će se i uvjetnom kaznom postići svrha kažnjavanja, jer su optuženici do sada neosuđivane osobe - kazala je Jasna Smiljanić, predsjednica vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu presudu optuženima u jednom od krakova afere Indeks.

Postao blockbuster

Ovaj krak te afere, koja u pravilnim razmacima od 2008. razbucava akademsku zajednicu u Hrvatskoj te koja se lagano pretvorila u pravi blockbuster, jer je do sada bilo 10-ak sudskih postupka vezanih za korupciju na hrvatskim fakultetima kojima je bilo obuhvaćeno oko 200 profesora, studenata, asistenata, odnosio se na kupnju ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Nepravomoćnom su presudom Ivan Šitum i Mate Milas osuđeni svaki na po sedam mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od dvije godine, dok je Božo Lončar uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Istom presudom, Andrija Čakarun i Hrvoje Lončar oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza. USKOK je već najavio da će se žaliti na oslobađajući dio presude.

Inače, ova afera svojevremeno je bila razvikana, jer su Božo i Hrvoje Lončar suprug i sin Višnje Lončar, koja je u vrijeme izbijanja afere bila zamjenica tadašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića. Nakon što su joj suprug i sin uhićeni, ona je dala ostavku. Prema optužnici, starijeg Lončara se teretilo da je preko Milasa koji je bio demonstrator na katedri za anatomiju pribavio ispitna pitanja za taj ispit te ih dao sinu.

Priznao krivnju

Također, Božu Lončara teretilo se da je Zlatku Keloviću, koji je bio voditelj katedre, dao 5000 kuna za ta pitanja. Kelović je prije početka suđenja priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om. Osuđen je na dvije godine zatvora, a morao je vratiti i 2500 eura primljenog mita. Osim njega, prije početka postupka krivnju je priznalo te je osuđeno još pet osoba.

>> 'Gadi mi se kada čujem da su za ispit primali novac'

>> Posrednik se nagodio s USKOK-om pa uložio žalbu

Komentara 55

Avatar docCL
docCL
20:58 19.05.2015.

Koliko je diploma Prometnog fakulteta, ponisteno zbog kupovanja ispita ili tih istih diploma? Koliko godina prometni fakultet cuva pismohranu? Koliko djelatnika MUPA, MORHA i ostalih ministarstva ima diplomu prometnog fakulteta koji su stekli uz rad? Naivna pitanja zar ne.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
20:55 19.05.2015.

Ugled akademske zajednice? Koji ugled? Čast iznimkama, ali dobar dio je dojahao preko rođačkih, plemenskih i stranačkih veza.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
20:52 19.05.2015.

Sjecam se Kelovica sa fakulteta - rusio je studente na ispitu kao bager. Valjda zato da poslije tata dodje i kupi ispit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije